Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La CAL presenta els actes de Sant Jordi
19 abr 2004
La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) vol denunciar públicament els intents de secessionisme que encara pateix la nostra llengua i reivindicar l’oficialitat única de la llengua catalana arreu dels Països Catalans. En un moment que s’alcen veus que propugnen l’oficialitat del català a l’Estat espanyol o la instauració oficial de la doble denominació català/valencià, la CAL vol refermar-se en els plantejaments de Joan Fuster i reivindicar la unitat nacional i un marc polític que garanteixi plenament el futur de la llengua catalana.
Per això, ha programat de cara a Sant Jordi una sèrie d’actes que, amb el lema “Som un sol poble i parlem català� tenen la voluntat de potenciar el sentit reivindicatiu de la diada, i generar actituds positives i de mobilització per la llengua catalana.

Des de la CAL, es creu que en moments que es presenten dubtes i es proposen falses solucions com doble denominació de la llengua, que a la pràctica sols legitimen l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), cal reivindicar el català com a nom científic i legal de la llengua, per sobre de criteris científics inequívocs. El català és la nostra llengua sigui a Elx, a Fraga, a Perpinyà, a Mallorca, a Berga... I la llengua que ens uneix i que ha de sostenir la nostra nació: els Països Catalans. Tots junts hem d’avançar cap a la consolidació de la nostra realitat nacional.

La CAL creu que la unitat lingüística i nacional és el que permetrà avançar cap a un futur digne per la nostra llengua i per al nostre poble. El treball constant de tots els catalans, a nivell individual i a través de la societat civil, ha de fer que el català esdevingui normal a casa nostra. Per assolir aquesta normalitat, el pas necessari que reivindica la CAL és l'oficialitat única del català arreu dels Països Catalans com a garantia pel futur del català. Cal treballar des de les institucions, des de la societat civil i des de cada un dels parlants individuals, de cara assolir el català com a una llengua amb plenitud de drets.

Durant l’acte públic, també s’han presentat els actes del IV Sopar per la Llengua, que serà el 17 d’abril a les 9 del vespre a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat, on s’entregaran els 3rs Premis Joan Coromines que enguany són per a Joan Laporta (president del FC Barcelona), Vicent Torrent (component del grup Al Tall), Veu Pròpia (associació de nous catalanoparlants), Aire Nou de Baó (entitat cultural nordcatalana) i Miquel Martí i Pol (a títol pòstum). Altres actes programats per la CAL per aquest Sant Jordi seran l’Envelat per la Llengua i la manifestació del dia 23 d’abril i la presentació de la revista l’Escletxa per al divendres 30 d’abril. Tota la informació és al seu lloc web.

Cal destacar que enguany s’ha guanyat el pols amb la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, que recordem que l’any passat va intentar prohibir la manifestació i que aquest any no ho ha pogut fer. Aquesta victòria ha estat gràcies al recurs judicial presentat per la CAL a la justícia, que va resoldre favorablement als arguments de la nostra entitat, que entenia que es violava el dret de manifestació. Per tant, el dia 23 es podrà celebrar la manifestació a Barcelona amb tota normalitat.

En el decurs de l’acte, celebrat a la Casa Elizalde de Barcelona, han intervingut Toni Strubell (professor de filologia), que ha incidit sobre la unitat de la llengua i sobre la necessitat de l’activisme per la llengua i Matthew Tree (escriptor), que ha parlat de la seva experiència com nou catalanoparlant.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more