Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
Declaració de la Federació d'ONGs sobre el Fòrum 2004
17 abr 2004
Les ONGs denuncien el Fòrum 2004
POSICIÃ DE LA FEDERACIÃ CATALANA DâONGD
DAVANT EL FÃRUM 2004 DE LES CULTURES

La Federació Catalana dâONGD, en la seva última Assemblea Extraordinària, i després dâun ampli debat, va acordar fer pública la següent declaració respecte al Fòrum de les Cultures 2004. Malgrat la pluralitat de la Federació, la posició expressada és compartida majoritàriament, fins i tot per ONG que seran presents al Fòrum.
1. Independentment de lâèxit de públic, i sense qüestionar la qualitat dels diferents esdeveniments, ens sembla poc coherent que el cost del programa dâactivitats sigui gairebé simbòlic davant la inversió total en infraestructures i urbanització de lâentorn (uns 2.860 milions dâeuros equivalent a 475.864 milions de pessetes). Així mateix, ens sembla desproporcionat que, pel que fa al Fòrum, els costos indirectes de lâorganització siguin dâun 24% del total(uns 318 milions dâeuros és a dir, 52.911 milions de pessetes). Des de Porto Alegre, les organitzacions socials de tot el món han demostrat tant la seva capacitat de convocatòria com per introduir a lâagenda política internacional els temes fonamentals, amb recursos molt més limitats.
2. Encara que lâorganització del Fòrum ha transmès que aquest servirà per reforçar-ne el moviment associatiu i que la seva participació hi ha estat fonamental, hem constatat contradiccions entre aquest discurs i la seva pràctica quotidiana. El disseny general, els diferents formats, els pressupostos i les decisions finals sobre els continguts han estat supeditats a una estructura de professionals i polítics aliens a les problemàtiques i formes de funcionament de la majoria dâentitats. El resultat ha estat que algunes ONG interessades a participar-hi sâhan fet enrera, i que entre les que hi participen es repeteixen les queixes sobre el tracte rebut o les dificultats de comunicació.
3. La mateixa relació de la Federació amb el Fòrum no ha estat tant fluïda com hi hauríem desitjat. Vam acceptar lâencàrrec de fer una proposta per dotar de continguts la âFira de la Solidaritatâ? i lâSpeakersâCorners. Tot i que lâorganització va reconèixer la qualitat dâun treball tècnic pel que va pagar tres milions de pessetes (euros?), ens preocupa la manca dâinformació sobre la utilització que seân farà, una vegada la Federació va desvincular-se de la seva producció.
4. Per últim, i no menys important, compartim lâopinió dâaquells que han denunciat tant la seva manca de posicionament respecte a la guerra de lâIraq, com la participació dâempreses que es beneficien directament o indirectament del conflicte (BBVA, Indra, La Caixa). Com a entitats de cooperació internacional, i pel que fa al desenvolupament (sostenible), volem recordar que les pràctiques dâalgunes dâaquestes empreses en els països del Sud han estat denunciades pels seus impactes negatius socials, polítics, sindicals i mediambiental i que, per tant, són contràries als principis proclamats pel Fòrum (Agbar, Endesa, Telefónica, Coca-cola, Colacao, Nestlé).
Entenem que lâAjuntament de Barcelona ha assumit un compromís públic amb lâorganització del Fòrum, ja que ha vinculat la imatge de la ciutat amb les idees de pau, diversitat cultural i sostenibilitat. Desitjaríem que la seva aposta es materialitzés en polítiques i pressupostos concrets que, tot plegat, permetran una major justícia social a Barcelona i a tot el món.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Declaració de la Federació d'ONGs sobre el Fòrum 2004
18 abr 2004
Com? No ho he entès bé: això ho firmen fins i tot les ONG que participen en el Fòrum? Doncs mira que és fàcil: si no hi esteu d'acord, no hi participeu! Trobo totalment hipòcrita que firmeu aquest manifest si, d'altra banda, hi esteu donant suport.

Jo faig dansa i teatre. Resisteixo al Fòrum. Per tant, si per una d'aquelles coses de la vida, el sr Clos i família em demanessin col·laborar a la programació del Fòrum (cosa que dubto) els hi diria que NO, així de fàcil: NO. Per què participar-hi si no estic d'acord amb les seves mentides, especulacions i maneres de fer?
Colera camping CNT