Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat
Campanya pel dret a l'estudi dels presos polítics catalans
16 abr 2004
Fonts: El Punt, Rescat i Alternativa Estel) Per altra banda, l'Alternativa Estel, juntament amb el col·lectiu Rescat, han començat una campanya amb l'objectiu que els cinc presos polítics catalans que hi ha tancats en diverses presons d'Espanya i França puguin triar la universitat on cursaran els estudis.
S'intentarà aconseguir que els claustres de les universitats es pronunciïn a favor de canviar la darrera reforma de la llei feta pel PP, que a la pràctica només permet estudiar a través de la UNED.

Zigor Larredonda, empresonat a la presó d'Albacete, estudiava a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins que el govern del Partit Popular va canviar el juny del 2003 la llei orgànica penitenciària relativa al dret dels presos a rebre educació. El canvi legislatiu aprovat fa quasi un any continuava garantint el dret dels presos a cursar estudis, però el limitava a la pràctica als estudis de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

La modificació de la llei va obligar Larredonda a deixar els estudis que havia començat a la UAB, ja que la UNED no imparteix comunicació audiovisual. En una situació similar es troben quatre presos més: Dolors López, empresonada al centre penitenciari francès de Sainte Geneviève des Bois; Juan Ramón Rodríguez, que es troba a Soto del Real; Laura Riera, a la presó de Badajoz, i Diego Sánchez, que estudiava fins fa poc la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. La UB, precisament, serà una de les universitats des d'on l'associació Alternativa Estel voldrà portar la reivindicació dels presos i el dret a triar el centre que vulguin. Alguns dels impulsors de la campanya, expliquen que la UNED posa moltes dificultats en les convalidacions d'assignatures i que l'ensenyament és obligatòriament en castellà.

«Volem, d'una banda, que l'estudiantat de les universitats conegui la realitat dels presos i, de l'altra, aconseguir un pronunciament dels claustres», segons comenten els impulsors de la campanya, que formen part de Rescat, col·lectiu antirepressiu de suport als presos polítics catalans, i Alternativa Estel, una associació d'estudiants que en les darreres eleccions a la UB va aconseguir, en la candidatura conjunta amb la CEPC, 18 claustrals, el 24% del total de la Universitat de Barcelona.
Mira també:
http://www.alternativaestel.org
http://www.recat.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa