Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
MAIL OBERT. Vicent Partal. 15/04/2004
investidura.jpg
Rodríguez Zapatero tenia dues possibilitats a l'hora de plantejar el seu discurs d'investidura: pensar en els tres milions de vots contra el PP que el varen aupar al poder o intentar erosionar els nou milions de vots que ha conservat el partit d'Aznar. Clarament sembla que no ha pensat en els vots que demanaven un canvi a l'hora de redactar un discurs que em sembla decebedor.

Durant les darreres hores s'havia especulat amb la possibilitat que Zapatero tinguera algun gest que aniria més enllà de l'ortodòxia del PSOE. Com ara anunciar la possibilitat que el govern espanyol demanès l'oficialitat del català a la Unió Europea. A l'hora de la veritat no hi hagut res de res. Zapatero no s'ha mogut ni un milimetre del que era, per desgràcia, massa previsible. Pitjor encara: ni tan sols s'ha atrevit a dir que retirarà les tropes de l'Irac, cosa que semblava que ja estava asssumida. Ho havia dit amb claredat fora de l'hemicicle però aquest matí, allà on s'ha de fer la política, no ho ha dit. Ha dit moltes paraules però no ha deixat sentir la frase que molts esperàvem: "les tropes espanyoles es retiraran de l'Irac". I encara ha fet entrar amb calçador una referència insòlita a la necessitat per mantenir-les-hi d'un mandat de l'ONU o d'una altra institució multilateral. Una altra? Quina? L'OTAN potser? Ha sonat a l'escenificació d'un hipotètic pacte que podrien haver negociat a Washington Donald Rumsfeld i José Bono. I tot comença a recodar sospitosament un remake del famós "D'entrada No a l'OTAN", que Felipe González va acabar convertint en el que tots sabem.

En l'àmbit polític intern tampoc no ha donat el més mínim pas interessant. Dir que l'estatut es pot reformar si entra en la Constitució no és el que va dir durant la campanya catalana, quan va afirmar que acceptaria "qualsevol estatut" que li arribara del Parlament. En política antiterrorista no s'ha mogut una coma del guió pactat en la passada legislatura entre ell i Aznar. I l'altra gran decepció ha arribat amb el Pla Hidrològic. No ha anunciat la seua retirada i, com en el cas de l'Irac, ha fet moltes frases enigmàtiques massa obertes a la interpretació. Això sí: ha dit rotundament que prioritzarà els interessos del Llevant (Llevant? Franco anomenava així a València...) i especialment de la Conca del Segura. Doncs que bé. De l'Ebre ni una paraula. En canvi ha estat contundent amb la LOCE i amb la violència masclista, contundència que ha ressaltat més encara la tebiesa en la resta dels temes. En resum un mal començament.

Vicent Partal
director ARROBA vilaweb.com
Mira també:
http://www.vilaweb.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
No lo vemos igual, vaya... quiza habra que esperar un poco... creo yo vamos...Cada uno ve la pelicula desde su punto de vista... y que dure.
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
Des del meu punt de mira.. el segon tb ho ha estat!!

- Fora les forces d'ocupació
- Retirada del PH
- Autodeterminació

... i això, només per votar abstenció!
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
Potser t'hauries hagut d'esperar a la tarda que es quan hi havia mes audiencia i que es quan es diuen les coses que mes vol sentir la gent.

Fa no gaire estona Z s'ha compromés fermament a portar el català a la unió europea.
Fa molt poca estona l'hem sentit parlar de que cal reformar la constitució.
Fa molt poca estona ha dit que te ganes de dialogar sobre els conceptes de sobirania i que respecta totalment els plantejaments dels qui defensen la independencia de catalunya.
Fa molt poca estona ha dit que s'anulen els plans del trasvassament del Ebre i que les necessitats d'aigua de la conca del Segura s'han de resoldre d'una altre manera.
Fa molt poca estona ha reiterat que retirarà les tropes d'Irak.
I fa molt poca estona ha reiterat que ademés es del FCB.
Re: Zapatero
15 abr 2004
Fins i tot en Joan Puigcercós ha aplaudit la intervenció de Zapatero
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
I de aqui a poca estona ens ficaràn la Constitució de l'Europa del capital i la guerra pel cul.
ERC ha aplaudit a la Constitució Europea, me l'apunto...
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
15 abr 2004
Pues me deja congelado Partal. Porque lo que dice va perfectamente en paralelo con Libertad Digital, casi nada...

Vivir para ver...
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
16 abr 2004
És veritat que Partal, que no se qui és, o no ha escoltat bé o no s´ha esperat més estona. Confirme el que diu oyent. Jo també ho he escoltat-
Re: Zapatero: un primer discurs decebedor
18 abr 2004
Molta gent ke va votar socialista en comtes de partits de esquerra de "veritat"ho va fer per treure al PP del poder JA(tipus "vot util"com a França per parar al Front Nacional de Le Pen).Si aixó está clar,ke hem sembla ke sí ho está per tothom,aleshores esperar ke al discurs d'investidura al Parlament sigui molt contundent i trencador amb temes tan complexos,hem sembla esperar una mica de"dream politics", politica de somni...Ke es el PSOE, no "Izquierda a tope"!!Jo també penso ke hi haurem d'esperar una mica per veure com ho fan tots plegats.
Sindicato Sindicat