Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat
Impulsen una campanya perquè els presos polítics catalans puguin triar la universitat on volen estudiar
13 abr 2004
L'associació d'estudiants universitaris Alternativa Estel, juntament amb el col·lectiu Rescat, estan a punt d'engegar una campanya amb l'objectiu que els cinc presos polítics catalans que hi ha tancats en diverses presons d'Espanya i França puguin triar la universitat on cursaran els estudis. La campanya consistirà en l'edició de cartells i a aconseguir que els claustres de les universitats es pronunciïn a favor de canviar la llei del PP, que a la pràctica només permet estudiar a través de la UNED.
Zigor Larredonda, empresonat a la presó d'Albacete, estudiava a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins que el govern del Partit Popular va canviar el juny del 2003 la llei orgànica penitenciària relativa al dret dels presos a rebre educació. El canvi legislatiu aprovat fa quasi un any continuava garantint el dret dels presos a cursar estudis, però el limitava a la pràctica als estudis de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

La modificació de la llei va obligar Larredonda a deixar els estudis que havia començat a la UAB, ja que la UNED no imparteix comunicació audiovisual. En una situació similar es troben quatre presos més: Dolors López, empresonada al centre penitenciari francès de Sainte Geneviève des Bois; Juan Ramón Rodríguez, que es troba a Soto del Real; Laura Riera, a la presó de Badajoz, i Diego Sánchez, que estudiava fins fa poc la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. La UB, precisament, serà una de les universitats des d'on l'associació Alternativa Estel voldrà portar la reivindicació dels presos i el dret a triar el centre que vulguin. Alguns dels impulsors de la campanya, Berta Serra, Jordi Garrigós i Júlia Humet, expliquen que la UNED posa moltes dificultats en les convalidacions d'assignatures i que l'ensenyament és obligatòriament en castellà.

«Volem, d'una banda, que l'estudiantat de les universitats conegui la realitat dels presos i, de l'altra, aconseguir un pronunciament dels claustres», segons comenten els impulsors de la campanya, que formen part de Rescat, col·lectiu antirepressiu de suport als presos polítics catalans, i Alternativa Estel, una associació d'estudiants que en les darreres eleccions a la UB va aconseguir 18 claustrals, el 24% del total
Mira també:
http://www.alternativaestel.org

This work is in the public domain

Comentaris

SON TERRORISTAS, NO PRESOS POLITICOS..
13 abr 2004
Que se dediquen a limpiar letrinas y menos gilipolleces....sino les gusta lo que hay, que lo hubieran pensado antes de meterse en bandas armadas.

¡¡MENOS MANOS BLANCAS Y MAS MANO DURA!!

¿Ahora lloran?.....PUES QUE SE JODAN!
no és cert del tot ...
13 abr 2004
no calen geires comentaris per les tonteries del tal Carlos.

Només un apunt, que estaria bé quan es pengin notícies: explicitar d'on surt la notícia [en aquest cas, d'El Punt], i corretgir si hi ha alguna dada que no és exactament la real. Per exemple, la de l'última frase, no? És que quan l'he llegit al diari avui he quedat flipant de la mitja veritat ....
Re: Impulsen una campanya perquè els presos polítics catalans puguin triar la universitat on volen estudiar
13 abr 2004
Solo los presos politicos?

Los demas si pueden estudiar o que? Porque si ningun preso puede estudiar en las carceles, me parece muy exclusivo pedir el derecho de universidad solo para los presos politicos
Re: Impulsen una campanya perquè els presos polítics catalans puguin triar la universitat on volen estudiar
13 abr 2004
a l'article d'avui del punt tambe sortia aquest altre apartat:

La UNED, l'única universitat per als presos

La reforma legislativa impulsada pel PP modificava la llei general penitenciària de l'any 1979 i introduïa que «en atenció a la mobilitat de la població reclusa i a la naturalesa no presencial dels estudis [...] els convenis se subscriuran amb la UNED». La mateixa llei, de 30 de juny del 2003, obre les portes a convenis específics entre les universitats i les presons, però en la pràctica el canvi legislatiu ha provocat que els presos no puguin estudiar en cap universitat excepte la UNED, segons denuncien els impulsors de la campanya. Fins fa pocs mesos, presos com Zigor Larredonda, tancat des de fa tres anys, i Diego Sánchez, podien cursar estudis sense problemes a la UAB i a la UB. Aquestes universitats enviaven els exàmens i els presos els tornaven escrits. Des de la modificació de la llei, s'han desfet tots els llaços entre les presons i les universitats. La majoria dels presos que defensa Rescat estan tancats de manera preventiva acusats d'algun tipus de col·laboració amb ETA.
Re: Impulsen una campanya perquè els presos polítics catalans puguin triar la universitat on volen estudiar
13 abr 2004
fe d'errades :

Alternativa estel no tan sols és una organització universitaria ... tb de secundaria

Els 18 claustrals a la universitat de barcelona són conjuntament amb la CEPC.
Re: Impulsen una campanya perquè els presos polítics catalans puguin triar la universitat on volen estudiar
13 abr 2004
Tots els i les preses.. clar q si!

Quines preguntes.. tu!!
Sindicat Terrassa