Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
El litoral al nord de València en el punt de mira de l’especulació. (València)
09 abr 2004
Marjal del Moro
La marjal del Moro, situada entre Puçol i el Port de Sagunt, es troba greument assediada per la pressió urbanística.
marjal.jpg
El litoral al nord de València en el punt de mira de l’especulació


El PP i el PSOE han encetat una carrera per convertir la costa entre Sagunt i València en la nova Califòrnia valenciana. Si va ser Eduardo Zaplana el primer en donar la idea amb l'especulatiu pla de la Ruta Blava, ha sigut l’alcalde socialista d’El Puig qui ha obert la veda a les promotores amb un complexe de 6.500 xal·lets de luxe i un camp de golf de 27 forats que transformarà la fesomia del litoral.


Guillem Carreras | L'Avanç

L’anomenada Ruta Blava és un ambiciós megaprojecte urbanístic que va dissenyar Eduardo Zaplana quan encara era president de la Generalitat valenciana amb l’objectiu de transformar en camps de gof i urbanitzacions de luxe els prop de 30 quilòmetres de litoral que hi ha entre Sagunt i València. Un extens territori que afecta diferents poblacions amb importants hectàrees de terrenys encara verges de ciment i on malviuen espais protegits com les marjals del Moro i de Massamagrell.

La proximitat a la capital del Túria i la bona connexió fan d’aquesta zona la nina dels ulls de les promotores valencianes, que tenien en el PP el seu principal valedor. Però finalment ha sigut l’ajuntament d’El Puig, governat pel PSPV-PSOE en coalició amb els anticatalanistes d’Unió Valenciana, qui ha acabat posant la primera pedra de la idea de Zaplana. L’alcalde d’aquesta localitat, Francisco García Félix, fou candidat a les passades eleccions municipals gràcies a Joan Ignasi Pla, líder dels socialistes valencians. Des que accedí al poder ha aprovat la construcció de 4 milions de metres quadrats en una població que té un casc urbà amb el mateix tamany. La part més forta del pastís correspon a un complexe urbanístic situat a la marjal, que comptarà amb 6.500 xal·lets de luxe i un camp de golf de 27 forats. El projecte fou aprovat el passat 31 de desembre envoltat per la polèmica: l’endemà de la decisió entrava en vigor una llei de la Generalitat valenciana que obliga els promotors a destinar un 10 per cent de les seues obres a habitatges de protecció oficial.

Però això no és tot. L’alcalde està estudiant la viabilitat de 17 nous projectes urbanístics transformarien radicalment la fesomia d’El Puig, que en 10 anys passaria de ser una petita vila de 8.000 habitants a tindre una població de 50.000. Entre els promotors hi ha empreses tan conegudes com Lladró, íntimament relacionat amb el PP, Lubasa o Bancaixa. El regidor del Bloc, Vicent Porta, ha denunciat a L'Avanç que els plans de l’alcalde estan disparant l’especulació urbanística, i que hi ha terrenys on el preu de la fanecada ha pujat de 18.000 a 120.000 euros en uns mesos.

La vila d’El Puig es troba situada 14 quilòmetres al nord de València, just al bell mig de la Ruta Blava ideada per Zaplana. Acció Ecologistes-Agró ha aconseguit paralitzar les obres a la marjal de la població veïna de Massamagrell, però de moment els recursos judicials i les al·legacions que han interposat tant el Bloc com els ecologistes locals DEMA contra els projectes de l’alcalde d’El Puig només han aconseguit ralentitzar el procès.
Mira també:
http://www.lavanc.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat