Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
> La comunitat gitana de Catalunya se sent discriminada per la societat i l'administració

Els representants dels gitanos catalans volen participar en l'elaboració del pla integral que prepara la Generalitat
S. PÉREZ . Barcelona

El poble gitano encara se sent «discriminat» a Catalunya. El president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagicat), Manuel Heredia, adverteix que tot i que la situació és millor que a la resta de l'Estat espanyol, «els gitanos estem discriminats» perquè «encara no tenim els mateixos drets» que la resta de ciutadans catalans. La comunitat catalana reclama participar en la redacció del pla integral que elaborarà aquesta legislatura el govern de la Generalitat de Catalunya i tenir més presència institucional i política. Precisament, avui se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano amb una recepció al Parlament i una cerimònia al riu Besòs, a la zona de les Arenes de Castellar del Vallès.«Hi ha gitanos que encara viuen en situacions de precarietat», afirma el president de la Fundació Pere Closa, Domingo Jiménez. Juan de Dios Ramírez-Heredia afegeix que «el poble gitano no viu un bon moment». Heredia és més directe. «No hi hagut polítiques per afavorir la integració dels gitanos», diu. Tot i això, el president de la Fagicat creu que la situació pot canviar si «els protagonistes de les polítiques adreçades al poble gitano som els mateixos gitanos». Heredia reclama que la conselleria de Benestar i Família els impliqui en l'elaboració del programa d'actuacions socials que neix de la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 21 de novembre del 2001, que reconeixia «la identitat del poble gitano i el valor de la seva cultura com a salvaguarda de la realitat històrica d'aquest poble».
La inserció laboral, l'escolarització, el paper de la dona, l'accés a l'habitatge i el desconeixement de la cultura gitana són els principals problemes del col·lectiu a Catalunya. Heredia planteja les dificultats dels gitanos de treballar en la venda ambulant, les «polèmiques» que genera l'adjudicació d'un pis de promoció pública a una família gitana i la manca de material escolar actualitzat relacionat amb la història del col·lectiu, tot i que la federació ha elaborat i distribuït un CD-ROM. Pel president del col·lectiu, les solucions impliquen destinar «partides específiques» per donar suport a les entitats gitanes i impulsar mesures en tots els àmbits necessaris. «Ens considerem catalans i volem els mateixos drets que tothom», sentencia.
El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra avui per commemorar el primer congrés internacional que es va fer l'any 1971 a Londres. Va ser el primer pas perquè aquest col·lectiu s'organitzés i, a la vegada, es va sol·licitar a Nacions Unides el seu reconeixement com a poble -ho van aconseguir el 1979-, es va reivindicar la mort de mig milió de gitanos en l'holocaust nazi i es va crear una comissió per estandarditzar el romanó, la llengua gitana. Aquesta jornada festiva i reivindicativa es convoca per tercer cop a Europa i per segon any a Catalunya. A partir de les dotze del migdia, les dones llançaran pètals de flors al riu i els homes hi posaran espelmes en homenatge a les víctimes de l'holocaust.

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-805544.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
la mayoria de los gitanos son vagos, delincuentes y sucios. Son ellos los que se han de adaptar a la sociedad(no a la suciedad) y no al reves. Menos cuento, mentirosos compulsivos.
Re: Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
La majoría dels "Joses" son ignorants i babaus. Son ells els que s'han d'adaptar al mon real, no el món a la seva merda mental.
Re: Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
gitano, si quieres ver a la pandilla de delinquentes gitanos, vete los viernes a la puerta de la Modelo y veras que la mayoria de los visitantes a los internos son familias gitanas,¿como es que hay tantos gitanos presos? que pena me dan los angelitos.
Re: Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
son los gitanos los que marginan a los payos. Cuando se intenta formar un matrimonio mixto son los gitanos los que mas se oponen. Ellos son los racistas. Intentar razonar con un gitano es como hablar con la pared, siempre quieren tener la verdad, y te enredan de mala manera.
Re: Dia internacional del Poble gitano
08 abr 2004
No me extraña, si han no han tenido más remedio que hablar contigo... jose. Deixa't de parides.
Sindicat Terrassa