Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
BCN es declara contrari a les corrides de toros
06 abr 2004
El Consell Plenari del consistori ha aprovat una declaració institucional en què es pronuncia contra l'anomenada 'fiesta nacional' i en favor dels drets dels animals.
Barcelona. -- El Consell Plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una declaració institucional en què es pronuncia en contra de les corrides de toros i a favor dels drets dels animals.

La declaració institucional s'ha votat en secret i ha tirat endavant amb 21 vots a favor (corresponents, presumiblement i segons les posicions expressades en el ple, als regidors d'ERC, CiU, ICV-EUiA i alguns del PSC), 15 en contra (Partit Popular de Catalunya i alguns del PSC) i dues abstencions.

Aquesta posició del ple del Consell Municipal no suposarà la prohibició de les corrides de toros a la capital catalana, ja que la competència legislativa en aquesta matèria correspon al Parlament, on el 26 de juny de l'any passat es va aprovar per unanimitat la llei catalana de protecció dels animals que, entre altres qüestions, prohibeix l'accés a les corrides de toros als menors de 14 anys.

Sofriment "innecessari" dels animals

La declaració institucional aprovada avui s'adhereix a l'exposició dels principis exposats a la citada llei i defensa que no s'ocasioni "sofriment innecessari" als animals.

Els grups de l'oposició --CiU i PPC-- han mostrat la seva sorpresa per la decisió de l'equip de govern --PSC, ERC i ICV-EUiA-- de realitzar una votació secreta i mitjançant paperetes introduïdes en una urna, que només pretenia "amagar les petites discrepàncies en el si de l'equip de govern", segons el president del grup del PPC, Alberto Fernández Díaz.

El dirigent popular, que ha comentat que preferiria utilitzar aquest sistema en votacions sobre altres qüestions com l'eutanàsia, l'avortament i el testament vital, considera que aquesta mesura pot crear un precedent al si del consistori.

El PPC ha defensat que "la festa dels toros és pròpia de la nostra cultura", mentre que tant el segon tinent d'alcalde, Jordi Portabella (ERC), com la tercera tinenta d'alcalde, Imma Mayol (ICV-EUiA), s'han felicitat pel resultat de la votació i han subratllat que aquesta torna a demostrar el caràcter "pioner" de la capital catalana dins d'Espanya.
Mira també:
http://www.elperiodico.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 'Planta't el burro' com a resposta al símbol del toro espanyol
06 abr 2004
Dimarts, 6 d'abril de 2004

Farts de veure toros amb banderes espanyoles de fons i que es multipliquessin els objectes de les fires dedicats a aquesta famosa imatge d'una beguda alcohòlica, dos amics del Pla de l'Estany van decidir fer un adhesiu del burro català com a rèplica al toro. Tot va començar com una broma entre amics, però la idea es va difondre tant que es calcula que ja s'han venut uns 3.000 adhesius. L'èxit es percep especialment a Banyoles, on en molts cotxes ja hi ha clavat el nou símbol de catalanitat.

La campanya reivindicativa s'ha denominat 'Planta't el burro' i pretén 'lluitar contra el centralisme uniformitzador expressat en símbols com el toro o la matrícula espanyola', s'assegura a la pàgina web d'aquesta campanya.

Jaume Sala i Àlex Ferreiro són els ideòlegs d'aquesta campanya tan original que ha aconseguit un gran èxit a Banyoles i a la resta de la comarca del Pla de l'Estany. Van començar fent 50 adhesius per fer una gràcia i per repartir entre els amics. Però de seguida es va esgotar la primera producció pel boca orella i van haver de començar una producció més gran per satisfer la demanda creixent. 'És una bona manera de lluitar contra el toro de manera subtil, perquè un que no se senti català no pot portar el burro', assegurava Sala. També destaca que la campanya s'adiu molt amb la manera de fer dels catalans, 'sense estridències i des de la moderació'. A més, aquest impulsor de la campanya prefereix desvincular qualsevol interpretació possible de la política, però admet que 'la dura etapa centralista del PP' va ser una de les motivacions per tirar endavant la fabricació d'aquests adhesius.

Els impulsors de la idea consideren que l'acceptació que ha tingut la iniciativa demostra clarament que faltava un campanya d'aquest tipus. Actualment, els principals punts de venda dels adhesius continuen concentrant-se a Banyoles, però aquesta setmana també se'n poden trobar en algunes llibreries i comerços de Girona i en alguna botiga a Vic i Barcelona. Vista la demanda dels adhesius, que es venen a 1,20 euros, els dos promotors de la campanya i els seus col·laboradors estan preparant l'edició d'adhesius més petits i la confecció de samarretes per completar els productes de la campanya Planta't el burro.

El fet de crear adhesius fent mofa del toro, símbol de l'Espanya més rància, i que actualment sembla una plaga, no és nova. Ja fa temps que els companys de la Lliga Anticolonial van fer la seva versió del conegut toro i adaptant-lo a la versió catalana amb un enginyós joc de paraules. S'havia acabat de crear el 'Cat' (gat)!

Nota: En el moment d'escriure l'article, els redactors no hem sabut trobar la pàgina web de la campanya en qüestió. Si algú ens la facilita, ens farà un favor!
Re: BCN es declara contrari a les corrides de toros
07 abr 2004
Preferisc el gat. En quant a la noticia mare, tant de rebombori i després m'entere q el q han aprobat no suspén les corregudes de bous. Aleshores, q collons significa??
Re: BCN es declara contrari a les corrides de toros
07 abr 2004
Doncs significa que Barcelona es posiciona coma contrària a les corregudes de braus. El problema és que l'Ajuntament no té competnències com per a prohibir-les, ja que l'autorització depén de l'Ajuntament.

De moment, és simplement simbòlic, però té el seu valor, perque serà útil per a pressionar a la Generalitat que l'Ajuntament de BCN s'hagi posicionat clarament en contra.
Re: BCN es declara contrari a les corrides de toros
07 abr 2004
No només estem farts i fartes de veure tanta banderola espanyola a les corregudes de braus, sino també de veure també tanta senyera i estelada a la matança del porc. Un altre "aspecte cultural" sanguinari, dominador, sàdic i egoísta.
Re: BCN es declara contrari a les corrides de toros
30 mai 2004
creo que cataluña se equivoca con empeñarse en minimizar lo españor por los siglos de los siglos y eso solo conlleva a sembrar y afianzar mas sus dotes extremistas el toro sera y seguira siendo español el burro solo pretende ser una burla que ha pasado desapercibida
Sindicato Sindicat