Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia
El PSOE renuncia a l’Ebre a canvi de l’aigua del Xúquer
05 abr 2004
Transvasament del Xúquer, sí però menys. Aquesta frase resumeix el canvi de jaqueta hidrològica que estan protagonitzant els socialistes valencians després del 14-M, un posicionament que contrasta amb les declaracions en plena voràgine electoral de Francesc Signes, secretari de medi ambient del PSPV-PSOE, que havia compromès el seu partit el 13 de febrer, en una reunió de la plataforma Xúquer Viu, a paralitzar les obres i establir una moratòria per estudiar el cabdal ecològic del riu.
Guillem Carreras |L'Avanç

A Signes només li ha calgut marejar la perdiu durant poc més de deu dies per acabar fent marxa enrere i anunciar que el seu grup no té cap intenció d’aturar les obres del transvasament al Vinalopó, i que Múrcia i les comarques valencianes del sud tenen garantits els 80 hm3 que va prometre el PP. Tot un rècord de transformisme polític i un gerro d’aigua freda per als grups ecologistes i veïnals que havien vist en la victòria de Zapatero una taula de salvació per al Xúquer.

Signes va desfullar la margarida el passat 26 de març a una roda de premsa conjunta amb Joan Ignasi Pla, líder del PSPV-PSOE. Ambdós donaren per finiquitat el transvasament de l’Ebre, però subratllaren el compromís del seu partit amb l’execució dels set trams del Xúquer-Vinalopó. El PP encetà les obres amb el vist-i-plau de la Unió Europea el passat mes de febrer.

La comissària europea de medi ambient, Margot Wallstrom, supedità la subvenció de 80 milions d’euros a quatre condicions: cabdal ecològic de 50 hm 3, actualització de la situació des de 1997, un cost màxim de 0,47 euros el metre cúbic i que la captació d’aigües del Xúqer no es compensara amb la de l’Ebre. Pla vol recuperar la confiança dels ecologistes aferrant-se als requisits de Brusel·les, que obliguen revisar a la baixa el cabdal del transvasament. Però la plataforma Xúquer Viu no està per a bromes. Va emetre la setmana passada un dur comunicat on acusava el PSOE de renunciar a l’Ebre a canvi de vendre el futur del principal riu del País Valencià. Paco Sanz, portaveu dels ecologistes, ha manifestat que sense l’aigua de l’Ebre el transvasament del Xúquer encara té menys sentit. Si ja era patètic l’esdevenir del riu amb el PHN dissenyat pel PP, la nova situació hipoteca greument la seua supervivència, junt amb la del paratge natural del l’Albufera.

Els problemes del Xúquer deriven del pla de conca del riu que aprovaren els governs valencià i castellanomanxec l’agost de 1997. Un pla fet a mida de les intencions de José Bono, candidat a ministre de Defensa de Zapatero, que certificà l’expoli del riu en el seu trajecte castellà i permeté la proliferació de cultius de dacsa a Albacete, una producció deficitària i artificial que necessita de les subvencions europees per ser viable.

El pacte preveia un cabdal ecològic de 4 hm3 per segon, però la realitat dels informes expressa que el cabdal ecològic del Xúquer és zero a partir de l’assut de la Sèquia Real d’Antella. El transvasament al Vinalopó no fa més que agreujar aquest dèficit hidràulic, amb unes conseqüències que poden ser devastadores per a l’Albufera, que necessita de l’aigua del Xúquer per mantenir el seu ecosistema.

>>Resposta ecologista

La plataforma Xúquer Viu es va reunir dilluns de la setmana passada per analitzar la nova situació. Es lamentà del “canvi de posicionament del PSPV-PSOE de no paralitzar ni tan se vol cautelarment, les obres del trasvasament�. Els ecologistes recordaren que els socialistes valencians encara formen part de Xúquer Viu ‘‘i fins fa pocs dies han vingut defensant els mateixos posicionaments que aquesta plataforma�. L'organització ecologista està formada per representants de 14 organitzacions socials i polítiques, entre les quals hi ha ERPV, el Bloc, EU, Esquerra Verda i el mateix PSPV-PSOE, junt amb 13 municipis de la comarca de la Ribera. Entre els seus integrants hi ha el mateix Francesc Signes, en representació dels socialistes valencians i de l’ajuntament de l’Alcúdia.

Malgrat la decepció pel transfugisme del PSPV-PSOE, la plataforma en defensa del Xúquer ha afirmat que iniciarà un diàleg amb el govern de Zapatero, com va fer amb el d’Aznar, per traslladar-li els seus punts de vista i tractar d’arribar a un acord. Els opositors al transvasament es reafirmen en les seues reivindicacions, que es resumeixen en la revisió immediata del pla de conca del Xúquer, l’establiment d’un cabdal ecològic, la paralització de les obres del trasvasament fins que no finalitze la revisió i es demostre l’existència d’excedents, i la consideració de les alternatives proposades pel Vinalopó.

Xúquer Viu ha recollit més de 12.000 signatures contra el transvasament a la Ribera, i compta amb el recolzament d'una vintena d'ajuntaments. Si Pla no canvia, hi haurà mobilitzacions.
Mira també:
http://www.lavanc.com
http://www.lavanc.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat