Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : guerra
Avui "La Caixa" comença a operar a l'Irak
02 abr 2004
El consorci de «la Caixa» a l'Iraq comença a finançar les exportacions de petroli

L'Iraq Trade Bank avala els negocis de les empreses occidentals amb les explotacions petrolieres

L'entitat està formada i dirigida per tretze bancs provinents majoritàriament dels països de la coalició
PAU PERTEGAZ / VILAWEB .

El Trade Bank of Iraq, consorci del qual forma part «la Caixa», comença des d'avui a avalar en el mercat internacional les exportacions de petroli iraquià. Aquest banc, creat per les autoritats d'ocupació, assessora també l'empresa dependent de l'autoritat provisional que s'encarrega de l'extracció i comercialització del cru a l'estranger. L'Iraq, que té les segones reserves mundials de petroli, no permetia la presència de bancs estrangers des del 1964. Ara aquest consorci de tretze bancs estrangers, creat l'any passat i liderat pel nord-americà JP Morgan Chase, té a les seves mans el control efectiu de la majoria del comerç exterior iraquià i pot determinar el futur econòmic del país.



L'Iraq Trade Bank és un consorci bancari creat l'any passat i que a partir d'avui ha començat a finançar l'exportació del petroli iraquià. De fet, l'ens absorbeix i privatitza el programa de Nacions Unides Petroli per aliments, i gestionarà una bona part de les finances de la reconstrucció. Concretament, donarà garanties financeres a aquelles empreses occidentals que inverteixen en béns o serveis a l'Iraq i la base d'aquestes garanties seran les exportacions de petroli, ara en mans del govern iraquià provisional a través de la companyia State Oil Marketing Organization. Aquesta empresa també finançarà el Trade Bank, que des d'aquest mes d'abril dirigeix de manera efectiva la política d'exportació del cru. D'aquesta manera, el petroli iraquià serà usat com a aval d'operacions que no seran controlades per una agència del govern sinó per un consorci privat de bancs estrangers. Les decisions sobre com i per a què són usats els diners aconseguits amb les exportacions de cru s'escapen del control dels ciutadans iraquians i del mateix govern provisional, una situació que ha fet aixecar veus crítiques dins el país.
El capital inicial del Trade Bank és de 100 milions de dòlars, 95 dels quals provinents de Petroli per aliments. Els tretze bancs que formen part del consorci han cobrat dos milions de dòlars per engegar-lo i no han pagat res per formar-ne part. El consorci gestionarà contractes per valor de milers de milions de dòlars i tindrà una durada inicial d'un any. El lidera el JP Morgan Chase i no inclou cap banc alemany. La nacionalitat dels bancs coincideix majoritàriament amb els estats de la coalició
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-800351.html

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat