Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: immigració
Contra les mentides sobre l'Islam
02 abr 2004
(Publicat a «ElPunt»)
Tots hem de col·laborar àmpliament perquè, malinterpretant els atemptats de Madrid, no es desenvolupi entre nosaltres cap actitud ni sentiment d'odi o de racisme antiislàmic. El text que segueix ha estat publicat pel diari «El Punt». Un gran encert. Val la pena divulgar-lo.
__________________________

La visió occidental del món islàmic està distorsionada per una sèrie de tòpics irreals. El «jihad», la figura de la dona i les característiques del matrimoni musulmà són alguns dels aspectes desvirtuats per la història i per interpretacions errònies.

* «El jihad». — Aquesta paraula —que és masculina— no significa «guerra santa per expandir les fronteres de l'Islam», sinó, com diu l'experta Dolors Bremon, es tracta de «l'esforç individual per ser un millor musulmà i crear una país millor». Bramon destaca que en les 35 vegades que apareix el terme «jihad» a l'Alcorà, gairebé sempre va seguit de l'expressió «en la senda de Déu». En 22 ocasions significa «superació en la conducta pròpia i col·lectiva»; en 3 més, vol dir «elevació espiritual dels fidels», i en les 10 restants, «guerra», però només en un sentit defensiu.

* «El matrimoni». — Tot i que es permet la poligàmia, Bramon explica que «és poc corrent», perquè l'Alcorà no ho recomana i no és fàcil que el marit pugui mantenir més d'una dona. «Hi ha gent que s'ho podria permetre, però no ho fan perquè Al·là no n'és partidari.» Tot i això, Bramon explica que hi ha excepcions, com el cas de l'anomenat «petroislam», és a dir, rics que viuen del petroli.

* «Casament civil». — El matrimoni és civil i no religiós, a diferència de l'Església catòlica. Es fa una cerimònia civil davant d'un jutge (cadi) i s'accepta el divorci. «Això no vol dir que les unions no es facin per amor.»

* «Les dones i el vel». — No és cert que la dona en el món islàmic ocupi un segon lloc en la societat. Bramon comenta que el vel és «una qüestió cultural pròpia dels països mediterranis, i no religiosa. En els darrers 20 anys, ha augmentat el nombre de dones que el porten com a reacció a les prohibicions. (És el cas de França actualment.) Alguns musulmans, però, creuen que és una obligació i no un costum».

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Contra les mentides sobre l'Islam
02 abr 2004
El Cristianisme i el Islam son fonamentalment iguals com a ensenyament filosòfic de Jesus i Mohamed.
(La págines escrites per TANTS
"NI SE SAPS"(Antic testament etc...) tant a la biblia com al corán son basura obsoleta)
La diferència fonamental amb dues religions ès que; l´Islam Sí que reconeix i respecta a Jesus com a profeta.
Peró el Cristianisme es absolutiste amb reconeixer"NOMÉS" a Jesús com a fill de Deu i "REBUTXAR"TOTA ALTRE RELIGIÓ I ALTRES PROFETES.
ES FASTIGOS!!!!I el Judaisme !!! PLA !!!
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
02 abr 2004
Sóc un progre,estic en contra de l'ensenyament de la religió a l'escola, conec tot el mal que ha fet la interferència de la religió sobre la vida pública, però el islam em sembla la mar de guai, és exòtic i defensar-lo és rollo multicultural i tolerant a tope, tio
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
02 abr 2004
el islam como el cristianismo es un platonismo popular. ahorranos tu culturalismo barato y las justificaciones polticas nutridas en semántica de diccionario.
Per les veritats de l'Islam i les que siguen
02 abr 2004
Encara me'n recordo de la meva lectura, única, de l'AlCorà. Començava la meva dieta vegetariana-macrobiotica i esmorsava amb ell.

Bàsicament em va semblar el llibre d'una persona d'aquell temps que intentava donar consells per a que la penya de llavors no se'n anés de la bola.

Molt de costumisme i regla domèstica. I alguna visió clara.

Confuci era una mica més punyent.

No hi han llibres sagrats. L'únic sagrat és la pròpia senceresa i la de l'autoconeixement. Però això va com va.

Orlando ja va parlar de la triple lectura de la Biblia i l'AlCorà és igual. Com la Torà o el Bhagavad Gita o qualsevol altre dels sagrats.

Si et permeten anar mes enllà del que ets ara, son molt positius, sino, caus en els fonamentalismes baratos.

Com qualsevol llibre i de qui sigue.

Res està fora. Tot és dintre nostre. Cal treure els vels d'Isis (recordant la Blavatsky)

Los llibres son eines. Si les saps emprar van bé.
Però, com pots desatornillar un cargol amb una cepilladora?

Sigem inteligents i compasius. Hi massa merda al mon com per posar-ne més.

Me sua la polla l'Islam, el Cristanisme o qualsevol altra religió (de re-ligare,.... ja estic prou lligat jo). Però en els escrits no s'ha de mirar el que no és, sinó el que et volien dir quan es van escriure.

I coses lúcides i interessants n'hi han en tots. I llegits amb serenitat ..... son meravelles de l'ésser humà.

Jo us recomanaria el Srimad Bhagavatam, en català, però cal que t'agradin els contes i no els comptes.

Bé, no siguem pardillos, i no fusellem els missatgers.

Que tenim molta faena a nivell individual per espolsar-nos tant d'ego que ens fa semblar soldadets de "Age of empires".

Salut i anarquia!

i molta consciència.
En busca d'?taca
03 abr 2004
Durruti. M'ha agradat molt tot el q has dit.

Jo afegir que ...potser ens sobra una mica d'epica tonta i ens falta una mica de lírica interior per saber interpretar textos que per general tenen molt més de lírics que de epics -crec-.

Considero també que sovint ens passem massa interpretant TOT el que llegim -o el que s'ens diu- dintre d'uns esquemes maniqueus del bé i del mal, de lo correcte i de lo incorrecte, de lo moral i lo inmoral... etc..

Jo personalment tendeixo a pensar també que els mateixos ideolegs de les obres sagrades (jesus, mahoma, moises etc..) no tenien tant ..ni de bon tros!!, les coses clares com a posteriori tots els seus propis seguidors (molts d'ells integristes) ENS HAN VOLGUT FER CREURE. Penso que tenien bastantes dubtes sobre molts punts sobre les is i en general ...Pero calia deixar alguna cosa escrita i ho van fer. Es una mica com la "urgencia" del redactament de la constitució espanyola de 1978. Hi han constitucionalistes integristes (bastants d'ells reciclats d'integrismes més antics que tots coneixem...) pero la majoria de nosaltres crec que pensa que la constitució podria ser molt millor del que és i només és un exemple.

Crec sencillament que si Mahoma i/o Jesucrist enlloc de viure 33 anys -o pocs anys més-, haguessin viscut SEGLES HAURIEN TINGUT MOLT MES TEMPS per seguir pensant, DUBTANT i reflexionant. I ESTIC SEGUR QUE vist lo vist.... com ens han anat les coses... Hores d'ara tindrien escrites un munt de coses molt diferents a les que van deixar escrites per la posteritat.

...Pero la vida humana es curta i les generacions ens succeim ...a un ritme trepidant trepitjannos mutuament i malinterpretantnos mutuament i interessadament. Quin mal son ser "humà"
..Som lo pitjor. Lo pitjor de lo pitjoret de la selecció natural.

Contra la melangia de la conciencia d'això jo crec que el millor que potser podem fer es avancar en paral.lel cap al futur, ajudar q que les armonies ens uneixin (sols lliurement quan es donguin) i tractar les disarmonies (quan es donguin) amb relativitat.
Mai res ha de ser "forcosament correcte" ni "forcosament equivocat".

-Crec que les veritats +"profundes" de l'anima son sovint sensacions+conceptes de "benestar" ..entre dos o més elements en extrema tensió.- Crec que hem de canviar tots una mica aquest esquema.
Salut i anarKies
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
03 abr 2004
es my facil ser musulman. se ha de recitar cinco veces al dia la siguiente oracion: ala mojamela-ala secamela-ala chupamela. El que muera en la guerra santa tiene derecho a 17 virgenes en el paraiso... que harton a follar. Mahoma se cepillaba a los camellos en el desierto.
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
03 abr 2004
ala u akbar camino de noche de fiesta. menudo ingenio...
me lo imagino pensando.. ya veràs que risa...
Visions del mon
03 abr 2004
un antropoleg guatemaltec que vaig sentir una vegada deia que la conquesta d'america va ser possible perque en la seva cosmovisio els maies i altres cultures americanes creien en la complementariat dels opostos, allò que es diferent a tu et complementa, a diferencia de les cultures que aquells maies i mexiques van trobar-se a davant, a l'Europa tardomedieval es creia, com ara, que allò diferent és el teu enemic.

Quan ho vaig sentir em cridava l'atencio que aquesta visio de complementarietat dels opostos es coincident amb les visions orientals (hinduistes, etc...) L'antropoleg deia que aixo venia de que pels maies per entendre't a tu mateix has d'entendre allo que es diferent a tu. Es a dir, per entendre una part has d'entendre el tot. Ho oposava a la forma de coneixement que tenim els europeus: per entendre, disseccionem, analitzem... destruim el tot. Format en una manera d'entendre el món que ve del marxisme (analitica), sempre m'ha fet pensar aixo. De fet, per exemple en Història prefereixo l'anomenada Historia total a l'escola d'Annales (veuen la historia com una suma d'aspectes: cultura, economia, societat ...?.

Es sabut que abans del triomf absolut de la "Reconquesta" a la peninsula hi vivien amb complementariat 3 cultures diferents: jueus,arabs i cristians. Es sabut que al-Andalus (la peninsula sota domini musulmà) aquesta tolerancia multicultural i religiosa sempre va ser un fet.

Es sabut (o estaria be que ho fos) que l'enfrontament entre musulmans i hindus a la India va apareixer despres de la colonitació britanica, abans d'aquesta les dues comunitats havien conviscut segles. Despres del pas dels europeus van haver de constituir 2 estats separats: el musulmà, Pakistan i l'hindu, la India (3 ara, amb BanglaDesh)

Es sabut (o estaria be que ho fos) que l'Islam no ha rebutjat mai (al menys filosoficament) les anomenades "religions del llibre" (cristians i jueus).

Es sabut (o estaria be que ho fos) que les principals branques del budisme no conceben aquest com un pensament que rebutja l'existencia d'altres religions (algunes corrents, com el Zen, accepten perfectament ser practicant d'aquesta filosofia i alhora ser cristia, agnostic, ateu o el que sigui)

Tothom que l'hagi vist recordara que a la peli d'en Malcom X, l'autor ens recordava la visio que tenia aquest del fet de ser musulmà despres del seu viatge a la Meca: en front d'una cultura blanca cristiana (els WASP) excloent, l'Islam el meravellava per la gent de totes les races i cultures que ell veia que era capaç d'integrar.

De fet, qualsevol que coneixi una mica la historia del cristianisme, sabra el grau de monolitisme que implica aquesta religio (potser no tant en la seva branca "protestant" on han aparegut més dissidències). El capitalisme i la cultura dels europeus, la seva cosmovisió, es directament hereva d'aquest monolitisme cultural, d'aquesta incapacitat, d'aquesta, si s'em permet, greu disminució que implica no saber entendre la diversitat com alguna cosa enriquidora per un i una mateixa. De no saber que davant una cultura diferent el primer que s'ha de fer és no prejutjar tant, posar una mica d'interes i descobrir-la, fins i tot des d'un punt de vista egoista, ja que pot aportar-te altres punts de vista a les mateixes coses que a un o una mateixa, com humans que som, ens passen.

No voler pensar que tots som iguals, ja que indica un menyspreu ingenu per altres formes d'entendre la vida de la qual han estat particeps durant anys i anys milers i milers de persones. La uniformització es l'enemiga de la vida i la llibertat de les persones, implica l'autoritarisme estupid de certs grups que es creuen estupidament en la possessió de la veritat sobre com resoldre la vida.

I actuar oposadament aixo no és una cosa de progres culturetes (com algun post sembla dir). Es tenir dos dits de cervell i sensibilitat. I per aixo no cal haver fet ni el graduat escolar. Pertany a un altre ordre de coses.
Re: Visions del mon
03 abr 2004
per a jo, ateu i anticlerical

aniria molt bé que simplifiquesses el dialeg.

poques paraules

molt contingut.

és fa dificil llegir-te.

anim

@
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
03 abr 2004
Una cosa és criminalitzar l'Islam, una altre és idealitzar-lo. No ho dic precisament per tú. A l'India van haver conflictes sagnants entre musulmans i hindús molt abans de l'arribada dels europeus, als segles XIII i XIV. L'Islam, com el cristianisme, ha estat una religió que entre d'altres caracteristiques ha tingut molt present el deure de convertir el món sencer a la seva veritat revelada. Es per aixó que Islam i cristianisme han topat al decurs de molts segles, perque són religions "imperialistes" que han competit molt ferotgment per fer el màxim de conversions. Altres religions com l'hinduisme o el judaisme no han estat proselitistes. És a dir que mai des del hinduisme o el judaisme s'han organitzat campanyes de conversió massives i forçoses com les que han fet musulmans i cristians.
per Durruti i Il·luminat
07 abr 2004
???
hi han metodes per aprendre a llegir diferets tipus de text

per exemple, hi ha la lectura scaning, a vista de pajaro, diriem

i de la mateixa manera que un llibre gruixut pots llegir algunes planes a l'atzar, no se si t'has adonat que segurament al teu navegador aqui a la dreta hi ha una cosa que se'n diu barra de desplaçament ---->

menys consignitis, menys etiquetes i poses, menys herois de postal (durrutis i txesguevaras), mes dialegs, més raonar, menys alliçonar, mes baixar a terra amb els mortals

ànim (la proxima vegada m'esforçare a resumir, per que tu tambe ho puguis entendre i no se't faci cansat llegir)
--------------------------------------
L'altra cosa es antiidealitzar-ho tot (menys el que un creu o pensa, clar)
Els enfrontaments a la India postcolonial son una herència del colonialisme.
Tot i ser una religio "imperialista" dius tu i sense voler idealitzar-la (per aixo he firmat com he firmat) l'expulsió de jueus i moriscos contraposada amb la tolerancia religiosa de l'islam andalusí em sembla paradigmatica. També el que he dit del que pensen sobre les religions del llibre (segur que deu haver-hi una abundant literatura sobre l'islam andalusi, et recomano llegir a la mateixa Bramon o en Pierre Guichard).

No soc islamista, pero em reventa aquesta pedanteria moral eurocentrica d'herencia cristiana, que corre per parlar d'altres cultures (i jo tampoc ho dic per tu).

(em sap greu no saber reduir la meva prosa i fer-la més agradable per personatges historics tant destacats)
Re: Contra les mentides sobre l'Islam
12 mai 2004
Si las cosas tuviesen un mínimo de lógica , el corán y la biblia deberían ser secuestrados por orden judicial .
Estos libracos estan llenos de odio y llamadas a toda clase de barbaridades violentas . Por mucho menos se han retirado otros textos de las librerías .
Sólo hace falta la bendición de la historia y la exégesis hipócrita ( tautología eso último , toda exégesis es hipocresía ) de cuatro filólogos metidos a intelectuales de tres al cuarto para hacerlos pasar por " bienes para la humanidad " .
La creencia en los dioses es peligrosa por que alimenta las futiles y vanas ensoñaciones de poder de éstos primitivos que encuentran la excusa fácil para alimentar su mala leche .
Sindicat Terrassa