Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
EUA recluta mercenaris xilens i sud-africans per a l'Irac
26 mar 2004
Són ex-membres de l'exèrcit de la dictadura de Pinochet i de la policia de 'l'apartheid'
Pocs mitjans n'han parlat, però el fet ha estat reconegut públicament (http://www.guardian.co.uk/chile/story/0,13755,1162441,00.html) pel president de Blackwater USA (http://www.blackwaterusa.com) , una empresa especialitzada en afers militars. Els EUA, a través de Blackwater, recluten mercenaris per a desenvolupar tasques de vigilància i seguretat a l'Irac. La majoria són xilens que militaven a l'exèrcit durant la dictadura d'Augusto Pinochet. Després d'haver-los entrenat a Carolina del Nord, Blackwater ja ha enviat a l'Irac un contingent de seixanta escamots de xilens. Segons Gary Jackson, president de Blackwater, els xilens són 'molt professionals'. A banda Xile, el lloc de reclutament de mercenaris més productiu és Sud-Àfrica. Sembla que hi ha uns 1.500 sud-africans a l'Irac, molts d'aquests ex-membres de les forces de seguretat i de l'exèrcit durant 'l'apartheid'.
Els governs de Xile i de Sud-àfrica han pres posició en l'afer. Segons un article (http://revista.pangea.org/article.php?sid=6812) recollit per la Revista de Pangea del diari xilè La Tercera, el reclutament de mercenaris ha estat criticat pel ministre de Defensa i és objecte d'una investigació de la fiscalia militar. A Sud-àfrica, on hi ha una llei que prohibeix als ciutadans de participar en un conflicte armat en benefici personal, el diari Cape Times (http://www.capetimes.com) va publicar que empreses de 'seguretat' que treballaven amb el Pentàgon havien aconseguit contractes multimilionaris per a portar personal a l'Irac. Mentrestant, Blackwater es fa d'or. Segons el president de la companyia, en tres anys han crescut un 300%. La revista Mother Jones (http://www.motherjones.com) diu que han guanyat un contracte de més de 35 milions de dòlars per entrenar 10.000 soldats. A la web expliquen sense manies les activitats de l'empresa. Als mercenaris que van a l'Irac, els paga uns 4.000 dòlars mensuals.
----------
+ The Guardian: US contractor recruits guards for Iraq in Chile. (http://www.guardian.co.uk/chile/story/0,13755,1162441,00.html)
+ The Age: US hires mercenaries for Iraq role. (http://www.theage.com.au/articles/2004/03/05/1078464637030.html)
+ Alternet: Mercenaries 'R' Us. (http://www.alternet.org/story.html?StoryID=18193)
+ Mother Jones: Soldiers of Good Fortune. (http://www.motherjones.com/news/feature/2003/05/ma_365_01.html)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat