Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: @rtivisme : guerra
L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
24 mar 2004
Quina relació té Hamas amb les eleccions representatives? Quin grau de democràcia interna existeix a Hamas? Quina relació té Hamas amb les minories?
Palestinian_Che_Guevara.gif
Avui 22 de Març, m´ha despertat ma mare, diu espantada que han matat l´Ahmed Yassin, mon pare no es pot posar al telefon perque està plorant, i quan sento això, jo també m´espanto.

Encenc la tele i veig els dirigents d´Occident fent alguna condemna i unes quantes lamentacions, però cap reacció pràctica, ni tant sols cap promesa de reacció, i resignat per la costum, observo com es torna a fer palesa la doble moral d´Occident, i com els nostres dirigents -els de l´eix del bé- amb la seva habitual incompetència ens guien descerebradament i sense pausa cap al xoc de civilitzacions.

A l´Orient en canvi, la reacció i els disturbis s´han extès fins hi tot per l´Irak Ocupat, i és que per ells han matat la persona que representa la dignitat i l´esperança enfront de la colonia israeliana i els plans de l´Imperi pel conjunt de la regió.

Em pregunto si avui és una oportunitat per estar tots junts, l´esquerra d´Occident i els moviments populars d´Orient. Potser avui és un bon dia per intentar esquerdar el pensament islamofòbic que ens inculquen cotidianament, i procurar per contra, escoltar amb atenció l´esquerra palestina, i intentar entendre l´aliança que ja des de fa uns quants anys han sellat amb el moviment de la resistència islàmica (Hamas).
Penso que potser la meva condició de mig català, mig palestí pot ser útil per contribuir a fer aquest exercici de reflexió, i per probar, m´he posat a fer aquest escrit.

Hamas a Palestina té molt prestigi, més que cap altre moviment, i si algun sentiment comú hi ha -també entre les organitzacions de l´esquerra palestina- es el del respecte. Se li reconeixen quatre fets destacats:

El primer és l´extensa estructura de serveis socials (escoles, hospitals, asils...) que han construit majoritariament entre les poblacions més abandonades, i gracies a una organització que es considera incorruptible i eficaç. El segon aspecte és el de mantenir en tot moment un mateix discurs i una disciplina de partit com cap altre organització. En tercer lloc gràcies a Hamas els drets individuals de les persones cocncretes (dret al retorn dels refugiats i a la terra perduda) són una reivindicació viva, que no ha quedat absorvida pel discurs nacionalista de la OLP, més centrat en els drets col·lectius (unes fronteres i unes competencies estatals). Per això Hamas, malgrat se la pugui considerar idealista, per molts palestins és la organització que defensa objectius menys abstractes, més propers i més tangibles. I per últim, i potser aquest és l´aspecte més valorat, es creu que gràcies al sacrifici i la disciplina dels militants de Hamas i malgrat la forta repressio interna que han patit, Israel mai ha aconseguit els seus objectius de provocar una guerra civil entre els mateixos palestins.

En definitiva -i aquesta es una reflexió personal- es poden imaginar molts escenaris possibles en una Palestina sense Hamas, però n´hi ha un que ningú pot descartar, i és que potser avui el poble palestí ja no existiria, més enllà de l´exili.

Però anem al "quit" de la qüestió, l´espina que ens preocupa a tots/es els occidentals: Quin estatut tindria la dona, quin tipus d´escola i règim jurídic hi hauria en una societat governada per Hamas?

Jo, com a bon europeu preocupat per portar la civilització al Tercer Món, m´he escarrassat per trovar les respostes a aquestes preguntes: he seguit les webs de Hamas, he llegit els seus estatuts (no hi surt això), i he preguntat sempre que he tingut la ocació a diferents personalitats palestines rebent per resposta cares de desconcert... I al final me n´he adonat que ara per ara, aquesta és una preocupació sobretot dels occidental, i no pas dels palestins.

Seguint amb la meva tossuderia i per la força de la realitat, m ´he vist obligat a reformular les meves preguntes, i vist amb prespectiva, ara crec que són les preguntes que comporten menys judicis de valor, i que a efectes pràctics són les més trascendentals pel que ens preocupa:

Quina relació té Hamas amb les eleccions representatives? Quin grau de democràcia interna existeix a Hamas? Quina relació té Hamas amb les minories?

Per poc que es segueixi el conflicte entre l´Estat d´Israel i Palestina, tothom sabrà que Hamas sempre ha respectat els processos electorals i els governs escollits a les urnes. Així mateix podem seguir per la premsa que ja s´ha iniciat un proces d´eleccions internes per escollir el successor de l´Ahmed Yassin. Finalment i pel que fa al respecte a les minories, no hi ha millor lloc per avaluar aquest fet que a Gaza, on a efectes pràctics qui està governant és Hamas.

Podria donar un fotimer d´exemples i testimonis que demostren que la convivència interreligiosa a Gaza es viu amb força més naturalitat que per exemple a Catalunya. Però per no extendre´m massa us explicaré la que a mi m´ha semblat més significativa: la de la María, una castellana comunista i practicant catòlica, que fa vint anys que viu a Palestina i vuit d´ells a Gaza. Quan li vaig fer les meves preguntes, ella, tota directa i sincera com és, em va respondre:

- Pero vamos a ver, tu que quieres saber, si Hamas respeta lo de vivir i dejar vivir?
- Exactamente Maria - Li vaig respondre.
- Pues claro chico, tu que crees que los de Hamas son unos cabezas hueca o que?

Despres em va estar explicant que per exemple la seva familia tenien de veí al Ramtizi (numero dos de Hamas) que venia sovint a casa seva a dinar o pendre el tè. Que mai han tingut problemes per ser una familia cristiana, malgrat Israel els hi dongui un tracte privilegiat per aquest fet...

En definitiva, i per acabar, només volia fer saber a la gent d´esquerres d´aqui, que avui, mon pare, la Maria, i el conjunt de l´esquerra palestina plora la mort de l´Ahmed Yassin i tot el que significa aquest assassinat...

Que ho sàpigeu,
Una abrassada.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
24 mar 2004
Jo no se si soc, tal com tú et defineixes, un "bon europeu preocupat per portar la civilització al Tercer Món".

Pero si tinc res clar es que Hamas és un moviment fanàtic religiòs que promou el suicidi dels palestins com forma de fer massacres indiscriminades entre els israelians.

No cal voler donar lliçons de "civilització al Tercer Món", com tú pretens, per adonar-se que aixó és fastigòs. Tan fastigòs com l'ocupació militar israeliana de Palestina, que nega als palestins el seu dret i el seu desig d'assolir la independència.

Ens cal, a tothom, menys épica i més sentit comú. Per aixó exigeixo la retirada immediata de l'exèrcit israelià dels terroritoris ocupats palestins i l'enderrocament de tots els assentaments. Per aixó exigeixo la fi immediata dels atemptats suicides indiscriminats que tenen la població civil, i no els militars, com objectiu.

La majoría dels israelians volen la retirada dels territoris ocupats, nombrosos moviments socials i partits polítics treballen per aconseguir-ho. Per qué Hamas i d'altres segueixen fent atemptats suicides llavors? Fent-ho només aconsegueixen enfortir bojos com el Sharon.

Per l'independencia de Palestina, prou atemptats suicides. Per la llibertat dels palestins cal potenciar als que, des de l'àmbit palestí, mantenen clar i ferm el seu compromís amb l'aconseguiment de la seva independència pero sense deixar-se manipular per fanàtics religiosos.

Serà entre els israelians que treballen per la retirada dels territoris ocupats i els palestins que treballen per l'independencia sense fanatismes religiosos que s'aconseguirà acabar amb tota aquesta violència.
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
24 mar 2004
Si vols parlar de fanatics,fundamentalistes,assassins,genocides i integristes,parla de SHARON i els seus terroristes d'Estat.
L'integrisme religiós veritablement perillós ès el d'un Estat ocupant,invasor i criminal com el sionista.
La Resistència sempre ès llegitima .
¡Visca el Poble Palestí!
Sharon al Tribunal Penal Internacional
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
24 mar 2004
La resistencia sempre es legitima, pero una massacre indiscriminat contra la població civil és també sempre legítima?

Retirada immediata de l'exèrcit israelià dels territoris ocupats i independència per Palestina. Fi immediata de les massacres suicides indiscriminades. Recolçament als que des dels àmbits israelià i palestí volen avançar envers la pau i no envers l'anihilació mútua. No crec que sigui tan difícil.

Ho és per tú?

Independència i socialisme per Palestina!!
Sobre renuncies
24 mar 2004
Em sembla molt interessant l'aportacio i que es discuteixi.

Fa poc, no se on, llegia que Hamas renunciava al tema de les fronteres anteriors al 1967. L'OAP crec que defensava abans un estat binacional i no etnic per Palestina. Ara sembla que hi ha renunciat.

Sembla que tothom renuncia a la reinvidicació de que desapareixi aquest hereu del colonialisme, l'Estat sionista

No entenc quan es parla d'esquerra israliana. Una colonia anglesa es ocupada per una etnia perseguida pel nazisme i historicament per l'antisemitisme europeu. I amb el recolzament de l'imperialisme creen un aparell-estat fortament racista que massacra i foragita la població autoctona durant més de 50 anys. I resulta que ara els hereus del 48 i el 67, de Sabra i Chatila, de... tenen una esquerra... alguns busquen la pau... amb una bona part de la població autoctona i els seus descendents escampats pel mon o massacrats...

Sincerament espero que hi hagi més d'un o una "israliana" que trenquin el seu passaport i renunciin a aquesta "nacionalitat" (sense renunciar i reinvidicant la seva etnia i la fidelitat a la seva religio) Aquesta és la principal cosa que esperaria d'algu que s'autonomeni d'"esquerres" i "isralià" (continuo pensant que ajunta els dos conceptes és una aberració).
error
24 mar 2004
on he escrit colonia anglesa ocupada per una etnia, em sap molt greu, he comes un greu error: l'etnia jueva no va ocupar Palestina per crear l'estat sionista. Van ser algunes persones d'aquesta etnia.
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
Said suïsidat. Un cinturó de bombes t'anirà B
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
totalment d'acord amb said. les massacres contra la població civil israeli no son justificables. encara que alguns no's ho creurán: es possible ser solidari amb els palestins, pero al mateix temps crític amb grups com hamas. i mes, no es solo possible, es necesari. el mon es una mica mes complex que palestins=bons, israelis=mals. anem una mica mes enllà del simple 'asterix i obelix contra els romans'. menys épica i més sentit comú, com bé diu said!
una puntualització.
25 mar 2004
"lo de europeu preocupat per civilitzar el tercer mon" evidentment era amb to ironic.
En segon lloc volia comentar a les persones que tenen un coneixement sobretot a traves de la tele del conflicte palesti, i que per tant l´entenen com un conflicte entre el boig Sharon i els bojos de Hamas que:
- Hamas ha fet nomes el 30 % dels atemptat suicides. Que les brigades d´Alaqsa, que el seu partit politic forma part de la internacional socialdemocrata han fet gairebe el 35%. La resta d´atmptats suicides l´han fet la Yihad, i en menor mesura l´esquerra marxista.

Seguint amb aquesta mateixa argumentacio Sharon boig, Hamas bojos, sóblida la clau del conflicte a Palestina: el sionisme: la ideologia que defensa un Estat Jueu al Gran Israel. I que aixo que pot semblar tant bonic, implica a efectes practics l´expulsio de tots els no jueus (cristians i musulmans indigenes). Aquest es el problema de palestina, i la famosa esquerra israeliana es tant o més sionista que la dreta. I aixi s´en reclamen ells obertament.
Les organitzacions no sionistes o anti sionistes jueves (que n´hi ha moltes per cert) efectivament i tal i com apunta en JO, ja fa molt temps que han trencat el document de ciutadania israeliana.
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
Em sembla que l'esquerra marxista palestina no ha fet cap massacre. Si no vaig errat el Front Democràtic per l'Alliberament de Palestina fa temps que no realitza accions armades i el Front Popular per l'Alliberment de Palestina només té com objectiu a militars, polítics i colons.
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
Els estats àrabs que envolten Israel també són resultat del colonialisme. Jordània va ser una colònia britànica, com Palestina. El Líban i Siria van ser colònies franceses. Excepte Egipte, amb entitat política i jurídica abans de la colonització britànica, la resta són un producte directe del colonialisme. El naixement d'aquests estats, inclos Israel, va ser violent. Ho va ser perque els israelians van fer servir el terrorisme per fer fora els britànics, ho va ser també perque els àrabs van escometre contra Israel tot seguit de la seva fundació.

Van haver-hi massacres d'àrabs, pero també d'israelians. Perque molts àrabs no van voler ni plantejar-se conviure amb un estat no àrab i no musulmà. Cal dir-ho tot. No cal amagar res, perque les coses van anar així. Els àrabs van atacar Israel al decurs de varies guerres (a la seva fundació el 1948, el 1956 a la crisi del Canal de Suez, al 1967 a la Guerra dels Sis Dies, a la Guerra del Yom Kippur al 1973) al decurs de 25 anys.

També cal dir que els palestins han estat víctimes dels israelians, pero també dels estats àrabs. Aquests estats van fer-los servir per escometre Israel, pero desprès van tancar-los a camps de refugiats. Quan els palestins van queixar-se per la seva situació a aquests estats àrabs teòricament amics, van ser reprimits i a vegades amb molta duressa. Com a Jordània al setembre del 1970 -Setembre Negre pels palestins- quan van patir una repressió brutal on van ser assassinats gairebé 10 mil palestins.

Els que van cometre les massacres de Sabra i Xatila al Líban, per cert, eren tan àrabs com els palestins. Els libanesos cristians, àrabs, van oferir-se a Sharon per atacar els palestins que hi vivien. Ho van fer amb tant odi que van provocar una massacre terrible. Va ser Sharon qui la va promoure, pero van ser àrabs els que la van cometre. Cal dir tambè que aquesta massacre va ser resposta per centenars i centenars d'israelians, que van manifestar-se als carrers fins aconseguir la retirada del Líban per l'exèrcit. És el que intenten aconseguir ara pero amb Palestina altres centenars i centenars d'israelians. Donem-los veu i recolçament perque són aquests els únics que poden aturar al boig de Sharon.

A Israel hi ha una esquerra, és l'esquerra social que es movilitza per la retirada dels militars de la Palestina ocupada. He vist a Indymedia uns quants enllaços d'algunes de les seves diverses organitzacions. Aquesta esquerra social està formada per milions de persones que viuen a Israel i que hi volen viure en pau. Pretens forçar aquests milions de persones a exiliar-se?
Es que no tenen dret a voler viure a Israel, a ser israelians, en pau i en llibertat?

Culpar a tota la societat israeliana dels crims de guerra comesos per Sharon és tan ridícul com culpar de les massacres indiscriminades comeses per Hamas a tots els palestins.

Deixem-nos de collonades, Independència per Palestina!!
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
Quina risa !...¿i qué fá?¿plorar pel genocidi
que fá el seu Govern?
Aqui hem eixit millions de persones al carrer perque el PP va ficar-nos en la Guerra
d'Iraq ¿Aon están les manifestacions i protestes d'el poble israeliá?
A més a més...fiques al mateix nivell un Exèrcit ocupant,invasor i poderós (amb l'ajuda de l'Imperi USA) i un poble mort de fam,destrossat i tancat en un Mur...¿de qué parles?
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
25 mar 2004
a veure, qui viva majoritariament a Palestina el 1947. Arabs amb una minoria de jueus (tinc entes que algunes de les kibutzin jueves dels 30 eren fundades per comunistes jueus, no se quin paper van jugar al 1948. El 1948 no es va fundar un Estat on hi capigues aquella majoria i aquella minoria. No. Només hi cabia aquella majoria. A les seguents decades deu ser una casualitat astrologica que l'imperialisme hagi armat fins els dents l'estat sionista. I una cosa a no tenir en compte.

50 anys despres algun dret han de tenir a sentir-se israelians i tenir la bota ficada a aquella terra. Sino de que els seus ascendents directes (2 generacions?) han escampat el foc i la metralla per la zona. De que hauria servit haver expulsat a milers i milers d'arabs en una diaspora nomes comparable a la dels jueus de fa 2000 anys. Ah clar deu ser aixo dels 2000 anys.

No es pot estar continuament enganyant al personal amb aquest discurs hipocrita dels 2 contendents. Aqui nomes hi ha un Estat racista que hauria de desapareixer (i malauradament mentre existeixin l'amo america no desapareixera) i un poble massacrat i desterrat. I prou. I aixo no és maniqueisme. I com a minim es tan mecanic com pensar que hi ha dos contendents i un s'ha de posar per sobre.

Quan dieu "independencia per Palestina" de quin territori parleu? Estat binacional, anacional, nacional?

En aquests multiples reportatges que fa la tele3 sobre Israel(Palestina) -intercalant-los amb els anticastristes- surten i resurten aquesta famosa "esquerra" israliana. Fa poc temps sortia una pava que s'havia passat una bona part de la seva vida com a militar sionista (un exercit oficial, reglat, d'un Estat, per tant just) fins i tot havia participat a la Guerra dels 6 dies i despres havia perdut una seva amiga en un atemptat . La dona havia fet un pensament i volia entendre al palesti que el va fer. Pero dintre seu hi anidava l'odi, tot i que intetava superar-lo. Pero clar, mai es preguntava quin odi havia sembrat ella essent soldat d'aquella Wermacht, d'aquelles SS jueves. No se si es plantejen quin sentiment els deu quedar, ja no els que viuen a Palestina i els tenen davant sino a tota la gent que ha hagut de perdre's pel mon, oblidant familia, arrels ... que pensa la gent d'origen palestí que viu a tota la Mediterrania i a Catalunya (i que no son pocs)

(i sobre aquests discursos sobre el terrorisme, hereus de "tota la violencia es comdemnable vingui d'on vingui" em ve al cap la sentencia contra en Xirinacs, un no-violent molt destacat d'aquest pais i el que ha dit sempre ell sobre "els violents que lluiten pel seu alliberament")
Re: L´esquerra plora la mort d´Ahmed Yassin
27 mar 2004
No ets capaç de veure o no et dona la gana reconèixer que hi han centenars de milers d'israelians que s'oposen activament a l'ocupació de Palestina i que, alhora, volen viure en un Israel lliure i en pau?

Dius que no ets maniqueista, pero la teva insistència en convertir a tots els israelians en dolents dolentíssims i els palestins en bons boníssims és totalment maniqueísta. La teva forma de voler veure aquest conflicte és, en conseqüència, poc seriosa.

Només fas que insistir en aquesta versió reduccionista i simplista del conflicte palestí, pero el pitjor de tot és que acabes per exigir que es castigui als milions d'israelians a ser annexionats a un futur estat palestí.

Aquest castig col.lectiu que exigeixes als israelians, només pel fet de ser-ho, sí que és racista i feixista. Pero, a més, crec que tens una greu confusió.

La lluita d'alliberament nacional palestina te com objectiu bastir un estat independent. Aixó no te res a veure amb la destrucció d'Israel que demanes, ni en conseqüència, res a veure en forçar als milions d'israelians que hi viuen a ser annexionats a un estat palestí on segur que els faríen la vida impossible.

Dubto que, després de tanta violència, els palestins desitgin viure en un estat "binacional" compartit amb els israelians. Sobretot els fanàtics religiosos de Hamas i d'altres. Hi ha per les dues bandes massa violència, massa dolor i massa odi per plantejar-s'ho seriosament. De fet ni els palestins s'ho plantejen. En un futur potser sí serà possible, mai se sap. Pero ara no.

Encara que potser estas exigint la destrucció d'Israel i l'exili forços dels milions de israelians que hi viuen. O potser t'oferiríes a ser un dels "martirs" de Hamas per castigar-los tots? Aixó no te res a veure amb el dret dels palestins a ser independents. Els israelians també tenen dret a ser independents.

Recolzo la lluita d'alliberament nacional palestina per la seva independència, perque hi tenen dret. Per aixó és absurd voler arrabasar aquest mateix dret, a la independència i a la llibertat, als israelians. Els israelians també tenen dret a ser independents, t'agradi o no.

Voler la llibertat d'uns per treure-la als altres em sembla patètic al llegir-ho aquí, sería terrible a la realitat. Perque els israelians acabaràn per enretirar-se de Palestina, és qüestió de temps, pero mai renunciaràn a viure en Israel com estat independent.

Aixó de que no totes les violències són iguals, ho dius per justificar massacres suicides de població civil passades i futures? Quin fàstic, si és el que vols dir.

Dit aixó, i per acabar, independència per Palestina!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more