Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Una sisena part de la població mundial no té accés a aigua potable
21 mar 2004
Una sisena part de la població mundial no té accés a aigua potable
BARCELONA, 21

Una sisena part de la població mundial, uns 1,1 milions de persones, no tenen accés a l''aigua potable, mentre que uns 2,4 milions de persones no tenen accés a cap tipus d''instal·lació sanitària, segons dades de l''Organització Mundial de la Salut (OMS) per al Dia Internacional de l''Aigua, que es celebra demà.

L''organització internacional alerta que a prop de dos milions de persones moren cada dia en el món a causa de malalties provocades per el consum d''aigua en mal estat, com ara el còlera, la diarrea o els paràsits intestinals. La major part d''aquestes víctimes són nens de menys de 5 anys, principalment dels països en vies de desenvolupament, que viuen en condicions d''extrema pobresa.

Les principals causes d''aquesta situació, segons l''OMS, són la "falta de prioritat que es li dóna al sector, falta de recursos financers destinats a la potabilització i el subministrament d''aigua i una inadequada instal·lació de serveis sanitaris en edificis públics com hospitals, centres de salut i escoles" als països pobres.

La importància de comptar amb sistemes d''aigua potable i de sanejament adequats porta a moltes ONG a dedicar els seus esforços a projectes de construcció de preses, sistemes de potabilització o serveis sanitaris en moltes regions del Tercer Món.

Intervida va emprendre l''any passat dos projectes de construcció i manteniment d''infraestructures de potabilització i canalització d''aigua a Guatemala i El Salvador, que beneficiaran a 15.000 persones d''aquests dos països. El 67% de la població rural de El Salvador no té accés a l''aigua potable, segons dades de l''ONG, percentatge que augmenta en algunes regions del país centreamericà, com San Vicente (amb el 80%) o Usultán (83%).

Segons la Fundació Salvadorenca per al Desenvolupament Econòmic i Social (FUSADES), gairebé 12.000 nens d''aquest país moren a l''any com a resultat de malalties diarrèiques evitables, ocasionades per la ingestió d''aigua contaminada, de la falta d''higiene, del consum d''aliments contaminats i l''absència d''un sistema de tractament de les aigües freàtiques.

Així mateix, més de la meitat de la població guatemalenca manca d''accés no té aigua corrent i moltes dones han de caminar almenys dues hores diàries per aprovisionar la seva llar d''aigua potable. En 19 comunitats d''aquest país, Intervida està instal·lant sistemes d''aigua potable i millorant
Mira també:
http://www.vilaweb.com/ep/20040321182431.html
Sindicato Sindicat