Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Comunicat contra el racisme a Reus
21 mar 2004
Davant la situació de rebuig veinal a la instal.lació d’una mesquita al polígon Dyna de Reus, des de l’Assemblea de Ciutadanes, Ciutadans i Entitats volem manifestar:
Tenim com a col·lectiu una concepció laica de la societat i no entra dins els nostres objectius col.laborar en la instal.lació d’edificis per a qualsevol de les religions existents. Ara bé, no podem restar callats davant d’aquest nou cas d’hipocresia social i de rebuig clar contra una part de la comunitat immigrada, en concret, la d’origen magrebí i religió musulmana.

Nosaltres defensem drets de ciutadania per a totes les persones, al marge de la seva procedència, religió o ideologia, per tant, si la nostra legislació contempla la llibertat de culte i el dret de qualsevol comunitat religiosa a tenir instal.lacions on portar-lo a la pràctica, el que no podem admetre és que determinats sectors ciutadans, amb alguns dirigents veinals, empresarials o polítics al capdavant, reconeguin per un cantó el dret de la comunitat musulmana a tenir un lloc de culte i reunió, i per l’altre es dediquin a boicotejar i rebutjar qualsevol proposta d’instal.lació d’aquest.

En aquest sentit volem fer una pregunta clara i directa a aquesta gent que s’oposa a la mesquita: haguessin tingut la mateixa reacció si el que s’hagués previst instal.lar al polígon Dyna fos una esglèsia catòlica?

Per més que es vulgui disfressar l’oposició amb arguments com els problemes de trànsit, la capacitat, l’integrisme islàmic, la discriminació de la dona, l’impacte visual (!!), etc, ens sembla que al darrera d’aquestes postures només hi ha un rebuig clar cap a la comunitat magrebí i la seva religió.

Si la seva preocupació és l’integrisme religiós o la discriminació de la dona que practiquen determinats països de religió musulmana, haurien de tenir en compte que, dins el cristianisme hi ha també determinats sectors que practiquen un integrisme religiós similar (per exemple aquells que donen suport a Bush), i que des de la mateixa jerarquia catòlica s’expressen de vegades unes idees tan reaccionàries que fan esfereïr els catòlics de base. Malhauradament, a casa nostra, podem trobar actituds de discriminació vers la dona prou similars a les que poden existir en el món musulmà. Mai no hem sentit a aquests veïns i dirigents polítics protestar per aquest fets demanant, per exemple, que es tanquin les esglèsies o es suprimeixi l’assignatura de religió de les escoles. A què juguen doncs?

Igualment es podria demanar el trasllat de totes les esglèsies a la perifèria de la ciutat o modificar els recorreguts de les cel·lebracions catòliques multitudinàries, aduïnt les molèsties, els problemes de circulació o els talls de trànsit que comporten.

Volem denunciar de forma clara i contundent les actituds racistes que s’expressen a la nostra ciutat. Exigim a l’Administració local que, tot cercant el consens, no oblidi els drets fonamentals de les persones i faci complir la legalitat.

Finalment rebutjem totalment que determinats líders veïnals i polítics aprofitin el tema de la immigració per a promocionar-se personalment o aconseguir, des de la por i el rebuig vers els altres, el suport d’alguns ciutadans. Denunciem la seva responsabilitat en la generació de situacions que poden portar a l’enfrontament i al conflicte.

Reus, 18 març 2004
Sindicat