Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : fòrum 2004
El Fòrum i els centres penitenciaris catalans treballen conjuntament per lluitar contra l'exclusió social
17 mar 2004
Extret del butlletí del Forum 2004
El Fòrum i els centres penitenciaris catalans treballen conjuntament per lluitar contra l'exclusió social

El Fòrum Barcelona 2004 i la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya col·laboren conjuntament per difondre els valors de l'esdeveniment als centres penitenciaris de Catalunya. La participació del col·lectiu d'interns es concreta, entre d'altres, en l'elaboració de productes artesanals que es distribuiran a les botigues de comerç just del Recinte Fòrum i la creació d'una «plaça Fòrum» als centres penitenciaris, que emula la del Recinte Fòrum, on es desenvoluparan activitats relacionades amb l'esdeveniment. En l’actualitat, uns 3.000 interns participen a les activitats del Fòrum en els centres penitenciaris.

Avui s’ha presentat públicament l’acord de col·laboració a què han arribat els centres penitenciaris catalans i el Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004. A l’acte hi han intervingut Albert Batlle, secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Adolf Cabruja, gerent del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Jordi Oliveras, director general del Fòrum, Eric Hauck, adjunt a la Direcció General del Fòrum, i Oleguer Sarsanedas, portaveu del Fòrum.

El director general del Fòrum, Jordi Oliveras, ha expressat la seva satisfacció per l’acord de col·laboració subscrit amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per fer arribar els valors del Fòrum a tot el col·lectiu d’interns dels centres penitenciaris catalans. Eric Hauck, adjunt a la Direcció General del Fòrum, ha recordat que la lluita contra l’exclusió social de tota mena és un dels objectius de la campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides que el Fòrum assumeix i difon mitjançant diverses accions al recinte de l’esdeveniment. Hauck ha avançat que l’organització de l’esdeveniment estudia la possibilitat de traslladar activitats que tindran lloc al Recinte Fòrum a l’interior dels centres penitenciaris. Una d’aquestes activitats és l’espectacle Libertas libertatis, de la companyia Yeses, el grup de teatre del centre penitenciari de dones de Madrid, que actuarà a Barcelona entre el 19 de juny i el 22 de juliol.

El secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, ha agraït la implicació del Fòrum a favor «de la lluita contra l’exclusió». Batlle ha felicitat el Fòrum «per obrir la porta de l’esdeveniment a les polítiques socials i a la participació del col·lectiu d’interns», i ha recordat la importància del dret recollit a la Constitució espanyola a la rehabilitació i la reinserció de les persones. També ha demanat la col·laboració dels mitjans de comunicació perquè «siguin altaveus de la funció social de les polítiques de rehabilitació», que iniciatives com la del Fòrum ajuden a fer realitat.

La participació del col·lectiu d'interns en el Fòrum es concreta, entre d'altres, en l'elaboració de productes artesanals que es distribuiran als mercats de comerç just del recinte. La previsió és que els interns creïn entre 4.000 i 4.500 peces per al mercat del Fòrum. El Fòrum ha subvencionat la fabricació dels productes (valorada en 53.400 € aproximadament), i els operadors de les botigues del mercat del recinte els compraran a preu subvencionat. Els interns rebran el 50% del preu de venda a l’operador, mentre que l'altre 50% serà reinvertit en la compra de material per al funcionament dels tallers. L'operador marcarà el preu de venda al públic a partir del preu recomanat per la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil. Als centres penitenciaris s’ha creat una «plaça Fòrum», que emula la del Recinte Fòrum, on es desenvoluparan activitats relacionades amb l'esdeveniment. Altres activitats que s’emmarquen en aquest acord de col·laboració són la visita d’interns en règim de tercer grau al Recinte Fòrum i la participació de membres de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil als diàlegs del Fòrum.

Un altre dels punts de col·laboració entre el Fòrum i els centres penitenciaris és la participació del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) a través dels diversos tallers productius que confeccionen productes de marxandatge Fòrum. El CIRE és una empresa pública de la Generalitat de Catalunya que treballa en la inserció sociolaboral de les persones sota mesura judicial. Els eixos vertebradors de la tasca que porten a terme són la formació professional, la inserció sociolaboral i la feina productiva en els tallers dels centres penitenciaris catalans. La participació d’aquest col·lectiu al Fòrum serà com a llicenciataris de les bosses i motxilles de la marca Fòrum, que es podran trobar a les botigues de productes Fòrum del recinte, i com a responsables de confeccionar bosses als tallers productius i reciclar les banderoles que s'utilitzen a la ciutat de Barcelona. La distribució es farà a través de les botigues del Fòrum dedicades a reciclats, paper i fusta.

En l’actualitat, uns 3.000 interns participen en les activitats del Fòrum als centres penitenciaris: 500 al Fòrum de dins, 340 als tallers d’arts plàstiques, 1.860 a les activitats educatives i 300 als tallers productius. En general, l'objectiu és que els valors del Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004 puguin arribar a través de les diferents propostes a més de 7.000 interns dels diversos centres penitenciaris que hi participen: Centre Penitenciari Tarragona, Centre Penitenciari Figueres, Centre Penitenciari Girona, Centre Penitenciari Brians, Centre Penitenciari Quatre Camins, Centre Penitenciari Homes de Barcelona i Centre Penitenciari Dones de Barcelona.

Comentaris

El cire explota a l@s pre@sas(entre otras...).Prersos en lucha!!Ni F.I.E.S.ni dispersio!!Art.60 ya!!Presos al karrer!!
17 mar 2004
No se como se puede ser tan hipocrita!!Ya no solo vendiendo los productos D Y los-as presos,dentro d ese pijerio subrealista llamado"precio justo"(manera buscada"alternativa-comercialmente")para que la gente apoye consignas creadas para y por el poder,cosas tan absurdas como reformistas,pretendiendo ayudar lo--as mismas que expolian los paises mas pobres:EL CAPITALISMO VORAZ-(doble labada d cara),dejando d lado otros trabajos mucho mas importantes(para nosotras)como el nuestro,mejor, enterrandonos porque les conviene,silenciandonos, ademas, se atreve, a participar el Cire,quien si no recuerdo mal junto a Raymat en Lleida tiene interpuestas demandas por sobreexplotacion laboral en aquella prision(es en todas,pero en cuestion d demandas admitidas a tramite...ademas creo d sentenciadas...no tengo aqui la documentacion.)y por no cotizar los internos a la seguridad social.
Labadas d cara dl sistema!!Que lo sabe hacer muy bien.
Quien se lo quiera creer que se lo crea,esta muy bien,una sucursal del forum (excluidor)d las culturas en los c.p.
Els serveis penitenciaris y todo el sistema penitenciario español aboga por la exclusion social,trabaja en la exclusion social(no se le vayan a perder los-as clientes)e imparte exclusion social.Con una asignatura muy importante:El desarraIgo famililiar y tb social.(Que se lo digan a"las trabajadoras sociales"que alli que alli trabajan!).
El 37%d las presas(58000en total)reincide dentro del primer año d excarcelacion,eso es rehabilitacion!!Este 37 %es una cifra dada por "ellos"por lo que desde aqui tenemos nuestras dudas d que esto sea asi y no sea mucho mas elevado.Por otra parte,las prisiones,militarizadas desde hace bastantes años imponen la seguridad a la rehabilitacion por lo que...
En fin compas,no os tragueis las mentiras fascisto-burguesas,que si que si....que son muy buenos!.Al capitalismo no se le reforma!!"Cabezas justas".
Re: El Fòrum i els centres penitenciaris catalans treballen conjuntament per lluitar contra l'exclusió social
17 mar 2004
Yuri yo te sugeriría que te abstuvieras de subir estos panfletos,ya visitaremos la web del forum cuando nos interese,
quizás para crear debate??
Re: El Fòrum i els centres penitenciaris catalans treballen conjuntament per lluitar contra l'exclusió social
22 mar 2004
Yuri gracias por subir este texto, a veces nos olvidamos hasta donde pueden llegar.
Sindicato Sindicat