|
|
Notícies :: altres temes |
Anàlisi de les eleccions: bipartidisme espanyol o "llicó catalana"?
|
|
per MB |
14 mar 2004
|
Anàlisi de les eleccions
"Ara cal un gir absolut no sols de sigles de partit, sinó sobretot de cultura política. Ara és l'hora de posar fi a les crispacions, les manipulacions, les mentides, les amenaces a les llibertats civils, el tancament de diaris, les tortures, la prepotència, el menyspreu als opositors, tot allò que ens ha encès tant durant els darrers vuit anys i de manera molt especial els darrers quatre."
"Hi ha qüestions que són una bandera clara i sobre les quals haurà de prendre posicions inequívoques: la paralització immediata del Plan Hidrológico Nacional, la tornada de les tropes espanyoles destinades a l’Irac, la recuperació dels papers expoliats a Salamanca, el suport al nou estatut que aprove el Parlament de Catalunya, la recuperació d’un clima de diàleg amb el govern basc, el retorn a les posicions europees en política internacional i el trencament de l’aliança explícita amb la política de Bush." |
-La pluralitat se’n ressenteix
La concentració del vot útil de l’esquerra al PSOE ha tingut algunes conseqüències preocupants. Espanya porta camí d’un bipartidisme total mentre que les altres nacions -catalana, basca, galega-mostrem una pluralitat cada vegada més consistent. I això, el bipartidisme espanyol, no és bo.
La ‘lliçó catalana’ és precisament que l’existència d’un sistema plural de partits enriqueix la democràcia i dificulta els comportaments autoritaris que hem vist al PP, però que també vam veure anys enrere al PSOE. A Astúries, Cantàbria, la Rioja, Castella-Lleó, Castella la Manxa, Extremadura, Andalusia i Múrcia sols hi ha diputats de dos partits. També a les Illes, tot i que Progressistes ha fet un paper excel·lent amb el 9% dels vots.
Qui més ha pagat l’atac a la pluralitat és Esquerra Unida, que obté els pitjors resultats de la història. Només dos diputats per Madrid, mentre que n’obté tres als Països Catalans, en coalicions amb altres forces d’esquerra i nacionalistes: dos al Principat amb Iniciativa i un al País Valencià amb l’Entesa. És un resultat preocupant i immerescut amb vista als esforços i el treball fet per aquesta coalició. I resulta especialment dur al País Basc, on Ezker Batua és al govern i ha contribuït de manera molt lleial a mantenir l’estabilitat.
Pel que fa als grups nacionalistes, en total formen 30 diputats, de fet la tercera força estatal sense discussió. Al Principat, el resultat d’ERC és absolutament espectacular. Supera en nombre de vots el resultat de les eleccions catalanes i, per tant, obté una revàlida clara en la seua aposta pel govern tripartit.
Josep-Lluís Carod-Rovira, a més, veu reforçat de manera contundent el lideratge després de l’atac despietat que ha hagut d’aguantar.
El resultat de CiU és segurament decebedor per als simpatitzants, però no és gens dolent. La coalició centrista s’havia vist enganxada enmig de la dinàmica entre el PP i ERC i, malgrat això, sols ha perdut uns 50.000 vots.
En aquesta perspectiva els 454.000 vots que guanya Esquerra prenen una dimensió molt important, ja que no són vots robats a CiU. Iniciativa també obté un bon resultat, més ressaltat encara per la debacle d’Esquerra Unida al conjunt de l’estat.
A la resta del país la sensació és més aviat de tristesa. La coalició Progressistes de les Illes Balears va començar la nit amb l’esperança que les enquestes li donaven una diputada i al final se n’ha quedat sense. Al País Valencià, la suma dels vots del Bloc i Esquerra Republicana no arriba a la xifra que va obtenir el Bloc fa quatre anys, una prova evident de la força abasseagadora del vot útil, que tanmateix l’Entesa ha pogut resistir malgrat la pèrdua de vots respecte de fa quatre anys.
A Euskal Herria l’aparició d’un diputat de Nafarroa Bai és una notícia excel·lent amb vista de la persecució que el PP porta a terme contra la cultura basca en aquest territori, i cal constatar el creixement de vot del PNB, tot i que una part sembla provenir d’EA.
A l’Aragó és de subratllar la revalidació de l’escó de José Antonio Labordeta per a la Chunta. Segurament Labordeta és avui el diputat que aixeca més simpaties fora del seu propi partit. Amb raó.
Tota aquesta riquesa i pluralitat, a la qual cal sumar els diputats del Bloque gallec, fa encara més evident el panorama en blanc-i-negre que es viu a Espanya.
-Cal un altre estil de governar
Ara el PSOE ha de decidir com vol governar. Hi ha qüestions que són una bandera clara i sobre les quals haurà de prendre posicions inequívoques: la paralització immediata del Plan Hidrológico Nacional, la tornada de les tropes espanyoles destinades a l’Irac, la recuperació dels papers expoliats a Salamanca, el suport al nou estatut que aprove el Parlament de Catalunya, la recuperació d’un clima de diàleg amb el govern basc, el retorn a les posicions europees en política internacional i el trencament de l’aliança explícita amb la política de Bush.
No té poca faena José Luís Rodríguez Zapatero.
El líder dels socialistes ha de ser conscient de com ha arribat al poder i no ha de decebre els tres milions de vots nous que l’han portat on és ara, no perquè continue les polítiques del PP, sinó perquè canvie de política.
Ara cal un gir absolut no sols de sigles de partit, sinó sobretot de cultura política. Ara és l'hora de posar fi a les crispacions, les manipulacions, les mentides, les amenaces a les llibertats civils, el tancament de diaris, les tortures, la prepotència, el menyspreu als opositors, tot allò que ens ha encès tant durant els darrers vuit anys i de manera molt especial els darrers quatre.
No cal tirar aigua al vi. Avui no és el millor dia per fer-ho, això és veritat. Però ara també és el moment de recordar el PSOE dels GAL, el PSOE de l'enduriment de les lleis, el PSOE de Corcuera, el PSOE dels desfalcs econòmics, el PSOE que al País Valencià menystenia la llengua catalana i no feia res per impedir-ne el trossejament. Aquest PSOE no pot tornar i no ha de tornar.
Ara necessitem calma, serenor, consens per recuperar-nos de l'odi sembrat pel Partit Popular. I és per això que el PSOE ha de comptar ara amb les altres forces democràtiques. Tant de bo que ETA contribuisca a aquesta nova etapa estenent la treva declarada al Principat al conjunt de l'estat o anunciant la dissolució. |
Comentaris
Re: Anàlisi de les eleccions: bipartidisme espanyol o
|
per oblit |
14 mar 2004
|
No t'oblides de dir que aquesta anàlisi és de Vicent Partal, director de Vilaweb |
Re: Anàlisi de les eleccions: bipartidisme espanyol o
|
per Octavi cataloniatavi@hotmail.com |
14 mar 2004
|
No m'ho puc creure, by MB.
Ets l'autor/a d'aquest article?
Si l'acabo de llegir a l'editorial de vilaweb!!!
I el seu autor es en Vicent Partal, el director.
Si haguessis signat VP, encara tindria una disculpa. Em sembla d'una barra impressionant plagiar com ho has fet tu, es d'una comoditat extraordinaria.
Mira si es casualitat, la primera vegada que entro en aquesta web...en fí, segueix així, no t'hi matis pas. |
Re: Anàlisi de les eleccions: bipartidisme espanyol o
|
per Estela lilitt1@yahoo.com |
15 mar 2004
|
El PSOE, ha après la lliçó i crec que Zapatero si bé no es un home en gran visió politica, al menys sembla prudent i ara el millor seria fer un govern d'unitat en totes les forçes politiques realment democratiques excluent-hi es clar el PP. Poden fer una bona tasca, seguint l'exemple de Catalunya. Donem-li un vot de confiança al PSOE i esperem que ho faci el millor possible. |
Re: No hem cedit els vots, estem alerta
|
per observant |
15 mar 2004
|
Crec que sóm un nombre important de gent que no ens refiem dels partits que hem votat, que ho hem fet per a impulsar un canvi, que ni tant sols confiem en el sistema electoral actual.
Bé, hem d'estar ALERTA.
Un primer pas, quin govern formarà Zapatero?
Si vol governar en solitari ens hauríem de tornar a governar. Ha de saber que no hem entregat el vot. Estem vigilant.
Ja no té la ciutadania despistada i passiva del 82, que va trigar 14 anys a adonar-se del que estaven fent. |
Re: Anàlisi de les eleccions: bipartidisme espanyol o
|
per observant |
15 mar 2004
|
lapsus lingüe :-)
on dic "ens hauriem de tornar a governar"
volia dir "ens hauriem de tornar a reboltar"
...deu ser cosa del subconscient autogestionari
:-) |
|
|