|
|
Editorial de vilaweb sobre la massacre de Madrid
|
|
per wikiwiki |
11 mar 2004
|
Editorial de vilaweb sobre la massacre de Madrid. |
Madrid ha viscut una jornada espantosa. La cadena d'atemptats en els trens de rodalia supera de molt el que havíem vist fins ara i, fins i tot, el que pensàvem que podríem veure. L'impacte emocional dels fets és enorme. La xifra dels morts i la manera com han mort no ens pot deixar indiferents. Però tampoc podem deixar de fer-nos preguntes. Amb un enorme respecte per ells. El compromís de VilaWeb amb els lectors sempre és de donar pautes per entendre la realitat. Per això, davant uns fets tan greus, volem exercir-lo amb serenitat, des del convenciment que la llibertat i la vida són valors inseparables.
1) De qui és obra l'atemptat ?
A ningú se'ns escapa que no és el mateix políticament que l'atemptat siga obra d'ETA o que ho siga d'algun grup integrista islàmic, vinculat d'alguna manera a al-Qaida. Els morts són els mateixos i la injustícia de la seua mort, la mateixa. Però l'impacte polític en un cas o en un altre són ben diferents. Al llarg del matí hi ha hagut dubtes. Al migdia el govern espanyol ha tancat la discussió apuntant ETA com a autora, però sense donar arguments gaire sòlids per defensar aquesta tesi.
A favor de l'autoria d'ETA hi ha arguments molt consistents:
- al desembre la policia va trobar explosius d'ETA en estacions de tren
- la furgoneta detinguda a Conca portava una quantitat d'explosius molt gran, tot i que cal recordar que el govern basc va expressar dubtes sobre aquesta operació
- el calendari de l'acció predisposa més cap a l'autoria d'ETA, ja que estem en plena campanya electoral
- el president Ibarretxe ha estat contundent i ràpid en assenyalar ETA com a culpable dels fets.
En contra de l'autoria d'ETA hi ha uns quants arguments, menys consistents, però que no poden ser obviats:
- ETA sol avisar de la col· locació de les bombes i té uns canals clars d'autentificació quan fa un atemptat. Aquesta vegada no els ha usat i no ha reivindicat abans l'acció.
- Des de la dècada del 1980 ETA no ha fet atemptats simultanis, probablement perquè requereixen una infrastructura que ara ja no tindria.
- L'últim atemptat d'ETA a Madrid es va fer el 17 de novembre de 2002. Des d'aleshores no se sap que ETA tinga una estructura muntada a Madrid. I un atemptat d'aquestes dimensions no s'improvisa i no s'executa des de fora.
- En tot l'any passat ETA va matar tres persones, la xifra de morts més baixa dels darrers trenta anys. I ara, de sobte, comet l'atemptat més sagnant de tota la seua història.
D'altra banda, Batasuna i els seus cercles pròxims han dubtat de manera pública de l'autoria d'ETA i han condemnat l'atemptat, cosa que no han fet mai abans amb una acció d'ETA. El dubte sobre l'autoria podria respondre a una voluntat de manipulació, però la condemna és clara i sí que és una gran novetat. Que podria respondre a dues opcions:
- Que efectívament no fos ETA. Que Batasuna hagués contactat amb ETA i tingués la certesa absoluta que no n'ha estat l'autora.
- Que ETA haja fet un salt qualitatiu cap a una actuació encara més indiscriminada i Batasuna haja decidit desmarcar-se'n de manera definitiva. Si fos així estaríem al davant d'un fet històric.
I cal contemplar encara la possibilitat que l'atemptat siga obra d'alguna organització basca nova o d'una part d'ETA no controlada per la direcció. Aquesta hipòtesi donaria resposta a algunes preguntes més:
- com és que la policia ha detingut el darrer any dotzenes d'etarres cada vegada que anaven a fer un atemptat i aquest cop no els ha identificat a temps?
- com és que el dispositiu especial de la policia a Madrid creat per les eleccions i la treva al Principat ha fallat?
Dit tot això, queda encara la possibilitat que l'autoria siga d'al-Qaida o d'algun grup vinculat. El govern espanyol la nega rotundament. Però hi ha alguns elements de dubte:
- el fet que els atemptats siguen simultanis, una manera d'operar característica d'al-Qaida
- l'alt nombre de morts. Mai, ni per aproximació remota, ETA havia causat tants morts ni havia posat tantes bombes juntes
- grups algerians islamistes han protagonitzat en el passat atemptats semblants als trens de rodalia i al metro de París
- el support d'Aznar a Bush i Blair després dels atemptats de l'11 de setembre havia posat Espanya en la llista d'enemics d'al-Qaida, i fins i tot Bin Laden n'havia parlat expressament
- part de les operacions que van conduir als atemptats de l'11 de setembre es van fer a Tarragona i Madrid
2) Com afecta aquest atemptat la vida política?
Tot i que resulta difícil dir això és evident que la reacció ciutadana contra aquest atemptat pot ser la clau de la majoria absoluta del PP en les eleccions de diumenge. El president Maragall ja va advertir en repetides ocasions que l'anterior majoria absoluta del PP es va aconseguir precisament després del trencament de la treva i del primer assassinat posterior. La sensació molt estesa fa alguns dies era que ETA provocaria un atemptat que interferiria en la campanya. Semblava com si tots sabíem que passaria. I que si passava beneficiaria el govern del PP.
Això no vol dir res més que el que dic, ni vol suggerir res. És difícil evitar, amb tot, la imatge dels 'anys de plom' italians, quan els atemptats sempre passaven quan eren més favorables per a les estratègies del govern.
3) Quina reacció cal tenir?
Evidentment la primera és la de dolor i solidaritat amb els morts i els
familiars. Però després hi ha alguns interrogants d'ordre polític que cal posar sobre la taula :
- No seria lògic que el govern espanyol expliqués fins a l'extrem els arguments que té per adjudicar a ETA l'atemptat? No es tracta de crear l'ombra del dubte per crear-la. És que estem al davant d'un fet molt extraordinari que requereix, per tant, explicacions molt extraordinàries.
- No hauria de dimitir, com a mínim, el ministre de l'Interior? Ell és el responsable de la seguretat última dels ciutadans i no l'ha pogut preservar. La indignació emocional o política no hauria de tapar aquest fet.
- El PP, clarament, treu profit polític de l'atemptat quan decideix convocar una manifestació on els lemes principals es refereixen a la defensa de les víctimes i de la constitució. I treu profit polític perquè precisament ha tirat en cara als altres partits no estar al costat de les víctimes d'ETA, que el PP ha patrimonialitzat, i de voler canviar la constitució. No seria més raonable trobar un lema que no causés divisió entre els partits democràtics? O és que això no té cap importància per aquest govern? I encara més: jo estic en contra d'aquesta constitució. M'estan dient que no puc anar a expressar el meu rebuig a aquest atemptat? O m'estan acusant directament de complicitat amb ell?
- Seran les eleccions de diumenge unes eleccions normals? L'impacte emotiu dels enterraments dissabte no tindrà un efecte excessiu sobre el cos electoral? No seria raonable plantejar un ajornament dels comicis, per permetre un vot més serè?
4) Estem millor ara que fa vuit anys?
I un gran tema final: estem millor o pitjor ara que fa vuit anys? Aquesta pregunta l'han fet repetidament els governs del PP com a argument electoral. En el nom d'una manera de lluitar contra ETA s'ha trencat el diàleg amb el nacionalisme basc i amb el nacionalisme català, s'han retallat les llibertats civils, s'han tancat diaris, s'han perseguit organitzacions culturals o s'han fet acusacions intolerables contra dirigents de partits polítics democràtics. En suma hi ha molta més tensió avui que fa vuit anys. El que se'ns deia per justificar tot això era que l'estratègia duríssima del PP contra el que ells consideren l'entorn de complicitats d'ETA havia donat com a fruit un afebliment absolut d'aquesta organització i la seua pràctica desaparició. No és això el que s'ha vist a Madrid. Vuit anys després, afirmant que l'atemptat és obra d'ETA, estan confessant que no està acabada. Suposant que siga ella l'autora, ha demostrat ser capaç de fer més mal del que sospitàvem. L'estratègia del govern s'ha vist ineficaç i divideix la societat i els demòcrates. El balanç d'aquests vuit anys reclama també responsabilitats.
Vicent Partal |
Comentaris
Re: Editorial de vilaweb sobre la massacre de Madrid
|
per s* |
11 mar 2004
|
Alguien puede traducir este articulo al castellano y al inglés y subirlo en la columna derecha? |
Re: Editorial de vilaweb sobre la massacre de Madrid
|
per s* |
11 mar 2004
|
Alguien puede traducir este articulo al castellano y al inglés y subirlo en la columna derecha? |
Re: Editorial de vilaweb sobre la massacre de Madrid
|
per Kaosenlared kaosenlared ARROBA kaosenlared.net (verificat) |
11 mar 2004
|
Madrid ha vivido una jornada espantosa. La cadena de atentados en los trenes de cercanías supera de mucho lo que habíamos visto hasta ahora y, incluso, el que pensábamos que podríamos ver. El impacto emocional de los hechos es enorme. La cifra de los muertos y la manera como han muerto no nos puede dejar indiferentes. Pero tampoco podamos dejar de hacernos preguntas. Con un enorme respeto por ellos. El compromiso de www.VilaWeb.com con los lectores siempre es de dar pautas por entender la realidad. Por esto, ante unos hechos tan graves, queremos ejercerlo con serenidad, desde el convencimiento que la libertad y la vida son valores inseparables.
1) De quienes es obra el atentado?
A nadie se nos escapa que no es el mismo políticamente que el atentado sea obra de ETA o que lo sea de algún grupo integrista islámico, vinculado de alguna manera a al’Qaida. Los muertos son los mismos y la injusticia de su muerte, la misma. Pero el impacto político en un caso o en otro son bien diferentes. A lo largo de la mañana hay habido dudas. A mediodía el gobierno español ha cerrado la discusión apuntando ETA como autora, pero sin dar argumentos demasiado sólidos por defender esta tesis.
A favor de la autoría de ETA hay argumentos mucho consistentes:
- en diciembre la policía encontró explosivos de ETA en estaciones de tren
- la furgoneta detenida a Cuenca traía una cantidad de explosivos mucho grande, aun cuando hace falta recordar que el gobierno vasco expresó dudas sobre esta operación
- el calendario de la acción predispone más hacia la autoría de ETA, puesto que estamos en llena campaña electoral
- el presidente Ibarretxe ha sido contundente y rápido al señalar ETA como culpable de los hechos.
En contra de la autoría de ETA hay unos cuántos argumentos, menos consistentes, pero que no pueden ser obviados:
- ETA suele avisar de la colocación de las bombas y tiene unos canales claros de autentificación cuando hace un atentado. Esta vez no los ha usado y no ha reivindicado antes la acción.
- Desde la década de 1980 ETA no ha hecho atentados simultáneos, probablemente porque requieren una infraestructura que ahora ya no tendría.
- El último atentado de ETA a Madrid se hizo el 17 de noviembre de 2002. Desde entonces no se sabe que ETA tenga una estructura montada a Madrid. Y un atentado de estas dimensiones no se improvisa y no se ejecuta desde fuera.
- En todo el año pasado ETA mató tres personas, la cifra de muertes más baja de los últimos treinta años. Y ahora, de pronto, cometo el atentado más sangrante de toda su historia.
Por otro lado, Batasuna y sus círculos próximos han dudado de manera pública de la autoría de ETA y han condenado el atentado, cosa que no han hecho nunca antes con una acción de ETA. La duda sobre la autoría podría responder a una voluntad de manipulación, pero la condena es clara y sí que es una grande novedad.
Que podría responder a dos opciones:
- Que efectivamente no fuera ETA. Que Batasuna hubiera contactado con ETA y tuviera la certeza absoluta que no ha estado la autora.
- Que ETA haya hecho un salto cualitativo hacia una actuación todavía más indiscriminada y Batasuna haya decidido desmarcarse de manera definitiva. Si fuera así estaríamos enfrente de un hecho histórico.
Y hace falta contemplar todavía la posibilidad que el atentado sea obra de alguna organización vasca nueva o de una parte de ETA no controlada por la dirección.
Esta hipótesis daría respuesta a algunas preguntas más:
- Cómo es que la policía ha detenido el último año duodécimas de etarras cada vez que iban a hacer un atentado y este golpe no les ha identificado a tiempo?
- Cómo es que el dispositivo especial de la policía a Madrid creado por las elecciones y la tregua al Principado ha fallado?
Dedo todo esto, queda todavía la posibilidad que la autoría sea de al’Qaida o de algún grupo vinculado. El gobierno español la niega rotundamente.
Pero hay algunos elementos de duda:
- el hecho que los atentados sean simultáneos, una manera de operar característica de al’Qaida
- el alto número de muertes. Nunca, ni por aproximación remota, ETA había causado tantas muertes ni había ademán tantas bombas juntas
- grupos argelinos islamistas han protagonizado en el pasado atentados parecidos a los trenes de cercanías y al metro de París
- el apoyo de Aznar a Bush y Blair tras los atentados del 11 de septiembre había puesto España en la lista de enemigos de al’Qaida, e incluso Bin Laden había hablado expresamente
- parte de las operaciones que condujeron a los atentados del 11 de septiembre se hicieron a Tarragona y Madrid
2) Cómo afecta este atentado la vida política?
Aun cuando resulta difícil decir esto es evidente que la reacción ciudadana contra este atentado puede ser la llave de la mayoría absoluta del PP en las elecciones de domingo. El presidente Maragall ya advirtió en repetidas ocasiones que la anterior mayoría absoluta del PP se consiguió precisamente tras la rotura de la tregua y del primero asesinato posterior. La sensación muy extendida hace algunos días era que ETA provocaría un atentado que interferiría en la campaña. Parecía cómo si todos sabíamos que pasaría. Y que si pasaba beneficiaría el gobierno del PP.
Esto no quiere decir nada más que lo que digo, ni quiere sugerir nada. Es difícil evitar, con todo, la imagen de los 'años de plomo' italianos, cuando los atentados siempre pasaban cuándo eran más favorables para las estrategias del gobierno.
3) La reacción
Evidentemente la primera reacción es la de dolor y solidaridad con los asesinados y sus familiares.
Pero después hay algunos interrogantes de orden político que hace falta poner sobre la mesa:
- No sería lógico que el gobierno español explicara hasta el extremo los argumentos que tiene por adjudicar a ETA el atentado? No se trata de crear la sombra de la duda por crearla. Es que estamos enfrente de un hecho mucho extraordinario que requiere, por lo tanto, explicaciones mucho extraordinarias.
- No tendría que dimitir, como mínimo, el ministro del Interior? Él es el responsable de la seguridad última de los ciudadanos y no el ha podido preservar. La indignación emocional o política no tendría que tapar este hecho.
- No tendría que rectificar el gobierno la convocatoria de la manifestación? una manifestación dende los lemas principales se refieren a la defensa de las víctimas y de la constitución. Esto es poco leal porqué precisamente el gobierno ha echado en cara en anteriores ocasiones a los demás partidos no estar junto a las víctimas de ETA, que el PP ha patrimonializar, y querer cambiar la constitución. No sería más razonable encontrar un lema que no causara división entre los partidos democráticos? O es que esto no tiene ninguna importancia por este gobierno? Y todavía más: yo estoy en contra de esta constitución. Me están diciendo que no puedo ir a expresar mi rechazo a este atentado? O me están acusando directamente en complicidad con él?
- Serán las elecciones de domingo unas elecciones normales? El impacto emotivo de los entierros del sábado no tendrá un efecto excesivo sobre el cuerpo electoral? No sería razonable plantear un aplazamiento de los comicios, por permitir un voto más sereno?
4) Estamos mejor ahora que hace ocho años?
Y un grande tema final: estamos mejor o peor ahora que hace ocho años? Esta pregunta la han hecho repetidamente los gobiernos del PP como argumento electoral. En el nombre de una manera de luchar contra ETA se ha roto el diálogo con el nacionalismo vasco y con el nacionalismo catalán, se han recortado las libertades civiles, se han cerrado diarios, se han perseguido organizaciones culturales o se han hecho acusaciones intolerables contra dirigentes de partidos políticos democráticos. En suma hay mucha más tensión hoy que hace ocho años. El que se nos decía por justificar todo esto era que la estrategia durísima del PP contra el que ellos consideran el en torno a complicidades de ETA había dado como fruto un *afebliment absoluto de esta organización y su práctica desaparición. No es esto lo que se ha visto a Madrid. Ocho años después, afirmando que el atentado es obra de ETA, están confesando que no está acabada.
Suponiendo que sea ella la autora, ha demostrado ser capaz de hacer más mal del que sospechábamos. La estrategia del gobierno se ha visto ineficaz y divide la sociedad y los demócratas. El balance de estos ocho años reclama también responsabilidades.
www.kaosenlared.net |
|
|