Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
També segueix sent vigent: EN DEFENSA DE LA SANITAT PUBLICA
06 mar 2004
La salut és un dret fonamental i la sanitat un dels pilars de l'Estat del Benestar, que ha de ser garantia de l'equitat en l'accés i la qualitat de l'atenció.

Des de les ideologies i les polítiques neoliberals a nivell mundial que a l'Estat Espanyol i a Catalunya estan impulsades pel PP i per CiU, s'està imposant un model sanitari que potencia les privatitzacions. Aquestes mateixes polítiques obliguen a disminuir les despeses socials i per tant, els recursos que es destinen a la sanitat. En el nostre país la despesa sanitària total és el 5'5% del PIB, un dels més baixos d'Europa.

La privatització de la gestió de les àrees bàsiques de salut i de molts altres serveis ha potenciat la fragmentació de la gestió i la transferència de diners públics al sector privat i al privat-concertat.



El desviament del diner públic cap al sector privat es tradueix:

· Per als usuaris de la sanitat, en una disminució de les prestacions i un augment de la insatisfacció: copagament de medicaments, teràpies i serveis, llargues esperes per les intervencions, augment del temps d'espera per visita d'especialista.

· Per als professionals de la sanitat pública, en una disminució de la qualitat del servei, un deteriorament de les relacions amb els usuaris i una precarització de les condicions laborals.

· Per a la pròpia sanitat pública, en la desacreditació de la seva funció social.



Volem manifestar que rebutgem el procés de privatitzacions imposat per la Generalitat de Catalunya i que volem:

· Una assistència sanitària universal, equitativa i de qualitat, amb recursos econòmics suficients per a les necessitats de la població, amb treballadors/es públics i amb gestió pública.

· Que es potenciïn les polítiques de foment de la salut i prevenció de la malaltia amb els recursos econòmics necessaris.

· Augment dels pressupostos de la sanitat pública .

· La paralització del procés de privatitzacions.

· Obrir un debat social amb la participació de tota la ciutadania per tal de decidir quin tipus de sanitat volem, modificant la Llei si és necessari.



PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA de CATALUNYA
Barcelona, setembre de 2003
Sindicato Sindicat