Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Els casos d'assetjament laboral van en augment i ja afecten un 12% dels treballadors catalans
06 mar 2004
Els especialistes adverteixen que el «mobbing» augmenta el risc d'infart

M. MONTROI . Barcelona

Els casos de mobbing o assetjament laboral van en augment. Si fa pocs anys aquest accident de treball -així està tipificat- afectava un 9% dels treballadors catalans, la xifra se situa ara en el 12%. L'estrès laboral creix al mateix ritme. El mobbing és molt difícil de detectar des d'un punt de vista mèdic, ja que els símptomes són molt diversos i sovint difusos. Entre altres, l'assetjament laboral augmenta el risc de tenir un infart. L'únic tractament és la resolució del conflicte.+ Un judici fet a Tarragona per un cas de mobbing Foto: A.S.

El mobbing és el maltractament psicològic exercit per una o diverses persones en l'ambient laboral durant un període continuat de temps. L'objectiu és aniquilar la víctima, a qui es considera una amenaça perquè destaca. El maltractament no és físic, sinó psicològic i es pot exercir de diverses maneres: desprestigiar la víctima, assignar-li una tasca molt difícil perquè no se'n surti o, tot el contrari, donar-li una tasca irrellevant, ignorar-la, etc.
Hi ha tres tipus d'assetjament laboral: ascendent -d'un cap a un inferior, és el més freqüent-; descendent -d'un treballador al seu cap- i horitzontal -entre treballadors de la mateixa categoria-, segons explica el doctor Rafael Padrós, expert en salut laboral.
Pel que fa a les repercussions en la salut, poden ser de tipus psicològic -atacs de pànic, ansietat, irritabilitat, insomni, etc.- o fisiològics: pujades brusques de tensió, agreujament de la diabetis o augment del risc de tenir un infart de miocardi.
Pel que fa al tractament, el doctor Padrós és ben clar: cal solucionar el conflicte i, per això, cal que les empreses eduquin els seus directius
Sindicat