Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Debat sobre prevenció i reparació de les catàstrofes mediambientals
03 mar 2004
Nunca Máis de Catalunya convida els partits polítics a explicar i a debatre les seves propostes legals, tècniques i organitzatives per establir mesures preventives que facin possible evitar catàstrofes socials, econòmiques i mediambientals com la viscuda amb l’enfonsament del petroler Prestige.

Els diferents partits polítics donaran a conèixer quines són, al seu parer, les mesures més eficaces per a combatre els efectes d’aquestes situacions, que afecten l’integritat del territori, la salut de les persones i l'activitat econòmica de les zones afectades.
Les propostes dels partits sobre la prevenció i reparació de las catàstrofes mediambientals.

Col·legi de Periodistes de Catalunya el dia 4 de març a les 11,30 hores

Rambla de Catalunya, 10 Barcelona

Nunca Máis de Catalunya invita els partits a explicar i a debatre les propostes legals, tècniques, organitzatives, etc. per afrontar una prevenció que faci possible evitar catàstrofes socials, econòmiques i mediambientals com la viscuda amb l’enfonsament del petroler Prestige.

També a s'intenta que els partits donin a conèixer quines són, al seu parer, les mesures més eficients per a combatre els efectes d’aquestes situacions que afecten l’ecologia del territori i la vida de les persones.

Des de la Plataforma Nunca Máis de Catalunya entenem aquesta com un debat a l'aportació pràctica per procurar que situacions com la provocada pel Prestige no es tornin a repetir.

Agraïm al Col·legi de Periodistes de Catalunya la seva bona acollida i el seu recolzament a aquesta iniciativa cívica. També als professionals de la informació i als representants polítics consultats que ens han manifestat unànimement els seu criteri favorable a convocar aquest acte.

Partits í coalicions convocats al debat

CiU Convergència i Unió
ERC Esquerra Republicana de Catalunya
ICV.EUA Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa
PPC Partit Popular de Catalunya
PSC Partit dels Socialistes de Catalunya

Proposta metodològica per al desenvolupament de l’acte

- Moderat per un periodista expert en temes de medi ambient
- Temes a tractar prèviament fitxats i coneguts amb anterioritat pels participants
- Presència de periodistes destacats convidats especialment pels seus coneixements en la temàtica tractada, i que intervindran interpel·lant els ponents.



Participants en el debat

Per CiU Jordi Martí.
Diputat en el Congreso de los Diputados

Per ERC David Minoves.

Responsable de Moviments Socials d'ERC i membre de l'Executiva

Per ICV-EUA Genoveva Català

Membre de la direcció d'Iniciativa per Catalunya Verds

Per PSC Joan Oms Llohis.
President de Els Verds-Opció Verda.

Per PPC No assistiran per decisió pròpia

Moderador del debate

Antonio Cerrillo. Periodista

Marc temátic per el debat:

Les propostes dels diferents partits polítics davant les eleccions generals de 2004, sobre la prevenció i la reparació de les catàstrofes mediambientals

Pensem que la millor manera de posar sobre la taula els punts més interessants de cara al debat és prendre atenció a les causes de l’accident del Prestige. Mirant com es va actuar i què es va fer en el seu moment, crec que podríem començar a debatre sobre les mesures i les solucions que cadascun dels partits proposa.

A més, s’haurien de prendre en consideració, d’una banda, les mesures de tipus preventiu (que són les que ens haurien d’ocupar prioritàriament) i les mesures de resposta enfront d’una catàstrofe que ja ha tingut lloc.

1. Mesures preventives:

-Seguretat marítima: propostes sobre la millora del control de vaixells i de rutes amb càrregues perilloses.

-Àmbit legislatiu: propostes legals a impulsar des d’Espanya, en el Parlament europeu i altres instàncies comunitàries i internacionals, per evitar catàstrofes ambientals.

-Model energètic: Canvis en les fonts d’energia i racionalització de la despesa energètica. El problema és que es transporta massa petroli. Sostenibilitat.

-Inversió en investigació: incrementar el pes del món científico-tècnic en la presa de decisions, establiment de protocols d’actuació.

2. Resposta davant d’una catàstrofe mediambiental:

-Mesures tècniques: mesures a desenvolupar de tipus tècnic per combatre amb eficàcia els efectes dels bassaments de carburants en el mar i especialment en les costes.

-Mesures a prendre per millorar la coordinació i la comunicació: enfortiment de la coordinació administrativa, elaboració de mecanismes de comunicació entre els diferents actors socials, compliment de les directives relatives al dret a la informació medioambiental.

-Mesures parlamentàries: comissions d’investigació, assumpció de responsabilitats polítiques, etc.

3. Cas Prestige:

Cas Prestige: investigacions a propiciar i instàncies nacionals i internacionals on desenvolupar-les sobre l’enfonsament del Prestige, les responsabilitats tècniques i polítiques, l’avaluació de l’impacte ambiental social i econòmic, el seguiment de les mides de recuperació, el tema sanitari, etc.
Mira també:
http://www.nuncamaisdecatalunya.org
Sindicato Sindicat