Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Dimecres 3 de març tothom i totdon a Igualada
02 mar 2004
Els treballadors de FUNOSA a Igualada, en lluita per la seva dignitat. dimecres 3 de març a les 17:30 h. demanem la vostra solidaritat. Manifestació a Igualada
LâAnoia és la comarca de Catalunya amb l'índex més alt d'atur. Per aquesta causa, Fundiciones de Ãdena S.A. (FUNOSA) s'ha convertit en una de les principals fonts d'ocupació en aquesta comarca, de la qual depenen directament 400 llocs de treball fixos i un important nombre d'eventuals (la quantitat dels quals depèn de les puntes de producció).

A pesar de ser la primera empresa del sector a lâAnoia i una de les tres més importants de l'estat espanyol, a pesar de tenir any rere any beneficis, la direcció ha embarcat l'empresa en un pla de reducció de plantilla, un augment desmesurat de productivitat i en general de reducció de costos de la producció on els únics que paguem les conseqüències som els treballadors i treballadores. Per a això, l'empresa ha presentat dos EROs (Expedients de Regulació d'Ocupació). El comitè d'empresa va denunciar i segueix denunciant que FUNOSA desvia material a tallers externs a l'empresa, a fi d'aparentar la falta de treball i així aconseguir una suspensió temporal o permanent de contractes. L'actuació decidida dels treballadors/as, amb el suport de CGT, des de lâinici i posteriorment amb el de tot el Comitè d'Empresa, en defensa dels llocs de treball, va fer que Treball desestimés les peticions de la direcció de lâempresa. Per a Treball, FUNOSA no va poder demostrar documentalment que es trobés en una situació econòmica delicada ni que les comandes es reduirien en la quantitat que asseguraven que ho farien.

La direcció tira la culpa de tots els seus mals a la CGT (que té majoria en el Comitè d'Empresa i forta implantació entre els treballadors de FUNOSA), especialment del fracàs dels dos EROs. Decidida a sortir-se amb la seva, la direcció de l'empresa ha iniciat una ofensiva de pressió contra els treballadors en general i els delegats de CGT en particular. S'imposen forts augments en la producció, recorren constantment a les sancions i s'acorrala a tots aquells treballadors i treballadores que no diuen amén. Els delegats i delegades sindicals, a més, es veuen pressionats personalment. La fixació dels directius de l'empresa per guanyar a tota costa aquest conflicte i la seva obsessió per derrotar la CGT està afectant la gestió de l'empresa arribant a perjudicar-ne els resultats i per tant la seva estabilitat.

Preocupats per la deterioració tant de la situació de l'empresa com de les condicions laborals, i tement que la mala gestió faci perillar els llocs de treball, per tancament o trasllat de la fàbrica, la CGT està realitzant una labor encaminada a lâautogestió, proposant aquesta via als treballadors a fi si es facin càrrec ells mateixos de la fàbrica. Els treballadors estan assumint majoritàriament aquesta iniciativa, ja que estan convençuts de la seva viabilitat i tenen confiança en el seu futur.

Aquesta iniciativa ha exacerbat encara més la direcció, que ha intensificat les seves pressions, tant individualment com col·lectivament, dintre i fora de la fàbrica. Trucades anònimes al fix i al mòbil d'un delegat dient-li: "deixa el comitè o prepara't", apareixen pintades amenaçadores als murs de l'habitatge del mateix delegat de CGT... La patronal de la comarca també està preocupada davant aquesta iniciativa i està donant suport incondicionalment als directius de FUNOSA, no vagi a ser que "sâestengui el mal exemple".

Aquesta no és una crisi normal, no és el típic conflicte que una empresa maniobra per reduir costos i ampliar beneficis a costa dels treballadors per després reubicar la fàbrica en altre un país més convenient. No són tampoc les típiques mobilitzacions de treballadors per treure el màxim de diners en les indemnitzacions.

Aquesta vegada els treballadors no es conformen amb el âpa per avui i gana per demàâ?; aquesta vegada van molt més enllà, estem esperançats i atrevits, i per això volem protagonitzar el nostre propi futur laboral. Coneixem el funcionament de la foneria, en vam controlar el procés i no en va som nosaltres qui la fem funcionar.

No donem gens per perdut i prendrem la valenta decisió d'autogestionar la foneria, si cal, per defensar avui els llocs de treball i garantir-los en el futur, la qual cosa també beneficiarà Igualada i tota la comarca de lâAnoia.
Mira també:
http://www.cgt.es/cgtcatalunya
Sindicat