Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
El govern basc expressa els seus dubtes sobre l'operació de la Guardia Civil contra ETA
02 mar 2004
Penjo una notícia apareguda avui a la pàgina 36 d'El Punt que em sembla interesant.

El conseller de justícia del govern basc, Joseba Azkarraga, va manifestar ahir els seus dubtes sobre l'operació de diumenge contra ETA, en què es van detenir a Conca dos presumptes membres de l'organització armada amb una furgoneta carregada d'explosius, que segons el Ministeri de l'Interior, havien de servir per atemptar a Madrid. El conseller basc va manifestar la seva estranyesa pel fet que una furgoneta robada a França pogués arribar a Conca tenint en compte que les carreteres estaven "col·lapsades" pel temporal. Per això, Azkarraga va demanar a Interior explicacions sobre com va arribar a Conca la furgoneta.
El conseller basc de justícia es va mostrar convençut que al PP li "interessa més la utilització de la lluita antiterrorista" que la "desaparició del terrorisme". En roda de premsa, Azkarraga va mostrar-se satisfet i content per les detencions, ja que "qualsevol decisió que es produeixi i que impedeixi un atemptat és sempre benvinguda". Tot i això, va manifestar la seva "preocupació" sobre alguns punts de l'operació, que considera que requereixen un aclariment, com ara si "és possible una detenció, en aquests moments, amb totes les carreteres col·lapsades i que, de cop i volta, una furgoneta que suposadament va ser robada a França sigui localitzada a Conca, quan les carreteres estaven col·lapsades i no s'hi podia pràcticament circular". "Si totes les carreteres estaven col·lapsades i la furgoneta va ser robada a França, per on va passar?", es va preguntar el conseller, que va manifestar la seva estranyesa pel fet que la furgoneta hagués pogut travessar sense cap mena de dificultat mig Estat i curiosament hagués estat interceptada a Conca. En vista d'aquests interrogants, Azkarraga va demanar al ministre de l'Interior, Angel Acebes, que aclareixi aquests punts foscos de l'operació, ja que va recordar que "no hi va haver més informació que la detenció" i a continuació es va passar a "atacar partits democràtics", en al·lusió a les paraules d'Acebes contra el lider d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, el qual, segons el ministre espanyol, hauria d'estar "molt satisfet perquè l'atemptat no s'hauria fet a Catalunya sino a Madrid". El conseller basc va dir també que li semblava propi del govern del PP i d'aquest partit l'ús abusiu que estan fent de la violència i del que ells anomenen lluita contra el terrorisme".

PROBLEMES DE TRÀNSIT I L'ACCIDENT

Segons la reconstrucció feta per les forces de seguretat del recorregut fet pels dos suposats militants d'ETA, aquests van iniciar el viatge a França dissabte a la tarda. A aquella hora, prop de tres mil persones estaven atrapades en els seus vehicles a l'altura de Burgos i milers de camions esperaven a la frontera de Baiona per entrar a l'Estat, on el trànsit estava prohibit per als vehicles pesants pel temporal. Però la roda de premsa que va oferir el ministre de l'Interior, Angel Acebes, va deixar més interrogants, un d'ells el motiu que va desencadenar la detenció. El ministre va admetre que un dels vehicles va tenir un accident però va incidir en el fet que aquest no va ser el motiu, ja que va insinuar que el sinistre l'hauria tingut el vehicle que obria pas i després que la guardia civil hagués localitzat la furgoneta amb els explosius. però diversos mitjans, que citaven fonts oficials, informaven que l'accident el va tenir la furgoneta i que el conductor havia estat hospitalitzat. El conductor, sembla que va dir que era d'ETA, que duia explosius i que hi havia un altre cotxe. Va ser aleshores, segons aquesta versió, quan es va detenir el vehicle que obria pas.
Sindicat