Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: corrupció i poder : mitjans i manipulació : dones
...i un escrit més sobre la violència de gènere (feliç 8 de març)
26 feb 2004
Que en el que portem dâany hagin mort a lâEstat Espanyol més de 10 dones a mans dels seus companys sembla un fet que afecti molt als governants: evidentment tothom condemna la violència de gènere i es posa les mans al cap davant un nou cas. Es fan manifestos, minuts de silenci i concentracions però sâestà donant una reflexió profunda sobre la causa dâaquesta violència?

El fet preocupant és que darrera aquestes mostres de solidaritat no es vagi més enllà, no hi hagi una voluntat real de buscar lâorigen del problema. Es cau així en una doble moral, en un exercici periòdic dâaparent indignació cada cop que surt a la llum un nou cas per tornar, el més aviat possible, al dia a dia habitual.

Evidentment això té un perquè. Anar a buscar la causa de tanta violència sobre les dones implicaria qüestionar les bases sobre les quals sâassenta la societat en què vivim. Un sistema que sâalimenta de la creació de necessitats fictícies per a que consumim, de lâestabliment de fites per assolir una suposada felicitat basada en ser més que lâaltre, en tenir més que lâaltre. Un sistema que fomenta lâindividualisme com una forma dâegoisme, que ven i compra valors com la solidaritat o el pensament crític mentre aquests produeixin beneficis i es mantinguin innocus per a lâestructura establerta.

Sâha arribat a unes cotes de perversitat inimaginables: dotar dâuna aparença âalternativaâ? certs esdeveniments ven, i evidentment no es dubta en utilitzar reivindicacions socials per aconseguir objectius purament econòmics.

Encara vivim en una societat basada en la llei del més fort, assentada sobre valors patriarcals inamovibles però que, a més, pregona una igualtat entre gèneres que no es fa palesa més que en els aspectes socials més vergonyosos: La âfeminització de la pobresaâ? o la diferència de salaris per a un mateix lloc de treball segons es sigui home o dona, són bons exemples de com es viu realment en aquesta societat que alguns proclamen orgullosament com a âigualitàriaâ?.

Qualsevol mostra de disconformitat, innovació o proposta de noves vies fora dels corrents establerts és engolida pel sistema, tergiversada i capitalitzada, si no és presentada com una amenaça i un perill. Es cultiva la por per tal que es perdin de vista les possibilitats de canvi que puguin fer trontollar els organismes de poder.

Alhora, es ven una imatge de la dona des de i per a lâhome, es situen cotes dâaparença física inaccessibles mentre es proclama als quatre vents que lâesforç personal i el treball és el que val, es fan exercicis col·lectius dâignorància de la realitat, negant els conflictes reals per a creure tot el que els mitjans de comunicació ens diuen que som.

No es tracta només de la violència de gènere sinó de tota una sèrie de conflictes per als quals no se sap o no es vol trobar la causa.

Ja podem pregonar que es lluita contra el problema i que existeix la voluntat de solucionar-lo...mentre no hi hagi un gir col·lectiu cap a una educació que fomenti el pensament crític, cap a la promoció de lâassociacionisme com a forma dâincidir en la societat, cap a uns media que difonguin una imatge igualitària real, cap a, en definitiva, un model de societat que sigui el que diu ser i no una farsa constant, això no serà possible. Mentrestant, aquest serà un escrit més sobre la violència contra les dones.

Comentaris

Re: ...i un escrit més sobre la violència de gènere (feliç 8 de març)
26 feb 2004
en tot cas, violència sexista, contra les dones, domèstica... (personalment em decantaria per anomenar-la violència sexista)

consulta gènere a: http://pdl.iec.es/entrada/diec.aspi per suposat, STOP agressions!
Re: ...i un escrit més sobre la violència de gènere (feliç 8 de març)
29 feb 2004
Tot i que no vull entrar en discussions terminològiques (ni em considero prou informada,ni és el que volia expressar amb l'escrit),per a qui li interessi, aquí hi ha dues visions ben diferents sobre el tema...
http://cibernautes.com/cagadubtes/dies/20040203/710/
Sindicato Sindicat