Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Fisipe tancarà la seva fàbrica del Prat després que fracassés la venda de la planta
24 feb 2004
El multinacional portuguesa tèxtil Fisipe ha anunciat avui que reiniciarà l''expedient de regulació d''ocupació (ERO) de la seva fàbrica del Prat (Baix Llobregat) per al posterior tancament de la planta "després de la infortunada espera per a la venda de la companyia al grup inversor que lidera Rafael Español", president de La Seda.
24/02/2004 17:30El tancament afectarà els 270 treballadors de la factoria i aproximadament 150 treballadors d''empreses subcontractades. Fisipe, fabricant de fibra sintètica acrílica, va presentar un EREO per a la totalitat de la plantilla el mes de desembre passat que implicava el cessament de les seves activitats fabrils a Espanya.

L''empresa va argumentar el tancament a causa dels 12 milions d''euros de pèrdues registrades entre els exercicis 2000 i 2002 i un resultat negatiu de 10,29 milions el 2003.

Al començament de l''any, un grup d''inversors liderats per Rafael Español va proposar comprar la planta i aturar l''ERO. Després de diverses negociacions amb el comitè d''empresa, van acordar una reducció salarial del 15%, la congelació dels sous de 2004 i 2005 i la prejubilació de trenta persones.

Fisipe ha explicat avui, a través d''un comunicat, que el grup comprador va condicionar l''acord a la concessió d''un préstec de

l''Institut Català de Finances (ICF) per un import de 12 milions d''euros i una línia d''avals de 8 milions d''euros més.

L''acord per a la venda de les accions de Fisipe Barcelona va finalitzar el 13 de febrer, però "amb intenció de contribuir a una sortida satisfactòria per a tothom i, especialment, per al manteniment dels llocs de treball va prorrogar-se fins al 20 de febrer, evidenciant-se la impossibilitat del grup comprador de complir les condicions pactades", segons ha assegurat Fisipe.

La multinacional portuguesa ha afirmat que "davant l''incompliment reiterat de les condicions de compra de la societat pel grup inversor i per les quantioses pèrdues que acumula la companyia des de fa tres anys, Fisipe no té cap altra alternativa que la continuació de l''ERO presentat al gener", fet que suposarà el tancament de la fàbrica.

Comentaris

Contra la baixada de pantalons, autogestió
24 feb 2004
La CGT, (segona força sindical en FISIPE), i sindicat mes votat en el col·legi obrer seguim estant en contra de la proposta que es va sotmetre a votació dels/les treballadors/es i per tant no protegirem amb la nostra signatura, ni acomiadaments ni rebaixes salarials, els nostres motius són:
La solució d'hipotecar el terreny com garant de les inversions que es portessin a terme, provoca empobriment del valor social de l'empresa.
No apareix capital per part del grup d'inversors que s'amaga darrere d'Español.
L'acomiadament de 30 treballadors és inacceptable per a aquest sindicat, que sempre defensem els llocs de treball.
Estem contra la baixada salarial i molt menys quan se'ns vol tornar als salaris de l'any 1994
Responsabilitzem als gestors actuals de la fabrica, que des de fa tres anys, a caigut en la deixadesa i desídia quant al manteniment de la maquinària que ha anat paulatinament deteriorant-se, al ser canviat el servei de manteniment que durant anys l'ha dut, per un extern el qual tenia un desconeixement total del tipus d'instal·lacions.
Quant al resultat del referèndum, ha estat viciat des de diversos àmbits i malèvol plantejar-ho un dia abans del tancament de la fabrica, amb la plantilla veient-se en un atzucac, ocultant els noms dels quals diuen voler comprar, no saber que va a consistir la nova gestió i demanant-li a la plantilla que faci un acte de fe sobre alguna cosa tan seriós com el seu futur ,àdhuc i així el resultat va ser bastant dividit 157 treballadors acceptaven la proposta i 91 no l'acceptaven, mantenim la postura inicial expressada a tots els/les treballadors/es en les assemblees, que la viabilitat de la fabrica, passa per un pla industrial seriós a curt i llarg termini, per inversions que augmentin el capital social de la fabrica i per la recuperació dels serveis segregats com el manteniment.
Sindicat Terrassa