Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
20 feb 2004
Per enviar la teva adhesió al manifest de la campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea envieu un mail a: no-constitucio-ue ARROBA moviments.net
PRESENTACIÃ DE LA CAMPANYA CONTRA LA CONSTITUCIÃ EUROPEA DELS PAÃ?SSOS CATALANS AQUEST DIUMENGE 22 DE FEBRER A LES 12H A PLAÃA SANT JAUME
MANIFEST DE CAMPANYA

NO A LA CONSTITUCIÃ EUROPEA,
per l'Europa dels drets socials i dels pobles,
no a l'Europa del capital i la guerra!

Rebutgem el projecte de Constitució Europea perquè limita de forma important els drets civils, socials, nacionals i polítics i representa un retrocés en relació a les legislacions (ja prou limitades) vigents als estats que integren la unió. Ãs una Constitució neolliberal, militarista i imperialista, que consagra l'Europa dels Estats, una Constitució patriarcal que reforça la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, que només parla de lâeconomia productiva i oblida la reproductiva i que manté un model de desenvolupament que destrueix el medi. El proper 9 de maig a Roma o en una data posterior però propera, els caps de govern es proposen ratificar el text.

Nosaltres que volem una altra Europa, l'Europa dels treballador(e)s i dels pobles, dels drets socials, de les llibertats, democràtica, solidària, pacífica, no xenòfoba i ecològicament sostenible, rebutgem aquest projecte per com sâha fet i pel que diu:

Com sâha fet:
La Convenció Europea ha presentat un projecte de Constitució que:
⢠No s'ha fet en colâ¢laboració amb la societat civil, ni se li ha consultat ni tan sols informat: Tot el contrari d'un procés constituent expressió de la sobirania dels pobles.
. Tot el secretisme i que han mantingut respecte els ciutadan(e)s s'ha convertit en comunicació fluida i coordinació amb els lobbys empresarials que tenen la seu a Brusselâ¢les.
⢠En alguns països se sotmetrà a referèndum i a la majoria d'aquests el resultat no serà vinculant. Aquest serà el cas de l'Estat espanyol, on, si es referenda el 13 de juny, només serà una ratificació (o no) simbòlica.
⢠Ãs pràcticament irreformable perquè un sol país tindrà dret a vetar la decisió dels altres vint-i-quatre. Aquest sistema no busca majories qualificades sinó minories de bloqueig.

Què diu i què no diu:
Les declaracions d'intencions de la primera part del projecte queden desmentides a mesura que avança el text i es concreten en polítiques que reforcen l'Europa dels estats, el capital i la guerra.

1. Drets civils:
⢠El projecte de Constitució Europea obliga a mantenir una política dâexteriors i seguretat comuna que els països han de recolzar de forma activa i sense reserves. Crea l'Agència Europea de lâArmament i afirma que cada país es compromet a millorar progressivament les seves capacitats militars, assegura que els estats de la Unió resten a les ordres de lâOTAN i aprova els atacs preventius. Es legalitzen les declaracions de guerra. Les accions armades precediran les explicacions: Sâinformarà immediatament el Consell de Seguretat i les Nacions Unides de qualsevol agressió armada i de les mesures que sâhan adoptat per a fer-hi front.
⢠La âclàusula de solidaritatâ? parla de prevenir el terrorisme als territoris dels estats membres i dâavaluar periòdicament els riscos que amenacen la Unió, sense definir en cap cas el terme terrorisme ni explicar quin seria lâàmbit dâactuació tot seguint la doctrina de la "creuada contra el mal" de George Bush.
⢠Es reforcen la policia interna Europol i la fiscalia Eurojust que incrementen el control policial i la repressió.
Per totes aquelles persones que estem en contra de la guerra i proposem la renúncia definitiva i incondicional a lâús de les forces armades com a instrument polític, la futura Constitució Europea no pot ser un projecte més agressiu.

2. Drets socials:
Lâarticulat no garanteix de cap manera el compliment dels drets socials. A més, com que unifica països amb nivells de protecció jurídica dâaquests drets molt diversa, iguala els drets socials dels europeu(e)s als nivells dels països on aquests estan més desprotegits.
En cap cas sâestableixen els mecanismes coactius que obliguin els estats al compliment dels drets socials. Hi ha drets fonamentals, com el dret a la salut, el dret a l'habitatge o el dret a un salari suficient que ni s'esmenten i altres drets apareixen devaluats per una redacció interessada, així existeixen:
-El dret a treballar, que no és el dret a accedir a un treball digne
- No es contemplen mesures que garanteixin lâefectivitat dels proclamats dret dels joves a ser protegits de lâexplotació econòmica i el dret de les dones a ser protegides de lâacomiadament per raó dâembaràs.
- El dret de vaga només en negociacions colâ¢lectives i limitada a les lleis restrictives de cada país, això dificulta la convocatòria de la vaga general europea.
- El dret a accedir als serveis econòmics dâinterès general, que fins ara en dèiem âserveis públicsâ?, i que seguiran sent privatitzats lliurement pel govern de cada país. Per tant, ens podem anar acomiadant de les polítiques socials pel que fa a la sanitat, els serveis a les persones, les pensions de vellesa i d'invalidesa i la possibilitat d'accedir a un habitatge. En lâàmbit de lâeducació es tendeix a la privatització i a la discriminació elitista en tot el sistema educatiu.
"A canvi" permet el tancament patronal (lockout) per part dels empresaris, les deslocalitzacions, etc... garantint la impunitat de les multinacionals, com ja estem patint a les nostres terres.

A més el projecte de Constitució sâencarrega de consagrar el dret a la propietat privada per sobre dels drets socials. Lâúnic sistema econòmic permès serà lâeconomia de mercat dâoberta i lliure competència, i perviuran les desigualtats de pressupost, serveis i salaris entre els països europeus ja que el sistema de seguretat social serà a gust de cada país. A més, es considera l'especulació econòmica un valor en si mateixa perquè els capitals podran circular lliurement, essent impossible aplicar-los ni la taxa Tobin ni cap altra.

També proposa una política de dèficit zero que impossibilita el desenvolupament de polítiques socials i la plena ocupació i segueix els dictats de lâOrganització Mundial del Comerç i substitueix la investigació sobre les energies alternatives pel concepte de mercat de lâenergia.

A efectes pràctics el poder econòmic estarà per sobre del polític perquè el Banc Central Europeu (BCE), apart de ser l'únic autoritzat a emetre euros, tindrà més poder que qualsevol govern estatal, i ja no diguem, nacional. El BCE i el sistema de bancs centrals, constitueixen una organització jeràrquica amb poders executius, legislatius i la facultat d'imposar sancions, exempts de qualsevol control democràtic.

3. Drets nacionals:
El projecte de Constitució Europea no permet als Països Catalans ni a la resta de pobles dâEuropa decidir lliurement el seu futur perquè no recull ni el dret democràtic a lâautodeterminació, ni el dret a la unitat territorial de les nacions sense estat com la nostra, ja que ni tan sols les reconeix, i perpetua les fronteres estatals vigents.
⢠Només ens podrem dirigir a les cinc institucions europees en les 21 llengües estatals, entre les quals no sâhi inclou el català, de manera que no permet als catalanoparlants lâús de la llengua pròpia. Tampoc no dedica cap esforç a protegir els drets jurídics, culturals i lingüístics de les nacions.
. Manté l'ordre colonial perquè reconeix la relació especial que mantenen alguns estats europeus amb les seves ex-colònies que passen a anomenar-se països i territoris d'ultramar.

4. Drets polítics
- El Parlament Europeu és l'única institució escollida per sufragi universal directe, les altres quatre, creades sense la participació directa dels ciutadans, quedaran en mans de burocràcies governamental i, a més, no representaran els 25 estats membres sinó 13 governs cada "legislatura".
- A la pràctica el Parlament Europeu no té capacitat legislativa i està exclòs de la política exterior; Aquesta estructura de decisió política suposa una perversió de la democràcia representativa perquè les decisions que fins ara havíen de prendre els Parlaments estatals ara les prendrà un grup reduït de buròcrates repartits en organismes designats només pels caps dels executius estatals.
- La Comissió europea, malgrat ser escollida de forma no democràtica, podrà fer propostes legislatives i el seu president tindrà les funcions pròpies dâun règim presidencialista.
- El principi de subsidiaritat pot ser una eina utilitzada perversament pels Estats per retallar les llibertats polítiques.
-Es reclama lâherència religiosa dâEuropa i es perpetuen les relacions privilegiades amb el Vaticà, l'Opus Dei i grups afins. Europa hauria de tenir una legislació laica a tots els efectes, sense cap referència a esglésies, confessions i religions.
- Es fomenta la xenofòbia amb una nova categoria inferior a ciutadà que és la de resident de llarga durada no comunitari: sense dret a vot, discriminat laboralment, en definitiva, en una situació de major indefensió. Les fronteres europees estaran organitzadament vigilades. L'Europa fortalesa serà un fet.

Per tot el que hem dit queda clar que ens hi juguem el futur. Aquest projecte no és una constitució! Ãs un tractat per legitimar els interessos de les multinacionals oposats als dels treballador(e)s i els pobles d'Europa! Participa a la campanya CONTRA LA CONSTITUCIà EUROPEA, PER UNA EUROPA DELS DRETS SOCIALS I DELS POBLES. NO A LâEUROPA DEL CAPITAL I LA GUERRA!

Comentaris

Re: Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
20 feb 2004
ADHESIONS A LA CAMPANYA CONTRA LA CONSTITUCIÓ EUROPEA

Alternativa Estel

Amics21.com (àmbit defensa del territori serres Garraf-Ordal)

AR@ (Acció revolucionària @nticapitalista de Badalona)

Assemblea Antiglobalitzacio capitalista de Badalona

Associació d'Estudiants Progressistes (AEP)

Ateneu Apolític i Assembleari de Vallromanes

Batzac

CJC Joventut Comunista

Col.lectiu per una Esquerra Alternativa (IV Internacional)

Comité de Solidaritat als Pobles Indígenes d'Amèrica

Consulta Social Europea

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)

Els Verds (Esquerra Ecologista)

Endavant (OSAN)

En Lluita

Esquerra Unida i Alternativa de Sant Cugat del Vallès

Grup Medi Ambient de Corbera de Llobregat (GEMC)

Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)

Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC)

Joves d'esquerra verda (JEV-JIC)

La Torna (Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia)

Lluita Internacionalista

Maulets, el Jovent Independendista Revolucionari

Mesa Cívica pels Drets Socials

Moviment de Defensa de la Terra (MDT)

Moviment de Resistència Global - València (MRG-València)

Partit Revolucionari dels Treballadors - Esquerra Revolucionària (PRT-Esquerra Revolucionària)

Plataforma contra el ALCA

Plataforma Vallirana per la Pau

PSUC Viu

Rojos/es

Ruptura

Sindicato co.bas

Xarxa Alternativa de Sant Cugat (XASC)

Xarxa Ciutadana per l'Abolició del Deute Extern (XCADE)

Xarxa de Mobilització Global (XMG)
Re: Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
20 feb 2004
Els de sempre........
Re: Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
20 feb 2004
Entre estos de siempre y los otros de siempre me quedo con estos. Es como este texto de abajo, entre los fascistas manipuladores de siempre de La Razon y los del Colegio de Periodistas de Catalunya lo tengo claro. Siempre contra el fascismo.

-El Colegio de Periodistas de Catalunya denuncia la intolerable portada de La Razón

El Colegio de Periodistas de Catalunya emitió este jueves un comunicado denunciando con contundencia los contenidos de la portada del diario La Razón de este 19 de febrero. Una portada que recoge un fotomontaje con Carod Rovira estrechando la mano de un encapuchado y con la imagen de Rodríguez Zapatero de fondo. Para los periodistas catalanes "resulta absolutamente reprobable periodísticamente hablando, el grado de manipulación informativa que contiene a la mencionada portada.

"Somos conscientes -señala el Colegio de periodistas- de que nuestra denuncia pública no servirá para nada, puesto que el diario La Razón nos tiene acostumbrados a portadas y contenidos informativos de este estilo. Un estilo que consideramos vulnera de manera flagrante la casi totalidad de los puntos del Código Deontológico de la profesión periodística".

Señalan además su previsión de dirigirse a los principales accionistas del diario denunciado para pedirles "que pongan freno a estos tipos de manipulaciones periodísticas totalmente inaceptables".

Con portadas como la de hoy del diario La razón, se ataca brutalmente no sólo el derecho de la ciudadanía a recibir información veraz y contrastada, sino que incluso pensamos desde el Colegio, que se insulta a la inteligencia de la ciudadanía".-
Re: Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
21 feb 2004
Els de sempres res!!

feia temps que no veia una campanya tant "amplia" en un tema tant "abstracte". M'explico: campanyes contra el phn, contra la llei antiterrorista... son molt més fàcils de consensuar.

Però en aquest cas hauria estat fàcil que els del PSUC fessin una campanya, els de la CEI una altra i els de les Jerc una altra per posar alguns exemples.

Trobo a faltar la cgt, però hi ha força organitzacions. felicitats
Re: Adhesions a la campanya PPCC contra la Constitució Europea
21 feb 2004
PER FI UNA CAMPANYA A NIVELL DE PAÃ?SOS CATALANS!!

Espero que doni de parlar molt, n'hi ha molts colectius q no semblava que s'ajuntarien mai per res, i ves per on... units fem força!

Pot ser si que algo està canviant...
Sindicato Sindicat