Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
La manifestació contra la guerra i l'ocupació a l'Irak reuneix vora 20.000 persones a València
17 feb 2004
Un any després de l'inici de la guerra contra l'Irak, nombroses persones han eixit al carrer per recordar que l'esperit antibel·licista i antiimperialista continua candent. Unes 20.000 persones han pres el centre de València per denunciar que la guerra ha estat una maniobra d'enriquiment per determinats sectors i una autèntica farsa de cara a la galeria.
Miquel Ramos/València
Amb el lema "No a la guerra. No a l'ocupació d'Irak. Per la retirada de les tropes" la plaça de Sant Agustí ha anat omplint-se poc a poc des de les 11:30, quan es compleix un any de les massives protestes arreu del món contra l'agressió a l'Irak. La discreta convocatoria no ha impedit que nombroses persones s'acostaren un matí de diumenge per tornar a denunciar la política dirigida pels EUA i asumida pels governs espanyol i anglés contra el poble iraquià. Els organitzadors han calculat que 20.000 persones han participat en la marxa pel centre de la ciutat, que ha concurrit des de la plaça de Sant Agustí fins a la plaça d'America. Persones de totes les edats envoltats de banderes republicanes, estrelades, cartells cassolans, disfresses i banderes roges, han tornat a reivindicar la solidaritat dels pobles i el rebuig a les polítiques imperialistes i bèl·liques. Fotos iróniques d'Aznar, Bush i Blair, al·lusions al negoci petrolier, performances sobre els presoners de Guantanamo i els danys colaterals han donat un color especial al matí de diumenge, a ritme de batucada per una banda, i de dolçaina i tabalet per una altra.

La marxa havia estat convocada per diverses ONGs, col·lectius, partits i sindicats que ja fa un any van encapçalar les protestes contra la guerra, tot i que s'ha trobat a faltar la presència d'algunes organitzacions i de la gent més jove. Persones de tot el món residents a València també han volgut manifestar la seua condemna a les agressions contra el poble iraquià, i s'han afegit a la marxa amb banderes de Palestina i Venezuela, entre altres. Un grup de persones disfressades ha realitzat una performance en diferents punts de la marxa, representant la mort vestits de ku-klux-klan i amb dalles que passejaven sobre els cossos estesos al terra dels altres actors, mentre cridaven "assassins" i "no a la guerra". També s'han sentit crits contra el govern español per no donar explicacions tot i no haver-se trobat les suposades armes de destrucció massiva darrere de les quals s'escudava la coalició invasora per justificar l'atac.

Al final del recorregut, la presidenta de la Plataforma d'Ongs, Isabel de la Cruz, ha llegit un manifest on ha reiterat el compromís per la pau i ha animat a continuar lluitant per construir un altre món possible.

Altres ciutats de l'Estat també han viscut un matí de protestes contra la guerra. A Madrid es reuníen vora 150.000 persones, encapçalades per personatges del món de la cultura com Juan Diego Botto, Rosa Regás o José Luis Cuerda. A Barcelona, la plaça Catalunya ha concentrat vora 10.000 manifestants, i junt als que han desfilat nombrosos polítics del nou govern català.

Malgrat la persistència i agreujament del conflicte a l'Irak, i la cada vegada més evident farsa a la qual ha estat sotmesa la societat internacional per justificar una guerra, els somriures han tornat a impregnar els rostres dels manifestants, que hui han volgut recordar que un altre món possible ja està en marxa
Mira també:
http://www.lavanc.com
Sindicat Terrassa