Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
EL PROHIBICIONISME DESBARRA
13 feb 2004
Ofensiva prohibicionista. Els governs reforcen les polítiques repressives i de control social a costa d'actituds indivuiduals. Les noves mesures només aconseguiran més gent a les presons i més negoci per a les farmacéutiques.
En aquesta darrera setmana s’han succeït un seguit de notícies que parlen d’una nova ofensiva prohibicionista, tant a nivell de l’estat com també des d’alguna autoritat de l’Ajuntament de Barcelona. El Ministerio de Sanidad y Consumo del govern del PP ha aprovat una ordre on estableix una llista de prop de 200 plantes medicinals (algunes psicoactives, però amb una llarga tradició d’ús), la venda de les quals queda prohibida, sinó és sota fórmula farmacéutica. L’Instituto Nacional de Toxicología també ha presentat una nova llista dels bàrems que fixen la dosi mínima de substàncies com l’heroïna, cocaïna o hashish. A partir d’aquesta llista, el Tribunal Suprem augmenta la penalització del petit comerç de drogues, amb penes mínimes de tres anys de presó per quantitats que fins ara es consideraven insignificants. I finalment, des de l’Ajuntament de Barcelona, l’Imma Mayol i el Lluís Torralba, en declaracions sobre els joves i el cannabis, presenten aquesta planta com més perillosa que el tabac, quan de fet la nicotina és una droga més dura que el THC i ha estat comparada recentment per metges anglesos amb la pròpia heroïna.
Tot plegat, un pas més en les polítiques prohibicionistes, que tant fracassos han acumulat des que es van posar en marxa als anys seixanta a Espanya. Aquest tipus de mesures responen només als interessos comercials de les farmacéutiques, que poc a poc es van apropiant de la natura, per vendre-la en forma de patents, i als interessos de control social de l’estat. Reclamem la venda lliure de plantes i llavors en herbolaris, grow-shops i altres associacions —recordem que l’ALA té el primer banc de llavors de papaver, una planta amb una implantació tradicional a Catalunya—. Enfront la prohibició de les plantes, reivindiquem l’autocultiu i la protecció de les espècies en perill. Ens solidaritzem amb propostes, que també han estat d’actualitat aquesta setmana, com la del MAS bolivarià d’Evo Morales, que reclamen un mercat legal per a les plantes com la coca. Reclamem una política de drogues pròpia del nostre Parlament, el de Catalunya. En aquest sentit, denunciem l’ordre del ministerio de Sanidad, on es diu que han estat consultades les comunitats autònomes i les associacions i grups implicats. Segurament només hauran consultat els lobbies farmacéutics ja que ni els herbolaris ni, a nivell polític, els Parlament de Catalunya o Euskadi estan en la línia d’aquestes propostes.
Des de l’Associació Lliure Antiprohibicionista i el grup IGIA considerem que aquestes mesures no fan més que aprofundir en la política repressiva que no ha donat cap fruit —podeu comprobar que malgrat tots els plans antidroga, el consum de substàncies psicoactives no ha deixat de créixer. L’únic que s’aconsegueix amb aquestes polítiques és saturar unes presons que ja estan més plenes que mai i criminalitzar una gran massa social.
La rebaixa de les dosis mínimes que es consideren delicte no fa més que reforçar la implantació d’un estat policial a costa de la persecució de posicions individuals, i obvia les causes polítiques i econòmiques dels problemes derivats del consum il•legal d’unes substàncies amb milers d’anys de consum.
Denunciem també la hipocresia d’un sistema judicial que endureix les penes dels esglaons més dèbils de la cadena del narcotràfic (els petits camells i els usuaris) mentre que es mostra molt més benèvol amb els grans traficants i amb el sistema financer que blanqueja els quantiosos beneficis que genera la penalització.

Associació Lliure Antiprohibicionista
Grup IGIA
Mira també:
http://www.nodo50.org/alabcn

Comentaris

Re: EL PROHIBICIONISME DESBARRA
13 feb 2004
quan obriran els ulls??
la prohibició no es la solució!
ES LA INFORMACIÓ!! (PERÒ QE SIGUI VER�DICA NO MANIPULADA PER ALS SEUS INETERESSOS)

seguiu aixi ALA i IGIA!!
Re: EL PROHIBICIONISME DESBARRA
13 feb 2004
Obriran els ulls quan les multinacionals farmacèutiques tanquin. Et penses que fan tot això com a solució a alguna cosa???
Sindicat Terrassa