Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Avui a Sabadell a les 19h a la plaça Marcet protesta contra el desallotjament
11 feb 2004
Continua hores d'ara gent concentrada davant del centre social Els Maquis desallotjat per la policia que l'acordona i l'està tapiant en aquests moments.
S'ha realitzat una roda de premsa a la seu de la Federació d'Associacions de Veins i Veïnes de Sabadell per denunciar el desallotjament i exigir explicacions de l'alcalde Manel Bustos. Avui a la tarda a les 19h hi haurà manifestació a la plaça Marcet. Veniu a donar suport. Solidaritat!
Mira també:
http://www.csa-maquis.tk

Comentaris

Re: Avui a Sabadell a les 19h a la plaça Marcet protesta contra el desallotjament
11 feb 2004
Peña animos que estamos con vosotr ARROBA s.Ya sabeis un desalojo otra okupacion y como bien dice la cancion "nada nos detendra,nacimos para vencer" para vencerles. Todo el mundo a la mani de esta tarde!!!
Entrevista al portaveu del CSA Els Maquis
11 feb 2004
Entrevista realitzada en el darrer número del periòdic popular dels Països Catalans l'Accent.
L'entrevista es realitzà fa tres setmanes i per tant és anterior al desallotjament.

Des de l'Accent mostrem la nostra solidaritat i esperem que continueu el vostre projecte en un altre emplaçament.

----
[El Casal Can Capablanca col·labora amb l'Accent i el podeu prendre gratuïtament allà]

----
Entrevista a en Xavi, portaveu del CSA âels Maquisâ? de Sabadell (Vallès Occidental)

"Amb l'okupació defensem uns interessos col·lectius enfront d'uns d'especulatius"

El passat 20 de desembre, sâocupà a la ciutat vallesana de Sabadell lâantiga saboneria de la Plaça Marcet. Lâespai, rebatejat com a Centre Social Alliberat âEls Maquisâ?, pretén treballar amb lâobjectiu de la construcció dâuna xarxa que avanci cap a lâestabliment dâun contrapoder popular a la ciutat. Lâassemblea del Centre Social rep el suport de lâAssemblea dâOkupes de Sabadell col·lectiu polític, que treballa el tema de lâespeculació i lâemmarcament de lâokupació dins lâestratègia revolucionària. En dia dâavui, la situació és molt compresa, doncs pesa una ordre de desallotjament immediata que pot executar en qualsevol moment la policia espanyola. Per a més informació www.csa-maquis.tkEntrevista a en Xavi, portaveu del CSA âels Maquisâ? de Sabadell (Vallès Occidental)

L'Accent, Sabadell.-

En què consisteix el Centre Social Alliberat âels Maquisâ?? Quins són els seus eixos de treball?
El CSA els Maquis ve de la confluència de dos projectes paral·lels, per una banda un projecte dâhabitatge per un grup de joves i, per una altra lâobtenció dâun espai que fa molt temps que és necessari per la ciutat. Aquest espai ha estat demanat amb insistència a les institucions sabadellenques i, al no rebre cap resposta, sâha passat lâacció directa i se nâha alliberat un.
Es pretén que sigui un espai de confluència dâuna gran quantitat de col·lectius i associacions de Sabadell, no estrictament les de lâesquerra independentista, i rupturista en general, si no també altres com associacions de veïns, esplais... Des del CSA es vol treballar en quatre eixos: el desenvolupament de la persona (amb dues sales per tallers, cursets de música, català i àrab); el desenvolupament dâun pensament crític (sala amb biblioteca i aula dâestudi); lâautogestió (espais per bancs de temps i mercats dâintercanvi) i finalment lâoci alternatiu (cafeta i escenari permanent).
Un dels fets destacables és la pedagogia per tal de fer entendre que esteu alliberant un espai. Per aquest motiu parleu de CSA i no de CSO?
Efectivament, volem canviar la filosofia del concepte okupació, no estem okupant estrictament sinó reapropiant-nos dâun espai que és nostre. Defensem uns interessos col·lectius que topen amb uns de personals i especulatius. Per tant els usurpadors i els âokupantsâ? són ells. Sabem que és un discurs que xoca i, més, als sectors que no estan familiaritzats amb els moviments populars però que creiem que sâha dâanar introduint per tal que canviï el concepte al conjunt de la societat.
Aquesta pedagogia suposo que comença amb els veïns més propers a lâedifici. Quina ha estat la seva reacció i del conjunt de la societat sabadellenca. Sâestan mostrant receptius?
Lâokupació es portava preparant des de feia mig any, i aquest treball previ sâha notat. Per posar un exemple ben gràfic, el mateix dia de lâalliberament tots els veïns i veïnes ja tenien a les seves bústies un tríptic explicatiu. Ãs una de les coses que sâha tingut i es trindrà més en compte. Dâaltra banda també sâestà en contacte amb les diverses associacions de veïns i properament sâenviaran cartes a fins un centenar de col·lectius de tot tipus del conjunt de la ciutat.
Has comentat anteriorment que feia temps que es demanava a lâAjuntament que destinés un espai per als joves sabadellencs i que mai havien respost favorablement. De fet, fins i tot vau arribar a invitar a lâAlcalde i al Regidor dâUrbanisme a la jornada de portes obertes per fer-los notar que la resposta a la seva deixadesa havia suposat lâokupació de lâimmoble. Quina ha estat la posició de lâajuntament en aquests darrers dies?
LâAjuntament es va preocupar ben ràpid de saber si la propietat de lâedifici era pública o privada. El fet de ser privada va suposar un alleujament pel consistori, doncs els hagués situat en una posició ben difícil. A partir dâaquest moment sâhan ârentat les mansâ? i considerar que era un conflicte entre lâassemblea del CS i els propietaris.
En canvi, a nivell policial i jurídic la resposta ha estat contundent, i molt negativa pel CSA...
Exacte, vam okupar el 20 de desembre i ja tenim lâordre en ferm de desallotjament que, tot i el recurs presentat, es pot executar en qualsevol moment. Els tràmits han anat sorprenentment ràpid; la causa és que lâimmoble és propietat de la família Argemí, molt ben posicionada a la ciutat des de lâèpoca franquista.
La vostra defensa sâha basat en una important campanya dâautoinculpacions. Per quin motiu us heu decidit per aquest camí?
El que es buscava amb les autoinculpacions, era demostrar a la jutgessa davant de quin problema es trobava. Allò essencial no és que un grup de joves hagin entrat a una propietat privada sinó que és problema social i, que tenim molta gent a darrera nostre dâedats, procedències i professions diferents.
Lâokupació es pot jutjar mitjançant dues vies. Per una banda la via penal (delicte dâusurpació) que sâacusa a persones amb noms i cognoms; per una altra, la via civil que només es decideix si lâimmoble és dels propietaris o dels alliberadors de lâespai. Actualment la majoria de jutges arxiven la causa penal i fan que el procés es desviï per la via civil. En canvi, aquesta jutgessa ha optat per la via penal doncs és més ràpida i castiga a persones concretes. Amb la campanya dâautoinculpacions el que es pretén és desbordar de persones âculpablesâ? a la jutgessa, doncs encara no sâha identificat a ningú. Es tractaria dâobrir un procés a unes 200 persones fet que aixecaria un clamor social molt elevat.
Com està el procés actualment?
El que feu la jutgessa en el primer moment fou acceptar-les i deixar prendre part al CS en el procés. Malgrat això, posteriorment, rectificà la seva posició i ordenà el desallotjament immediat, sense acceptar les consideracions que âno nâhi ha prou en declarar-se culpable per ser culpable de cometre un delicteâ? Per tant, des del dijous passat [15 gener] la policia espanyola té llum verda per desallotjar-nos. Mentre no es produeixi una contraordre en qualsevol moment podem estar fora.
Tot i això el què sâha de tenir molt clar és que és un projecte sòlid, que sâha treballat molt a nivell social creant el teixit que ha fet possible tenir, encara que sigui temporalment, lâespai físic del CSA els Maquis i que comença per aquí, però que no acaba ni molt menys en aquest espai físic.
De fet un dels objectius del CS és continuar teixint aquesta xarxa de contrapoder popular, que pel que sembla a Sabadell està prenent forma cada vegada més clarament. La presència de lâAssembla de Joves, de lâAlternativa Estel als instituts, de la revista Ordint la Trama, el Casal Independentista... sembla que es comença a crear quelcom sòlid, com ho valores?
Sabadell està vivint des de fa tres anys una gran efervescència, el moviment organitzat està creixent de manera contínua. Sâha de tenir clar però, que aquestes coses són cícliques i que si no es creen les estructures per poder-ho mantenir desapareixeran tan ràpid com han aparegut. Per aquest motiu, a Sabadell sâestà treballant en el projecte del Moviment Popular de Sabadell (MPS), que inclou una desena de col·lectius de lâesquerra rupturista. Es pretén que el conjunt dâaquests actors socials se senti identificat i representat amb els altres, que treballen en sectors diferents. Amb aquesta filosofia de coordinar i al mateix temps sectorialitzar, es pretén arribar a tots els àmbits de la societat, evitar les âmultimilitànciesâ? i donar una resposta unitària i ràpida en cas de situacions com la del Bemba .
A Sabadell hi ha unitat popular, sâhi treballa i la gent sâho creu. Lâesquerra independentista a la ciutat és una i alhora té voluntat per confluir amb altres sectors que mostren reprocitat. Ãs per això que apareix el MPS. A part dels col·lectius que has citat també treballen a la ciutat Justa Revolta (antisexista), la CAL, Alerta Solidària i la CUP dins de lâEntesa per Sabadell.
Sindicat Terrassa