Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
acceptada querella contra la policia pel bloqueig de La Jonquera...
06 feb 2004
ACCEPTADA LA QUERELLA CONTRA LA POLICIA NACIONAL I SUPERIORS PEL BLOQUEIG DE LA
Enviat per Liberinfo-redacció
L'Audiència de Girona ha acceptat la querella impulsada per la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona contra la Policia Nacional i superiors pel bloqueig de la frontera de La Jonquera el passat març de 2002, coincidint amb les massives manifestacions contra la Cimera Europea que es van realitzar a Barcelona.
A continuació, el comunicat enviat per la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona:

Comunicat de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona:

LâAUDIÃNCIA DE GIRONA ACCEPTA LA QUERELLA CONTRA LA POLICIA DE LA JONQUERA PER EL BLOQUEIG DE LA FRONTERA AL MARÃ DEL 2002

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi dâAdvocats de Barcelona informa que la querella interposada contra la Policia Nacional de les Fronteres de la Jonquera i superiors jeràrquics pel bloqueig de la frontera el passat març de 2002, amb motiu de la Cimera europea que es celebrava a Barcelona, ha estat acceptada per lâAudiència Provincial de Girona, revocant així lâarxiu del Jutjat dâInstrucció núm. 7 de Figueres.

Tal i com diu lâauto de lâAudiència Provincial de Girona, impedir sense causes concretes lâentrada de 8 autobusos amb ciutadans comunitaris al seu interior, inclosa una ciutadana espanyola, âhacen que los hechos que se relatan en la querella presenten apariencia, al menos, de los delitos tipificados en el art.542 (impedir per un funcionari lâexercici de drets cívics reconeguts per la Constitució i les Lleis) o en el art. 514.4 (impedir el legítim exercici de les llibertats de reunió o manifestació) del Código Penalâ?. Encara que es suspengui per part dâun Estat lâaplicació de lâacord de Schengen, aquest no permet âla prohibició dâentrada col·lectivaâ?. La prohibició dâentrada només podrà ser individual, motivada i basada amb el comportament personal dâun individu que ârepresenti una amenaça real i greu a lâordre i seguretat públicaâ?

La Comissió de Defensa ja va denunciar, el passat març de 2002, els abusos i greus vulneracions de drets protagonitzats per les forces policíaques en el context de les protestes contra la Cimera de la UE a Barcelona. En aquell moment la Comissió va organitzar en seu col·legial un dispositiu dâobservació i supervisió legal del que va resultar un informe on es recollien, dels 112 detinguts, nombrosos testimonis de detencions de caràcter arbitrari, a més de 52 manifestants ferits, maltractaments i fins i tot un cas de tortures.

En el cas del bloqueig de les fronteres, davant la gravetat dels fets, la Comissió va considerar oportú no només recòrrer a lâhabitual via administrativa, sinó també a la penal. Així, va impulsar la presentació dâuna querella criminal âencapçalada per lâAssociació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans- pel delicte contra lâexercici dels drets civils i prevaricació contra responsables de la Policia Nacional dels passos fronteres âfrancesos i espanyols- i superiors jeràrquics.

La gran majoria de processos judicials iniciats contra manifestants detinguts el març de 2002 han acabat en absolució o arxiu, i en diversos casos els tribunals han investigat lâactuació de diversos agents de la Policia Nacional. Ara lâAudiència Provincial de Girona ha acceptat la querella pel bloqueig il·legal de La Jonquera.

Independentment del resultat de les investigacions judicials sobre els pressumptes abusos policials en el context de protestes massives, la Comissió de Defensa del Col·legi dâAdvocats manifesta la seva preocupació perquè encara no sâhagi assumit la responsabilitat política sobre els mateixos i exigeix que es prenguin les mesures oportunes per evitar els bloquejos il·legals de les fronteres, garantint així la llibertat de circulació de ciutadans de la UE dâacord amb la normativa comunitària vigent.Per a més informació, podeu trucar al tel. 637 01 84 01
Sindicato Sindicat