Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Tancament de fàbriques al Prat de Llobregat (Especulació i terrorisme empresarial)
03 feb 2004
En aquests darrers mesos el sector industrial al Prat de Llobregat es troba amenaçat, la clausura de la factoria Fisipe; la venda dels terrenys on s'ubica Reno de Medici (antiga Paperera), el tancament dels laboratoris Eugene, durant els mesos d'estiu, la compra de l'empresa Adams, el desplaçament de la factoria Majosa, tancament de l'empresa Nokia al pol·lígon Mas Blau, i l'adeu definitu de la històrica Seda de Barcelona, que ara s'ha convertit en un gran solar on s'espera que es construeixi el futur Prat Nord. Un barri de luxe amb pisos impagables al costat de la futura estació de l'AVE, als enormes terrenys que deixen el tancament de La Seda i La Paperera, i en un futur pròxim del Carrefour que té davant.
L'especulació salvatge i el terrorisme patronal ens deixen sense sortides. Com afirma Jordi Codina, advocat i secretari de l'Associació Industrial de Producció Neta: "Ens han venut, han venut el nostre territori, i això és responsabilitat de totes les forces que van signar el Pla Delta", és a dir, PSC-IC-PP-CIU, i que ara es volen declarar totes solidàries amb els treballadors. Els mateixos que donen ales a l'especulació més salvatge al nostre poble fan falses proclames de solidaritat, llàstima que molts treballadors encara no hagin entès l'hipocresia que s'amaga en les paraules de tots els polítics del consistori.
Notícies extretes del diari local Delta:

ELS TREBALLADORS DE RENO DE MEDICI CONSIDEREN QUE LA VENDA DELS TERRENYS ÉS "PURA ESPECULACIÓ"

Pocs dies després de la notícia del possible tancament de Fisipé, l'empresa Paperera Reno de Medici anunciava la venda dels terrenys on s'ubica la factoria a El Prat a la immobiliària Espais Promocions Immobiliàries de Barcelona, representada per l'accionista i president lluís Casamitjana i amb la cobertura financera de Banesto, per un valor de 80 milions d'euros.

El conveni signat estableix que la filial podrà continuar desenvolupant la seva activitat industrial fins el 2007, i durant aquests tres anys l'empresa pagarà a Espais un lloguer anual d'1'6 milions d'euros per utilitzar les seves instalacions. Els 287 treballadors de l'antiga Paperera asseguren que es van assebentar de la notícia a través de la premsa, segons ha manifestat la presidenta del comitè d'empresa, Aurèlia Testón. "Erem conscients que l'empresa tenia problemes, perquè al mes de setembre una de les dues màquines que funcionen va haver de parar la producció perquè no arribaven comandes". La direcció va intentar en aquell moment fer un expedient de regulació per acomiadar temporalment als 30 operaris que treballaven a la citada màquina, "però el tema es va solucionar no renovant alguns contractes temporals", explica Testón. Ara l'empresa ha fet una oferta de baixes incentivades per tal que la plantilla es redueixi en unes 75 persones i disminuir així cosotos salarials. L'empresa vol pactar amb tots aquells que s'acollin a aquesta mesura una indemnització de 40 dies per any treballat, amb un límit de 24 mensualitats. Una altra solució ha estat la de reduir de cinc a tres els torns que es venien cobrint habitualment, i deixar de treballar durant els caps de setmana. Aurèlia Testón assegura que els treballadors volen solicitar una reunió amb la direcció de l'empresa a Itàlia. "Encara no han aparegut, i nosaltres volem que ens expliquin la situació. Tenim un futur incert, no sabem que passarà a partir de l'1 de gener de 2007.

El grup paperer italià havia fet pública la seva intenció de continuar tenir presència a l'estat espanyol i traslladar la producció a una altra planta, però encara no ha manifestat quina seria la futura ubicació. Tot i aquestes informacions, els operaris de l'antiga Paperera-Sarrió veuen clar que aquesta operació ha estat "pura especulació", diu Testón. "Tots sabem que el grup necessitava diners, i aquests terrenys es troben en una situació privilegiada". La presidenta del comitè es refereix a les possibles expectatives de la immobiliària Espais de que el solar on s'ubica la factoria, que ocupa una superfície construida de 62.000 metres quadrats, sigui requalificat urbanísticament per tal de poder fer habitatges. Es dona la circumstància que la planta es troba al costat del futur Prat Nord, una zona en plena transformació després de la demolició de la fàbrica Viscoseda (Seda de BCN), i on és previst que es construeixi un àrea residencial, a més de la nova estació intermodal de l'AVE.

Aquesta maniobra especulativa va ser molt present en les consignes que els operaris van cridar durant la manifestació que van convocar el passat 17 de gener i que va dicórrer pels carrers d'El Prat. Molts d'ells asseguraven que el tancament de la fàbrica no es farà per motius econòmics, "sino per la privilegiada situació en que es troba Reno de Medici. És una zona molt llaminera". La pancarta que encapçalava la pancarta deixava molt clara aquesta idea (No al tancament de Reno de Medici, l'especulació ens tanca). Els treballadors de l'empresa van repartir uns fulls informatius per explicar la seva situació, on denunciaven que els directius els volien portar a "una agonia" sense cap compromís que avali la continuïtat més enllà del 2006/2007, data en que es durà a terme "el desmantellament de l'empresa". També van voler cridar l'atenció sobre la pèrdua de llocs de treball i la desaparició de la indústria al Prat, "que ha estat el motor de desenvolupament de la ciutat".

LA DIRECCIÓ DE FISIPÉ TANCA UN PREACORD AMB RAFAEL ESPAÑOL PER VENDRE L'EMPRESA

El desmantellament de Fisipé està en punt mort, després d'unes setmanes convulses i incertes de negociacions, en què els 270 operaris de l'empresa tèxtil s'han arribat a manifestar pels carrers del Prat en defensa dels seus llocs de treball. Actualment s'estava estudiant un preacord de compra-venda signat el 20 de gener, per aquest les accions de Fisipé passen a pertànyer a Rafael Español, president de La Seda de Barcelona, "i a un grup d'inversors sense noms ni cognoms", matisa amb preocupació el màxim representant del comitè d'empresa Jose Mª Villaescusa. El preacord imposava unes condicions que s'han de complir per tal que la compra-venda es faci efectiva, i que inclou una reducció salarial d'un 20% i l'acomiadament de 30 treballadors. Els extrems d'aquest document han de ser decidits, segons Villaescusa, pels sindicats. "Ens han dit que nosaltres hem de definir alguns aspectes de la reducció del salari, així com quins han de ser els treballadors acomiadats. Però no acceptarem aquesta proposta. No podem prendre cap decissió que perjudiqui a un company: que ho diguin ells".
L'empresa ha posat un termini de quinze dies per tancar definitivament la compra-venda. "Diuen que els portuguesos no poden continuar perdent diners" afirma Villaescusa. També estudien la proposta industrial que ha fet el grup liderat per Rafael Español.

El president del comitè explica que els empresaris van justificar la decisió basant-se "en que la fibra no és rentable, i que l'energia que cal per tal de produir-la és molt cara". El grup ja havia patit una crisi, que va acabar l'estiu del 2003, quan es va fer efectiva la prejubilació de 84 treballadors de Fisipé. La situació es va fer insostenible el mes de desembre.

Els treballadors de l'empresa tèxtil van convocar una manifestació pels carrers d'El Prat el 12 de gener, que va acabar a la Plaça de la Vila, on es va llegir un manifest que demanava "sensibilitat" al govern tripartit de la Generalitat. Així com algunes jornades de vaga en diversos torns durant les darreres setmanes.

Comentaris

Re: Tancament de fàbriques al Prat de Llobregat (Especulació i terrorisme empresarial)
03 feb 2004
Teneis tantas ganas de llenaros los bolsillos especulando, que no os dais cuenta que estais sembrando el odio. Vuestra solidaridad es una pura falsedad, no hareis nada para parar que se esfumen las fabricas, para poder especular con el suelo. Nos estais obligando a sentir cada vez más odio!!!!!!
Re: Tancament de fàbriques al Prat de Llobregat (Especulació i terrorisme empresarial)
03 feb 2004
pues es un poco tarde para "LLENARSE DE ODIO", NO?...es que hace muuuucho tiempo que esta empresa en concreto (fisipe) y otras del sextor textilñ que están echando y prejubilando a un montón de gente y ninguno os habeis quejado... ahora os ha tocado a vosotros? pues ya hace demasiado que habeis dejado que los amarillos de los comités de empresa se forren con lo que han sacado de los anetriores despidos... desgraciadamente me temo que ya estais vendidos/as...
OS PODR�AS HABER MOVIDO CUANDO EMPEZÓ TODO AHORA QUE COÑO ESPERAIS?
Re: Tancament de fàbriques al Prat de Llobregat (Especulació i terrorisme empresarial)
03 feb 2004
que mala bilis tens noi.
Re: Tancament de fàbriques al Prat de Llobregat (Especulació i terrorisme empresarial)
04 feb 2004
No només mala bilis, el pitjor és que té ignorància i s'inventa la història que ha passat justament perque sigui com ell es pensa que ha sigut.

Si aquest és l'anàlisi que has de fer amb tots els tancaments laborals que passen, resultarà al final que la culpa és més dels treballadors que dels empresaris i especuladors.

Que manca una resposta obrera com cal, és evident, que molts comitès i sindicats han venut als treballadors, també, però potser molta gent s'està adonant ara i no té tanta il·luminació com tu que ja ho saps tot, potser aquesta gent que fins ara no s'ho havien plantejat ara comencen a rumiar que ha arribat el seu moment de començar a lluitar i de plantar cara. Potser ens passa a tots que només actuem quan ens toca de prop i en canvi no sóm capaços ni de solidaritzar-nos amb els treballadors i les seves famílies, perque tenim sempre la veritat absoluta de les coses.

Podrit de sectarisme.
Manifestació el dissabte 7/2/04 convoca el Comitè de Samsung a Pç. Sant Jaume a les 11h.
06 feb 2004
NO ALS TANCAMENTS D’EMPRESES!

Aquestes setmanes diverses multinacionals han anunciat el tancament de les seves factories i acomiadaments massius. És el cas de Samsung, Novalux-Philips i Autotex en el Vallès; de Reno de Medici i Fisipe al Prat. Altres com Nissan a la Zona Franca o Printer a St. Vicenç presenten els acomiadaments com a pressió per reduir salaris i introduir doble escala salarial per a una part de la plantilla. Com abans Sintel, Lear o Valeo, bona part d’aquestes empreses han reconegut tenir beneficis. Algunes d’elles —com Samsung— han estat generosament subvencionades amb diners públics.
Ara, després d’anys de grans negocis, volen marxar, simplement perquè esperen guanyar més beneficis encara, explotant mà d’obra més barata a l’Est d’Europa o a l'Àsia. I algunes encara pretenen arrodonir el negoci especulant amb els terrenys, com el cas de Samsung, Reno de Medici o Miniwatt.

No és veritat que els tancaments siguin inevitables

Ens presenten els tancaments com a «naturals» i inevitables, contra el que no es pot lluitar i com si l’únic possible ara fos aconseguir més indemnitzacions i promeses de recol·locació. Però els tancaments poden i han de ser evitats i, a més, les promeses de recol·locació són un frau. Com va passar amb Sintel i ara està passant a Lear, on dos anys després del tancament de l’empresa i amb el subsidi d’atur acabant-se, les i els recol·locats només estan entorn del 35 %. Si les promeses fossin certes, per què no es comprometen a continuar pagant els salaris fins a la recol·locació efectiva ?

Estem davant un autèntic delicte social

Un comerciant de Palau de Plegamans, afectat pel tancament de Samsung, deia: «Les multinacionals són com els paràsits: venen, xuclen i se’n van». I Samsung és un bon exemple, perquè, a més dels beneficis obtinguts del treball dels seus obrers, s’ha aprofitat de 6 milions d’euros en subvencions i ara pretén obtenir una plusvàlua escandalosa pels terrenys.
És un autèntic delicte social, conseqüència directa d’un sistema en el qual només compten els beneficis, i per a res importen la vida dels treballadors i treballadores. No podem donar per «natural» aquesta lògica salvatge ni quedar-nos sense fer res i dient que la solució és una indústria amb «més tecnologia i valor afegit», com si hi hagués una sortida sense qüestionar aquest sistema capitalista en què un petit grup de privilegiats decideix sobre la nostra vida i sobre el futur de països sencers. Com acabarem si les multinacionals poden actuar amb aquesta impunitat? On treballarem nosaltres i els nostres fills davant la desertització industrial que ens ofereixen?

Hem de mobilitzar-nos per tal que la Generalitat prohibeixi els tancaments

Els dirigents sindicals han recordat que «quan una multinacional decideix tancar una planta, no significa necessàriament que pugui fer-ho» i que «la legislació impedeix tancaments i acomiadaments massius sense que ho autoritzi la Generalitat». Per aquest motiu, els dirigents sindicals han d’assumir la seva responsabilitat: enfrontant-se als tancaments, posant tots els mitjans al servei de la unitat dels treballadors i cridant a la mobilització per exigir a la Generalitat que desautoritzi els plans de les multinacionals i les obligui a mantenir la seva activitat i els llocs de treball.
El Govern ha de rebutjar aquests plans de desmantellament industrial, incloent aquells en els quals les multinacionals —aplicant «comptabilitat creativa»— al·leguen pèrdues, i en aquest cas ha de realitzar-se una exhaustiva investigació dels seus comptes, amb totes les conseqüències penals que corresponguin. I si les multinacionals continuen amb els seus plans, el Govern hauria de fer-se càrrec de les empreses. No li faltarà el suport dels treballadors. Com diuen a les manifestacions: Si la indústria se’n va, Catalunya morirà.
Ens solidaritzem amb tots els companys/es en lluita pel seu lloc de treball. Cridem els comitès d’empresa i seccions sindicals, els moviments socials, les organitzacions i entitats a enviar comunicats de suport i delegacions als treballadors/es afectats/es. Els ajuntaments i institucions també han de mullar-se sense por. Els moviment antiglobalització té davant seu el repte d’enfrontar-se a una de les conseqüències més brutals de la globalització capitalista. El capitalisme ho ha fet sempre, i ho fa més encara en el marc de la globalització, utilitza i explota als treballadors de tot el món i els posa en competència entre si, tot i trobar-se a miler de quilòmetres. A tots nosaltres ens poden afectar les mateixes decisions injustes, ningú resta al marge i no podem esperar que ens afecti a nosaltres per lluitar en contra. Som partidaris de la unificació de la lluita de les diferents empreses amenaçades. Donem suport a la convocatòria d’aturades i manifestacions a les comarques afectades i altres accions de solidaritat. I, sobretot, exigim que ningú decideixi en nom dels treballadors.

Una Xarxa Solidària Contra el Tancament d’Empreses

Som un grup de companys/es provinents de diferents col·lectius, sindicats, comitès d’empresa, organitzacions i persones a títol individual que ens hem trobat per crear una XARXA SOLIDÀRIA CONTRA EL TANCAMENT D’EMPRESES, un espai obert per promoure i impulsar entre tots i totes la mobilització solidària.
Fem una crida als diferents col·lectius, entitats i persones que compartiu la nostra preocupació a enviar comunicats de solidaritat als treballadors amenaçats, a unir-vos a nosaltres en aquesta Xarxa Solidària i a participar en un ACTE CONTRA ELS TANCAMENTS que es convocarà el proper dia 19 de febrer, a les 19 horas, en el Casinet d’Hostafranchs (c/ Rector Triadó 53, prop de l’estació de Sants, Metro L3 i L5). També donarem suport a la manifestació que el dissabte 7/2/04 ha convocat el Comitè de Samsung a Pç. Sant Jaume a les 11h.

XARXA SOLIDÀRIA CONTRA EL TANCAMENT D’EMPRESES
Per contactar amb nosaltres i adherir-te al manifest: xarxacontratancaments ARROBA moviments.net
Sindicato Sindicat