Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Sozialista Abertzaleak presenta una esmena a la proposta de reforma estatutària
02 feb 2004
Joseba Permach "el respecte als nostres drets nacionals és l'únic punt en l'agenda negociadora amb els Estats"
f01.jpg
El grup parlamentari Sozialista Abertzaleak a Gasteiz ha presentat avui una esmena a la totalitat al projecte de reforma de l'estatut basc plantejada per l'executiu d'Ibarretxe, perquè, segons ha denunciat, l'objectiu que planteja "no és la solució del conflicte a Euskal Herria, sinó portar a terme un nou acord amb l'Estat espanyol basat en un nou Estatut", que, al seu entendre, "deixaria les bases i les arrels del conflicte intactes".

A més, Sozialista Abertzaleak ha criticat la metodologia amb la qual s'ha elaborat el Pla a través d'un procés "unilateral per part de Lehendakaritza plantejant un debat que margina a ciutadans i Territoris d'Euskal Herria", amb la finalitat de buscar un "pacte parcial per a tres províncies en termes polítics partidistes".

A pesar d'això, el grup parlamentari ha reconegut que 25 anys després que l'Estat "imposés un determinat marc autonòmic que ens nega com poble", s'ha obert un "debat a Euskal Herria sobre el marc jurídic i polític", pel que ha estimat que que la reforma "es presenta en un moment idoni, ja que suposa una oportunitat per al diàleg".

Així mateix, ha subratllat que la proposta impulsada pel lehendakari "té els elements que poden ser suficients sempre que s'utilitzin de forma adequada per a la solució del conflicte entre Euskal Herria i l'Estat espanyol i per a la instal·lació d'un marc jurídic i polític garant de tots els nostres drets".

Aquesta esmena a la totalitat ha estat presentada en una roda de premsa en la Càmera de Gasteiz pel parlamentari de Joseba Permach, qui ha insistit en la seva posició contrària al projecte de reforma de l'Estatut, encara que ha emmarcat aquesta iniciativa igual que la resta de propostes en un context en el qual es constata que l'Estatut d'Autonomia "està mort", i, per tant, "no serveix per a la solució del conflicte".

Per aquest motiu, ha considerat que és "necessari" iniciar un nou debat en defensa d'un nou marc, pel que ha proposat obrir una "dinàmica de diàleg polític i acord sense cap tipus de limitacions, ni marginacions, que tingui com base el dret d'autodeterminació i que els ciutadans d'Euskal Herria puguin prendre la paraula i ser consultats sense cap tipus d'excepció".

Així mateix, el dirigent independentista ha agregat que el debat "no és el d'un nou Estatut polític, sinó si vam garantir que tots els projectes polítics poden ser desenvolupats en el conjunt d'Euskal Herria amb les mateixes condicions".

- "Diàleg sense condicions prèvies"

Així, Permach ha advocat perquè, a través d'aquest diàleg, s'avanci cap a un acord que "englobi a Euskal Herria en el seu conjunt" i que, a més, estigui basat en la "necessitat de trobar un marc democràtic en el qual tots ens trobem en la mateixa situació i on tots els projectes polítics puguin ser defensats i desenvolupats fins el final".

Per al parlamentari abertzale, en aquest debat "no ha d'haver condicions prèvies", pel que ha ressaltat que "si no volem posar cap tipus de condició prèvia als participants d'aquest procés, tampoc volem que ningú ens les posi".

D'altra banda, Permach ha recordat que també caldrà negociar amb els Estats espanyol i francès, però ha matisat que "a limitar-se que reconeguin el dret d'autodeterminació que té aquest poble per a decidir el seu futur".

Així, la citada esmena a la totalitat indica que "el respecte als nostres drets nacionals és l'únic punt en l'agenda negociadora amb els Estats", ja que, segons Permach, "seguim patint la mateixa negació dels Estats francès i espanyol amb una actitud molt més ofensiva envers Euskal Herria" a través d'una aposta "repressiva i de guerra amb il·legalitzacions i apartheid polític".
Mira també:
http://www.gara.net

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more