Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
«Tancar les centrals nuclears implicaria una revolució energètica a Catalunya»
02 feb 2004
Santi Vilanova.
DIRECTOR DE GEA CONSULTORS AMBIENTALS

Com a expert ambiental opina que la desnuclearització no és cap utopia i que es pot fer en deu anys i aposta per un model alternatiu en el qual les energies eòlica i solar s'han de gestionar de manera que trenquin amb els esquemes econòmics i empresarials del model nuclear.

ENTREVISTA a Santi Vilanova. : «Tancar les centrals nuclears implicaria una revolució energètica a Catalunya»
- Ãs possible gestionar avui el medi ambient a Catalunya al marge de les polítiques globalitzadores?
- «Catalunya està immersa en la globalització econòmica internacional.»

- I qui ho controla, tot això?
- «En la geopolítica mediambiental mundial, des que hi ha George Bush de president dels EUA, ha estat una veritable contrarevolució. La política de Bush ha endarrerit la política mediambiental dels països industrialitzats en 50 anys, ha estat un veritable cop d'estat respecte de la política que es va acordar a Rio.»

- I després va venir Johannesburg.
- «En la cimera de Johannesburg pràcticament es va decidir que la política mediambiental l'havien de fer les multinacionals amb acords amb les ONG, i això a causa de la manca del lideratge ambiental que Al Gore volia portar a terme. Bush també ha estat el responsable que avui el protocol de Kyoto estigui pràcticament mort.»

- Com ens afecten aquestes polítiques?
- «Aquesta regressió portada per la dinàmica internacional va fer que el govern de CiU deixés excessivament al paire en el lliure mercat tota l'acció ambiental en el nostre país. Ha mancat també un lideratge de la UE en aquest aspecte.»

- Però el govern de CiU va aprovar moltes normatives ambientals?
- «Tot i que el govern de CiU va aprovar moltes normatives, aquestes no van tenir el seguiment adequat, i en aquests moments incomplim la majoria de directives ambientals de la UE. A Catalunya ha augmentat en un 50% la producció de CO2 en els últims deu anys. Els acords de Kyoto al nostre país i a l'Estat espanyol són un fracàs.»

- La política mediambiental del nou govern tripartit pot reconduir la situació?
- «El govern tripartit ha de fer una política transversal en l'acció mediambiental. Aquesta política de transversa litat passa per crear organismes nous en la gestió ambiental.»

- El nou govern no treballa en aquesta direcció?
- «No hi ha idees renovadores, perquè si es parla de transversalitat, cal crear un ens autònom per afavorir la globalitat del desenvolupament sostenible a Catalunya.»

- Potser els cal més temps?
- «El conseller Joaquim Nadal acaba de presentar el Pla Director del Litoral Català, i això s'ha fet sense cap mena de participació del conseller de Medi Ambient. Comencem malament.»

- Potser encara no s'han pogut aplicar les polítiques ambientals del tripartit?
- «No hi ha hagut temps de consensuar això, perquè no s'ha creat l'estructura transversal que reclama una regeneració ambiental a Catalunya. Un pla director del litoral no solament ha de tenir uns plantejaments urbanístics, ha de tenir plantejaments energètics, de regeneració del litoral marí; és un error llençar un pla director del litoral sense el consens de tots els departaments implicats (Turisme, Energia, Medi Ambient...).»

- Els socis d'aquest govern van dir que tancarien les nuclears. Ãs possible?
- «S'ha de donar suport a aquesta idea. Si hi ha voluntat real de tancar Ascó i Vandellòs, només es pot fer amb una veritable revolució energètica. No es poden tancar les nuclears sense preparar el canvi.»

- Com es prepara aquest canvi?
- «Amb un pla estratègic per lluitar contra el canvi climàtic, i això només és posible amb una nova cultura de l'estalvi energètic, amb un reforçament de les energies renovables. No és cap utopìa tancar les nuclears, perquè les centrals de cicle combinat previstes per les elèctriques en els propers cinc anys arribaran a duplicar la producció generada per les nuclears.»

- Perquè això sigui una realitat, quants anys han de passar?
- «Les nuclears es poden tancar en deu anys, perquè ja hi ha totes les centrals de cicle combinat previstes que permetran el tancament.»

- I aquestes noves centrals no són contaminants?
- «Les centrals de cicle combinat que proposo com a període t ransitori són petites centrals de 50 o 100 MG. Podrien funcionar amb olis vegetals i energies reovables. El tancament de nuclears implica una revolució a Catalunya, perquè totes les grans línies d'alta tensió que van de les centrals nuclears cap a França s'hauran de desmantellar.»

- I els parcs eòlics?
- «La revolució energètica ha de suposar també fer canvis empresarials, buscar més participació d'empreses energètiques municipals o col·lectives. Els parcs eòlics han de ser totalment gestionats pels municipis afectats.»

NARCÃ?S GENÃ?S

Comentaris

ola me llamo javi y tengo un remalazo k se me va la olla.. jojojojojo
15 jun 2005
estik molt feliz de estar amb el meu grup de credit de sintesi... som 4 persones y ocupem 4 ordinadors.... y em dutxo una vegadaa la setmana...jojlojojojojojo
Re: «Tancar les centrals nuclears implicaria una revolució energètica a Catalunya»
22 nov 2005
mendosos! krek ke estaria be perke i auira menys kontaminació ambiental


gracies
Colera camping CNT