Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : guerra
deroguem el dret de vet al Consell de Seguretat
01 feb 2004
Per un món sense desigualtats: deroguem el dret de vet al Consell de Seguretat de les Nacions Unides

www.onuvetono.org
Davant d’un nou ordre mundial, les expectatives dipositades en la ONU per part de molts ciutadans i ciutadanes han quedat supeditades novament als interessos, dictàmens i el dret de veto dels països més poderosos. L’experiència de la darrera guerra d’Iraq, com en altres ocasions (Bòsnia, Nigèria, Txetxènia, Guatemala, Sierra Leone...), sembla obligar-nos a ser espectadors passius tot i les mobilitzacions per a defensar altres opinions i alternatives.

Per aquests països dominants, els interessos purament econòmics i mercantilistes i els valors que reflecteixen, són prioritaris davant d’uns valors de solidaritat que, en temps de globalització, han de promoure drets essencials i universals com l’alimentació, la sanitat, l’educació, la vivenda... Aquestes mancances repercuteixen en molts dels països de l’anomena’t tercer món, sotmesos d’una manera sagnant als efectes que es deriven del Deute Extern. Paradoxalment, la Declaració Universal dels Drets Humans aprovada per les Nacions Unides el 1948, recull el millor d’uns valors que creiem que avui s’han de defensar més que mai, davant la possible amenaça a la independència i integritat de la ONU.

En conseqüència demanem que es derogui el dret de veto del que disposen els cinc països més poderosos en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, per tal que tots els ciutadans del món estiguin representats en la mateixa capacitat decisòria i de participació corresponsable.

Per la qual cosa sol·licitem al Ple de l’ajuntament que ho traslladi als nostres representants al Parlament de Catalunya perquè tingui els efectes que pertoquin.

Des del Casal Medionenc de St. Joan, s’ha encetat una campanya molt interessant, que intenta involucrar a la societat civil, i a les institucions públiques, en una causa tan justa, com és la de posicionar-nos tots contra el dret de veto, que els països més poderosos de la terra poden exercir en les grans decisions de l’ONU. A tal efecte hem realitzat aquest manifest que esperem que es difongui. De moment, les entitats que donem suport a la inciativa som el Casal Medionenc, el col·lectiu ACAPS Wilaya del Penedès. Associació d'Amics de Puerto Cabezas i Camí Solidari de Vilafranca i les ONG’SD Cooperacció i EntrePobles de l’Alt Penedès.

Per més informació o adhesions cal anar a www.onuvetono.org

Lluís Díaz

Coordinador de la campanya

Plataforma per un món sense desigualtats
Sindicat Terrassa