Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : globalització neoliberal : laboral : xarxa i llibertat
Xarxa contra els tancaments
30 gen 2004
El correu-e per adhesions de entitas, co.lectius o persones és xarxacontratancaments ARROBA moviments.net, esta red ha sido constituida por delegados, colectivos y personas de diferentes comites de empresa (Autotex,Miniwatt, Magnetti Marelli, Sintel,Telefónica), sindicatos (críticc.oos de
CCOO, CGT, co.bas, En construcció, IAC, SU,FTC, y movimientos sociales como XMG, Observatori del Deute, así como una serie de organizaciones políticas (PSUC viu, Joves Comunistas, EUiA, En Lluita, Rojos i Roges, CEA, PRT, LI, PCPE, Revolta-Valencia, y colectivos sociales como los economistas de TAIFA, ODG, Mesa Cívica pels drets socials, etc.
NO ALS TANCAMENTS DâEMPRESES!

Aquestes setmanes diverses multinacionals han anunciat el tancament de les seves factories i acomiadaments massius. Ãs el cas de Samsung, Novalux-Philips i Autotex en el Vallès; de Reno de Medici y Fisipe a El Prat; de Nissan a Zona Franca o Printer a St. Vicenç. Com abans Sintel, Lear o Valeo, bona part dâaquestes empreses han reconegut tenir beneficis. Algunes dâelles âcom Samsung- han estat generosament subvencionades amb diners públics.
Ara, després dâanys de grans negocis, volen marxar, simplement perquè esperen guanyar més beneficis encara explotant mà dâobra més barata a lâEst dâEuropa o Asia. I algunes encara pretenen arrodonir el negoci especulant amb els terrenys, com el cas de Samsung, Reno de Medici o Miniwatt.
No és veritat que els tancaments siguin inevitables

Ens presenten els tancaments com a ânaturalsâ? i inevitables, contra el que no es pot lluitar i com si lâúnic possible ara fos aconseguir més indemnitzacions i promeses de recolâ¢locació. Però els tancaments poden i han de ser evitats i, a més, les promeses de recolâ¢locació són un frau. Com va passar amb Sintel i ara està passant a Lear, on dos anys després del tancament de lâempresa i amb el subsidi dâatur acabant-se, les i els recol.locats només estan en torn el 35%. Si les promeses fossin certes, per què no es comprometen a continuar pagant els salaris fins la recolâ¢locació efectiva ?

Estem davant un autèntic delicte social

Un comerciant de Palau de Plegamans, afectat pel tancament de Samsung, deia: âles multinacionals són com els paràsits: venen, xuclen i seân vanâ?. I Samsung és un bon exemple, perquè, a més dels beneficis obtinguts del treball dels seus obrers, sâha aprofitat de 6 milions dâeuros en subvencions i ara pretén obtenir una plusvàlua escandalosa pels terrenys.
Ãs un autèntic delicte social, conseqüència directa dâun sistema en el que només compten els beneficis, i per res importan la vida dels treballadors i treballadores. No podem donar per ânaturalâ? aquesta lògica salvatge ni quedar-nos sense fer res i dient que la solució és una indústria amb âmés tecnologia i valor afegitâ?, com si hagués una sortida sense qüestionar aquest sistema capitalista en el què un petit grup de privilegiats decideix sobre la nostra vida i sobre el futur de països sencers.
Com acabarem si les multinacionals poden actuar amb aquesta impunitat? On treballarem nosaltres i els nostres fills davant la desertització industrial que ens ofereixen?

Hem de mobilitzar-nos per tal que la Generalitat prohibeixi els tancaments

Els secretaris de CCOO i UGT han recordat que âquan una multinacional decideix tancar una planta, no significa necessàriament que pugui fer-hoâ? i que âla legislació impedeix tancaments i acomiadaments massius sense que ho autoritzi la Generalitatâ?. Per aquest motiu, els dirigents sindicals han dâassumir la seva responsablitat: enfrontant-se als tancaments, posat tots els mitjans al servei de la unitat dels treballadors i cridant a la mobilització per exigir a la Generalitat que desautoritzi els plans de les multinaiconals i les obligui a mantenir la seva activitat i els llocs de treball.
El Govern ha de rebutjar aquests plans de desmantellament industrial, incloent aquells en els que les multinacionals âaplicant âcomptabilitat creativaâ?- alâ¢leguen pèrdues, i en aquest cas ha de realitzar-se una exhaustiva investigació de les seves comptes, amb totes les conseqüències penals que corresponguin. I si les multinacionals continuen amb els seus plans, el Govern hauria de fer-se càrrec de les empreses. No li faltarà el suport dels treballadors.
Ens solidaritzem amb tots els companys/es en lluita pel seu lloc de treball. Cridem als comités dâempresa i seccions sindicals, als moviments socials, a les organitzacions i entitats a enviar comunicats de suport i delegacions als treballadors/es afectats/es. Els ajuntaments i institucions també han de mullar-se sense por. Els moviment antiglobalització té davant seu el repte dâenfrontar-se a una de les conseqüències més brutals de la globalització capitalista.
Som partidaris de la unificació de la lluita de les diferents empreses amenaçades. Donem suport a la convocatòria dâaturades i manifestacions a les comarques afectades i altres accions de solidaritat. I, sobretot, exigim que ningú decideixi en nom dels treballadors.

Una Xarxa Solidària Contra el Tancament dâEmpreses

Som un grup de companys/es provinents de diferents colâ¢lectivos, sindicats, comités dâempresa, organitzacions i persones a títol individual que ens hem trobat per crear una XARXA SOLIDARIA CONTRA EL TANCAMENT DâEMPRESES, un espai obert per promoure i impulsar entre tots i totes la mobilització solidària.
Fem una crida als diferents colâ¢lectius, entitats i persones que compartiu la nostra preocupació a enviar comunicats de solidaritat als treballadors amenaçats, a unir-vos a nosaltres en aquesta Xarxa Solidària i a participar en un ACTE CONTRA ELS TANCAMENTS que es convocarà el proper dia 19 de febrer, a les 19 horas, en el Casinet dâHostafranchs, prop de lâestació de Sants.

XARXA SOLIDÃRIA CONTRA EL TANCAMENT DâEMPRESES
Sindicato Sindicat