Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Nous regadius: Manifest científic en defensa dels secans
29 gen 2004
MANIFEST CIENT�FIC EN DEFENSA DELS SECANS DE CAIRE ESTÈPIC DE LES TERRES DE LLEIDA
Els sotasignats, membres de la comunitat científica dels Països Catalans, manifestem:

1. Que els secans de caire estèpic de les terres de Lleida tenen un valor ecològic excepcional, amb molts elements de fauna i flora que són únics en el context català i estan amenaçats a Europa.

2. Que tant la legislació catalana com la de la Unió Europea recullen un nombre important d’espècies i hàbitats característics d’aquests ambients.

3. Que els projectes de transformació agrària i creació d’infraestructures a les terres de Lleida suposen, tal com es plantegen actualment, un impacte ambiental crític.

4. Que la gestió sostenible dels recursos naturals no és incompatible amb la necessària promoció de l’activitat agrícola i econòmica en general.

Per això, subscrivim l’informe sobre el projecte de transformació en reg de la zona regable del canal Segarra-Garrigues, emès el 8 de novembre de 2001 pel Consell de Protecció de la Natura, el màxim òrgan científic assessor de la Generalitat de Catalunya, i en el qual consten les següents afirmacions:

- El projecte Segarra-Garrigues afecta de forma crítica diverses espècies de fauna amenaçada i protegida legalment, i la seva execució comportaria la total extinció de Catalunya per a algunes d’elles.

- Malgrat el greu impacte ambiental que provoca, les expectatives creades poden fer necessària la
transformació en regadiu d’una part d’aquests secans. Aquest fet, però, no ha de posar mai en perill la conservació de la biodiversitat catalana.

- Cal garantir l’existència de poblacions viables i autosostenibles de les espècies pròpies dels secans de caire estèpic. Per això s’han de protegir unes 35.000-40.000 ha situades als sectors de major importància ecològica, i que han de ser gestionades de forma activa amb aquesta finalitat.


També subscrivim el dictamen sobre la timoneda d’Alfés i el seu caràcter únic. És necessari evitar tota activitat lesiva per a la flora i la fauna d’aquest indret i cal plantejar el trasllat de l’aeròdrom a una altra localitat.

Barcelona, 20 de gener de 2004


ICHN - Institució Catalana de Historia Natural
Sindicato Sindicat