Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats |
Comencen els preparatius per la Consulta Social Europea
|
|
per difon |
28 gen 2004
|
|
Després d'iniciatives com la Consulta sobre l'Abolició del Deute Extern o la Consulta contra la Guerra, entitats i moviments socials preparen per al mes de juny, coincidint amb les eleccions de la UE, la Consulta Social Europea. Mitjançant un referèndum popular, es recollirà l'opinió dels ciutadans sobre l'actual democrà cia social, la Constitució Europea i altres temes treballats els mesos previs. Amb aquest objectiu, s'han començat a constituir espais de debat per fomentar la democrà cia participativa i permetre als ciutadans explicar les seves postures sobre la guerra, les llibertats civils, l'economia i el medi ambient.
Entitats locals i moviments de base obren espais per què els ciutadans expressin les seves inquietuds i la seva idea de democrà cia. L’experiència assolirà el seu punt à lgid en uns mesos, en l’anomenada Consulta Social Europea.
El passat dissabte al matÃ, el centre cultural Can Fabra del barri de Sant Andreu de Barcelona va acollir aproximadament un centenar de persones disposades a expressar les seves opinions sobre la futura Constitució Europea i les millors formes per fomentar la democrà cia participativa. En uns minuts ja havien sortit a la llum les primeres idees: tenir la capacitat de decidir en la polÃtica local i global més enllà d’unes eleccions cada quatre anys, incorporar la participació com un valor present en la vida quotidiana, aprofitar els escassos espais de participació que ofereixen les institucions... Els que plantegen aquestes qüestions són joves, pares amb els seus fills encara nadons i gent gran que han anat a la primera de les trobades organitzades pel moviment Consulta Social Europea en la capital catalana.
El propòsit d’aquesta iniciativa –recolzada per entitats locals i col·lectius com ATTAC, Ecologistes en Acció, Dones de Negre i JustÃcia i Pau, és presentar temes globals com la guerra, l’economia neoliberal, les llibertats civils i el mediambient a l’à mbit local, per què els ciutadans expliquin les seves postures i alternatives als models actuals. A través d’assemblees locals i espais de discussió i intercanvi, la Consulta Social Europea pretén fomentar la democrà cia participativa, sensibilitzar a la població i crear xarxes.
Durant els pròxims cinc mesos, els responsables d’aquesta iniciativa organitzaran debats oberts i activitats participatives en locals de barri, places i llocs cèntrics per recollir l’opinió de la ciutadania sobre la democrà cia participativa, des dels punts de vista del gènere, la globalització i la guerra. En totes aquestes trobades, aprofitaran per explicar que existeixen propostes als models actuals, com les xarxes alternatives de intercanvi, les cooperatives de vivenda, el sindicalisme, els pressupostos participatius, la presa de decisions des de la base i a través d’entitats de veïns, el consum responsable i l’objecció fiscal.
Fomentar l’educació per la pau, la resolució pacÃfica dels conflictes i la convivència en la interculturalitat són també algunes de les propostes de la Consulta Social Europea a l’actual concentració de poder econòmic i polÃtic i a la violència contra determinats grups socials.
Referèndum popular
Tot aquest procés de recollida d’opinions i creació de debat assolirà el seu punt à lgid el mes de juny, data en la que la Consulta Social Europea pretén celebrar un referèndum popular, coincidint amb les eleccions europees. En aquesta consulta fÃsica, que tindrà lloc en varis països europeus, es demanarà a la població la seva opinió sobre l’actual democrà cia social i les llibertats i sobre temes treballats els mesos anteriors.
Encara que el referèndum popular és potser l’activitat més visible de la Consulta Social Europea, els organitzadors volen deixar clar que el procés cap a una democrà cia participativa “no acabarà � en aquestes eleccions alternatives. Un cop realitzat el plebiscit, la tasca continuarà amb l’avaluació del procés, l’anà lisi dels resultats i la seva devolució a la societat i l’organització de trobades per posar en marxa nous projectes, expliquen els organitzadors.
Canal Solidario |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more