Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : laboral : mitjans i manipulació
"L'efecte Iguaçú" a La2
27 gen 2004
Dimecres 28 , 20.45 al programa Gran Angular de La 2, un reportatge sobre explotació i acomiadaments a multinacionals d'informàtica.
http://www.rtve.es/tve/b/gran_angular/frsemana.htm
Els protagonistes d’aquesta peça son informàtics, joves, estan ben preparats; ja fa anys que treballen en empreses multinacionals i s’hi dediquen a fons, sense mirar horaris. Però s’han adonat que d’un dia per l’altre poden perdre la feina. De fet alguns acaben de perdre-la! Per què? Qui pren la decisió de l’acomiadament? A quina punta del globus es troben els qui decideixen la dimensió adequada de les empreses? Quins objectius tenen? En aquest reportatge, Manel, Oscar, Miguel David, David Francisco i Marcel miren de trobar respostes a aquestes i altres preguntes.

Aquests joves informàtics es declaren seguidors incondicionals de la sèrie humorística Dilbert. Pensen que en aquesta ficció d’animació nord-americana es fa un retrat molt fidel del seu món laboral. Dilbert és el nom propi del personatge principal, un treballador d’una multinacional, i dóna títol a la sèrie que s’ha emès a TVE recentment. En aquest programa se’n poden veure alguns extractes.

Els nostres protagonistes són homes que fa uns anys van trobar feina en una multinacional. Quan van entrar a treballar, després d’una selecció molt dura, estaven contents, l’empresa els oferia bones condicions i la possibilitat de prosperar. Van demostrar que valien i hi van dedicar totes les hores del món, fins que la realitat es va imposar. Algú molt lluny d’aquí va decidir fer un expedient de regulació i es va acabar el somni. Fins i tot han comprovat que la notícia dels acomiadaments ha fet pujar les accions de la firma. Va ser quan van prendre consciència que si no lluitaven pels seus drets laborals, l’únic que aconseguien era cedir, cedir i cedir.

Oscar, per exemple, diu que a El efecto Iguazú, un documental sobre la lluita dels treballadors acomiadats de SINTEL, va sentir l’argument més revelador per entendre la seva situació. Un dels treballadors acomiadats es refereix a la cataracta Iguaçú del Brasil i explica el que ell entén per l’efecte Iguaçú. El mateix Oscar ens facilita la transcripció d’aquesta part del diàleg al documental:

“Somos como pescadores en un barco. Los pescadores creen que el río está en calma, que no corren riesgos, y sólo nos damos cuenta cuando nuestro barco, tu empresa, se acerca a la garganta. Es cuando percibes la velocidad de la corriente, que esta corriente de capitalismo especulador es de tal magnitud que tratas de dar gritos, hacer señas, para advertir a los demás pescadores que el río no está en calma, que algo habrá que hacer, que algo tienen que hacer si no quieren que su barca, que su empresa, acabe tragada por las aguas en la propia garganta. Intentan convencernos de que la barca no avanza, que es necesario echar lastre al agua para que navegue. No importa que ese lastre sean compañeros nuestros, amigos, familias enteras. Personas.�
Mira també:
http://www.rtve.es/tve/b/gran_angular/frsemana.htm

Comentaris

Re:
27 gen 2004
tve a cagar, ves a fer telenotícies a torrespaña i deixe'ns en pau.
per una volta q fan algo bo
28 gen 2004
esta molt be el documental si no ho has vist.
Re:
29 gen 2004
a mes al final del reportatge posa q van despedir-ne a mes d'un

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more