Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
Universitat de les Illes Balears pel català i contra el govern del PP
23 gen 2004
El nacionalisme espanyol pretèn crear a les Illes -exactament com al Pais Valencià- un altre conflicte lingüístic i cultural contra el català que tots compartim.

"El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB llegí ahir un manifest que ataca les mesures lingüístiques del Govern balear i expressà que «aquestes actuacions posen en perill la continuïtat de la recuperació del català». En aquest sentit, considera «absolutament inacceptable» la pretensió de crear una secció filològica dins l'Institut d'Estudis Baleàrics, que «usurpi a la Universitat de les Illes Balears unes funcions que li són pròpies segons l'Estatut d'autonomia (1983) i que es concreten en la Llei de normalització lingüística (1986)». De fet, assegura que és «una intromissió inadmissible del poder polític en el terreny científic, pròpia d'unes autoritats que no demostren el més mínim respecte envers la llengua del seu país».

La tensió a la UIB era gran, ja que també es reuniren col·laboradors de la Junta Avaluadora, que demanaren la dimissió del conseller d'Educació, Francesc Fiol, i del director general de Política Lingüística, Miquel Melià."
El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB es va reunir ahir en sessió extraordinària per manifestar la seva preocupació davant les darreres mesures del Govern en matèria de política lingüística i exigir la seva retirada. El director del Departament, Joan Mas, va marcar el territori de les competències de la UIB i va assegurar que «la nostra intenció no és anar als tribunals, és cercar el consens, només hi anirem en cas extrem».

Segons el Departament, «aquestes actuacions posaran en perill la continuïtat de la recuperació de la llengua catalana». L'organisme considera a un document que va llegir el professor Josep Antoni Grimalt que «aquestes resolucions conduiran a una societat encara més fragmentada» i «en la qual la integració dels immigrats serà impossible i el català, la llengua pròpia de les Illes Balears, quedarà marginat».

Un dels aspectes que critica el document és l'elecció, per part dels pares, de la llengua en què han d'estudiar els seus fills, que considera que «crearà greus problemes d'organització en els centres». El departament també afirma que «la suposada defensa de les modalitats dialectals que fa el Govern és perversa» i la defineix com «una maniobra confusionària». Només mira d'impedir que compartim la mateixa als Paisos Catalans .

En aquest sentit, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General considera «absolutament inacceptable» la pretensió de crear una secció filològica dins l'Institut d'Estudis Baleàrics, que «usurpi a la Universitat de les Illes Balears unes funcions que li són pròpies segons l'Estatut d'autonomia (1983) i que es concreten en la Llei de normalització lingüística (1986)». De fet, assegura que és «una intromissió inadmissible del poder polític en el terreny científic, pròpia d'unes autoritats que no demostren el més mínim respecte envers la llengua del seu país».

Pel que fa a l'equiparació dels coneixements de català dels alumnes que acabin el quart d'ESO amb el nivell C de català, el departament indica que «el Conseller d'Educació i Cultura hauria de saber quins són els coneixements reals que els alumnes tenen en acabar l'ESO. Des de la universitat podem afirmar que, en molts de casos, el nivell de llengua catalana que tenen els alumnes que es presenten a les proves de selectivitat (és a dir, que ja han cursat tot el batxillerat) no és suficient com per atorgar automàticament el nivell C a tots els alumnes».

El Departament de Català de la UIB se solidaritza amb els col·laboradors de la Junta Avaluadora de Català i s'oposa a les resolucions que en contra d'ells ha anunciat que emprendrà el Govern. Mas va assegurar que «això no és una declaració de bel·ligerància, és una crida d'atenció» i no va veure «cap motiu» perquè el Rectorat no s'adhereixi al document acordat ahir pel Departament i s'oferí per dialogar amb el Govern.
Mira també:
http://www.diaridebalears.com/

Comentaris

Re: Universitat de les Illes Balears pel català i contra el govern del PP
23 gen 2004
El govern del PP de les Illes Balears, presidit per Jaume Matas, està accelerant i incrementant la seva política repressiva lingüística contra el català.

La violència institucional afecta ara a desenes d'examinadors i correctors de la nostra llengua.

Segons informa avui el Diari de Balears la Junta Avaluadora de Català (JAC), que depèn de la Conselleria d'Educació i Cultura del govern, va començar ahir a desconvocar desenes d'examinadors i correctors que havien estat designats per participar en la realització i avaluació inicial de les proves de català de diumenge vinent.

Aquesta mesura es una represàlia pel fet que diumenge passat els examinadors i correctors de les proves de nivell C de català protestessin contra la política lingüística genocida del govern del PP i donessin un aprovat general.

Els col·laboradors de la JAC s'oposen a que el govern equipari els estudis dels alumnes de quart d'ESO al nivell C. Els alumnes que tenien que presentar-se diumenge passat, aquest diumenge i el pròxim dissabte dia 31 són prop de 6.500, en conseqüència la JAC haurà de trobar una fórmula per corregir els exàmens de 6.500 persones en el termini de quaranta dies ja que els resultats han de ser publicats la primera setmana del mes de març.
Re: Universitat de les Illes Balears pel català i contra el govern del PP
17 abr 2005
prou de posar-se amb el govern del PP, perdoneu que hos digui k estem dins d'ESPANYA, agradi o no.
estic d'acord que no ens poden treure la nostre llengua,cosa k no estan fent, per tant no fa falta queixar-se.
Sindicat Terrassa