Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Vagues als serveis públics de l´Estat francés
22 gen 2004
>>> Les mobilitzacions són contra les privatitzacions dels hospitals, l'electricitat i la xarxa ferroviària

>>> Les vagues dels serveis públics afecten la circulació de trens a Catalunya Nord
La circulació de trens per Catalunya Nord està afectada per la vaga convocada per diversos sindicats francesos contra la política salarial i les privatitzacions del sector públic del govern francès. La vaga a l'SNCF (companyia ferroviària francesa) és efectiva des d'ahir a les vuit del vespre. Els sindicats de xeminots (treballadors ferroviaris) s'han declarat disposats a encapçalar «un conflicte més gran, que es podria estendre a altres professions del servei públic», si el govern «persisteix a voler imposar un 'servei garantit' a l'SNCF».

Els sindicats consideren que el govern francès «qüestiona el dret de vaga».
------------------------------------------------

Diari El Punt - 21/01/2004
ALEIX RENYÉ Perpinyà

Ahir van començar les vagues del servei públic francès a EDF (Electricité de France); avui, a l'SNCF (la companyia ferroviària francesa), i demà s'hi afegiran els hospitals públics. A Catalunya Nord, les pertorbacions provocades per aquesta onada de vagues es noten sobretot en la circulació ferroviària. Avui no hi ha cap horari garantit per l'SNCF, que no pot assegurar «quants trens ni quines línies resultaran afectats pel moviment de vaga convocat pels sindicats». A Catalunya Nord, el moviment sindical és molt fort a l'SNCF, i és habitual que el tràfic ferroviari quedi gairebé paralitzat en cada mobilització social.

Sous i servei públic

Els quatre sindicats de xeminots que convoquen la vaga (CGT, Sud-rail, FO i Fgaac) representen el 60 per cent del personal assalariat a l'SNCF. Els motius de la vaga són «la defensa dels llocs de treball, els sous i el futur del servei públic» a l'Estat francès. Els sindicats s'oposen també a la reforma dels «serveis mínims o garantits» que proposa el govern, a qui els líders sindicals acusen de voler «limitar així el dret de vaga». Els sindicats crearan una «coordinació interprofessional de lluita» per «impedir que es qüestioni aquest dret fonamental dels treballadors».

Quatre sindicats minoritaris (CFDT, Unsa, CFTC i CFE-CGC) no han signat la crida a la vaga després que la direcció anunciés, dilluns passat, un augment de sou del 0,5 per cent el mes de gener i un altre, també, del 0,5 per cent, el mes d'octubre. La direcció de la xarxa ferroviària francesa ha anunciat, al mateix temps, que «durant l'any 2004 se suprimiran 3.505 llocs de treball», un anunci que ha reforçat la voluntat dels vaguistes.

Les altres mobilitzacions

A EDF els sindicats van començar la vaga ahir, contra el canvi d'estatut d'aquesta empresa pública francesa que el juliol vinent perdrà el monopoli elèctric. Per la CGT (sindicat majoritari) aquest projecte és «inacceptable i no negociable». A Catalunya Nord, la vaga no va afectar el servei dels consumidors i no hi va haver cap tall de subministrament elèctric. France-Télécom continua reduint efectius i enguany suprimirà 14.500 llocs de treball, una «veritable catàstrofe social» segons els sindicats francesos, que veuen en aquests acomiadaments «la preparació de la privatització de l'operador telefònic francès».


Als hospitals públics francesos, les mobilitzacions també comencen demà, convocades per sindicats de treballadors i metges. La vaga es du a terme per denunciar «la posada en qüestió de les missions de servei públic dels hospitals». Tots els sindicats del sector de la sanitat refusen el pla governamental Hospital 2007, i l'acusen de provocar «una penúria de mitjans i de personal». Comencen, així, unes setmanes d'agitació social en la majoria de serveis públics de Catalunya Nord, on les consignes sindicals estatals són seguides de manera majoritària.
Mira també:
http://www.sudrail.org
http://www.cgt.es/cgtcatalunya/
Sindicato Sindicat