Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
fermin muguruza
21 gen 2004
Hola!

Avui a EL PERIODICO surt un article d'opinió sobre la suspensió de concerts de Fermin Muguruza. Per una vegada que un diari es fa ressó d'un fet així d'una forma tan acurada, val la pena que ho veieu!

El link d'accès és:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=CAS&idno


Nando

Comentaris

Re: fermin muguruza
21 gen 2004
Salut!

També ho podeu llegir en català aquí:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=CAT&idno
Re: jajajaja
22 gen 2004
Si compressis el Punt no tindries akets problemes. Al.lucino com hi pot haver gent dels moviments socials que enkara es compri el Periódico, fidel defensor de la ilegalització de partits, de l´espanyolisme, i que per cert sempre ha criminalitzat els detinguts polítics. El Punt informa, cada dia de coses d´akestes, no una vegada a l´any com el periodi
Re: entrevista a fermin muguruza
23 gen 2004
L'actual gira que del seu grup Kontrabanda s'està veient afectada per algunes suspensions...

S'han suspès allà on els organitzadors no han pogut fer front a les pressions a les que es veuen sotmesos. Avui [divendres] s'ha suspès el concert de Borriana. Dies enrere es van suspendre els concerts dels dies 28 i 29 de gener a la Sala Caracol de Madrid per la pressió exercida pel Partit Popular a través de grups d'extrema dreta. En canvi, a Galícia i Extremadura ens ha anat molt bé. A Mèrida hi va haver un intent de boicotejar el concert per part d'un grupuscle fatxa que cridava "Muguruza ves a cantar a l'infern" i "Espanya, Espanya!". Tenien una escorta de cinquanta policies. Era lamentable! Però es va fer el concert i va sortir genial. Dins el recinte va ser una festa.

El dia 17 toqueu a Salt ...

Sí, ens fa molta il.lusió retrobar-nos amb el públic de Girona que sempre ens ha acollit magníficament. Volem que sigui una festa, encara que reivindicativa. Ho estem esperant amb moltes ganes. També ens fa il·lusió tocar per primer cop a la Catalunya central, el dia 19, a Sant Joan de Vilatorrada, i a la Sala Apolo de Barcelona el dia 21. Per cert, ens acaben de trucar d'El Morell -on toquem el dia 22- per dir-nos que per molt que l'Associació de Víctimes del Terrorisme els pressioni, l'alcalde no el deixaria suspendre per res del món. Es veu que va venir a un concert de Kortatu fa vint anys!

Al Principat no us suspenen cap concert...

No. A Catalunya, una vegada més, comptem amb el suport total i absolut de la gent, de les institucions, dels ajuntaments. El dia 23, a Lleida -fins i tot amb aquest merder muntat- s'ha inclòs el nostre concert dins la programació oficial de l'Ajuntament, que així d'alguna manera reivindica el nostre concert. El nostre agraïment és per als organitzadors arreu de l'Estat pels disgustos que poden haver passat a causa dels intents de suspensió.

Perquè s'ha suspès el concert de divendres a Borriana?

Hi ha hagut tota mena de pressions exercides sobre el propietari de la sala "El Duende". L'ajuntament és del PP. L'home estava aterrit perquè ha rebut anònims. Li ha sabut molt greu de suspendre perquè jo hi havia tocat feia dos anys. El tema ha estat molt greu perquè havia dit que faria el concert tot i que li sabés greu a qui el volgués suspendre. Però ahir a la nit [dimecres] van anar al seu local dos guàrdies civils de paisà i el van convidar a acompanyar-los a la caserna i allà li van dir que havia de suspendre el concert. Ell s'hi va oposar dient que el concert era perfectament legal i ells li van dir que hi hauria una concentració d'ultres i que hi hauria incidents. Tot i això, ell volia seguir, amb la qual cosa van sortir amb tota mena d'insults contra la meva persona i crec que contra ell. Malgrat tot s'ha mantingut ferm. Però avui [dijous] l'han trucat de l'Ajuntament per dir-li que sota cap concepte hi podia cantar Fermin Muguruza al seu local i que si ell tirava endavant amb el concert li tancarien el local definitivament. L'home està destrossat, és una persona admirable, i ens acaba de trucar per dir que ho sent molt, però que ha de suspendre el concert.

Concretament, qui fa suspendre els concerts?

És clar que hi ha una clara estratègia al darrere per atemorir els organitzadors. Hi ha una campanya orquestrada en primera instància pel PP, que envia l'Associació de Víctimes del Terrorisme com a ariet perquè, a través de tota la "Brunete mediàtica", es creï tot un caldo de cultiu de criminalització al voltant del nostre concert. I quan no aconsegueixen de cancel.lar-lo, amenacen amb l'ultradreta, que és el que han fet a Borriana, Madrid i València.

Què pretenen amb aquesta pressió?

Primer, jo diria que busquen que no puguin sortir els grups bascos a actuar fora del País Basc. Segon, que tota la dissidència que hi ha a nivell de tot l'Estat espanyol no trobi un canal d'expressió a través de la via de contestació que poden ser els nostres concerts. A mi me la tenen jurada potser per ser el més veterà i perquè als concerts s'hi aglutina molta gent de diferents ideologies. Ens veuen com una cosa perillosa. Per això tenen aquestes obsessions sempre contra la meva persona.

Quan va començar aquesta campanya contra la cultura basca?

L'inici va ser l'any passat amb actuacions contra grups com SuTaGar, Lehiotikan, Sociedad Alcohólica i d'altres. La campanya forta va començar contra Manu Chao i en contra meu el setembre. Van intentar boicotejar el nostre concert de Rubí, que va ser un gran èxit. Manu Chao deia que tot plegat li recordava aquelles èpoques més negres del franquisme en què els seus pares van haver d'emigrar a França per poder viure. És clar que el 2003 van decidir atacar directament la cultura basca. Primer amb el tancament d'Egunkaria. Després, a la setmana del tema de Rubí, van intentar parar les projeccions de La pelota vasca de Julio Memen al Festival de Cinema de Sant Sebastià. Va ser molt descarat. Era el moment que es veia més clar que pretenien d'atacar-nos frontalment. Ara han saltat totes les alarmes ja. Hi ha un estat d'excepció contra la cultura basca.

Hi ha hagut alguna institució darrere les suspensions?

A Mèrida hi van intervenir la Delegació del Govern espanyol -aquesta telefònicament-, la Junta d'Extremadura i la polícia municipal. Els organitzadors -la gent de l'Ateneu de Mèrida- estaven en un estat de tensió molt gran, però van aguantar. Abans hi havia tocat jo amb en Manu Chao i els organitzadors deien que s'havia de fer el concert com fos perquè Extremadura és una terra oblidada on ningú no va a tocar. A més, hi ha una relació molt forta del País Basc amb Extremadura per la gran quantitat de gent que ens ha vingut a treballar d'aquella terra. A Còrdova també la Delegació del govern espanyol hi va voler intervenir, però l'Ajuntament d'Izquierda Unida va donar suport al concert. Es va omplir la sala i no va passar res. Això els fa tanta ràbia que en d'altres llocs recorren als grups d'ultradreta al més pur estil nazi. A Osca també treballen per suspendre'ns el concert que hi munta el dia 24 una penya, però demà [divendres] seran els partidaris del concert que es manifestaran davant del local de la penya perquè no se suspengui.

Els de l'Associació de les Víctimes del Terrorisme diuen que els qui us manifesteu per la repatriació dels presos bascos i contra la tortura "enaltiu el terrorisme"...

Crec que qualsevol persona decent o qualsevol persona humanista ha de fer seves aquestes dues reclamacions. Cal que els presos no compleixin una pena afegida a sobre de la que ja compleixen. I el qui no condemna la tortura no pot ser una persona plenament humana. Les coses estan arribant a un punt que ja no és un tema de linxar els qui no condemnen ETA o els qui es diuen independentistes, sinó que ja van a sac contra tothom, els comunistes, els anarquistes, els socialistes, els moviments de base...

Quina és la reacció del vostre públic?

A Galícia fa estar ple. A Mèrida hi va haver mil persones de públic. Crec que al·lucinaven veient aquel grupuscle de fatxes. Alguns els responia amb crits de "Visca Extremadura lliure!", o "Visca la República", fins i tot "Gora Eskadi". Al final, van haver de marxar. I ningú no va respondre les provocacions. Però va ser increïble!

Vostè va firmar dijous passat un manifest per una única candidatura nacionalista a les eleccions de març...

Sí. Des del tancament d'Egunkaria molta gent estem demanant una unitat entre tots els progressistes -i no sols els independentistes- al voltant del dret d'autodeterminació dels bascos. Ens hem juntat uns quants -entre d'altres Ramon Labaien, exalcalde Sant Sebastià, el cantant Benito Lertxundi, ect.- per dir que cal que hi hagi una candidatura que sigui la interlocutora vàlida davant Madrid per portar un procés de pau que mai no s'ha portat a terme al País Basc. Volem que es vagi cap a un nou escenari politic i social real on totes les les expressions de violència desapareguin d'un cop per sempre.
Re: "Hi ha un estat d'excepció contra la cultura basca"
23 gen 2004
"Hi ha hagut tota mena de pressions exercides sobre el propietari de la sala 'El Duende'. L'ajuntament és del PP. L'home estava aterrit perquè ha rebut anònims. Li ha sabut molt greu de suspendre perquè jo hi havia tocat feia dos anys. El tema ha estat molt greu perquè havia dit que faria el concert tot i que li sabés greu a qui el volgués suspendre. Però ahir a la nit [dimecres] van anar al seu local dos guàrdies civils de paisà i el van convidar a acompanyar-los a la caserna i allà li van dir que havia de suspendre el concert. Ell s'hi va oposar dient que el concert era perfectament legal i ells li van dir que hi hauria una concentració d'ultres i que hi hauria incidents. Tot i això, ell volia seguir, amb la qual cosa van sortir amb tota mena d'insults contra la meva persona i crec que contra ell. Malgrat tot s'ha mantingut ferm. Però avui [dijous] l'han trucat de l'Ajuntament per dir-li que sota cap concepte hi podia cantar Fermin Muguruza al seu local i que si ell tirava endavant amb el concert li tancarien el local definitivament. L'home està destrossat, és una persona admirable, i ens acaba de trucar per dir que ho sent molt, però que ha de suspendre el concert."

Em quedo amb aixó:
"Volem que es vagi cap a un nou escenari politic i social real on totes les les expressions de violència desapareguin d'un cop per sempre."
Sindicat Terrassa