Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
20 gen 2004
Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
Per a tots aquells que continuen confiant en Esquerra Unida com a partit nacionalista (sobretot al País Valencià):

Un estado federal

Izquierda Unida defenderб en su programa electoral de cara a los comicios del 14 de marzo un modelo de Estado federal reformando estatutos, pero sin tocar la Constituciуn.

«La Constitución ofrece posibilidades de profundizaciуn en el Estado autonуmico si se desarrollan todas sus virtualidades abriendo un proceso federal», dice la formaciуn de izquierdas en un texto de trabajo denominado Impulso federal del Estado y que profundiza en el federalismo.

veure

www.levante-emv.es del 18-4-04

Comentaris

Re: Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
20 gen 2004
IU és un amuntagament de nàufregs de les diverses tendències comunistes i ex-comunistes. Una mena d'Illa de Robinsons que no acaben de trobar ni el com ni el quan per a escapar-se de l'illa.

La culpa del naufragi està repartida : en alguns casos és culpa dels capitans de les naus i dels seus mariners, per no rebelar-se contra l'autoritat del vaixell, que els menava contra els esculls : cas del PCE, per exemple, que es va suicidar amb la seva impresentable política durant la transició : Pacte de la Moncloa, acceptació de la monarquia, suport parlamentari a Suárez contra el PSOE, anti-"terrorisme", van renegar de la seva teòrica defensa del dret a l'autodeterminació ...

En d'altres casos la culpa del naufragi és del mal temps : la caiguda del mur, l'enfonsament del "socialisme realment (in)existent", etc. Poc hi podien fer. Els va agafar per sorpresa i encara no ho han paït.

Altres enfonsaments són de responsabilitat mixta. Certs partits trotskistes es passaven la vida darrera del PCE i del PSOE intentant presionar-los perqué fessin tal o qual cosa, perqué rectifiquessin el rumb, perqué al seu torn presionessin a CC.OO, etc. Era com un joc de billar en que cada bola volia moure la següent. Sense èxit. De tan presionar s'els va oblidar construir la seva pròpia alternativa, com van fer els bascos, o els gallecs d'UPG creant el BNG, o com als Països Catalans vam intentar fer desde l'MDT -i quasi ho aconseguim, sino arriba a ser per l'infantilisme del PSAN i l'IPC junts, partits d'aquella època-.

El problema de IU és que si adopta una línea política més radical, sobretot en la qüestió nacional, perderà molts vots a les Messetes i zones contigues; i si no l'adopta, no ajudarà a que creixi i s'organitzi desde la base un nou teixit revolucionari que podria incorporar milers i milers de joves, que són els que veiem a les manis antiglobalització, per exemple la del 16 de març del 2002. I que són també els que podrien constituir el coixí sobre el que ampliar posteriorment la base electoral -ampliar prèvia creació de consciència després de treballar de forma organitzada i planificada als moviments socials, començant pels sindicats, els moviments contra l'especulació immobiliària, etc. etc.-

En trec vàries conclusions :

- primera, els handicaps dels partits i organitzacions estatals de tota mena, sobretot al voltant del tema nacional, ens aconsella construir organitzacions revolucionàries a escala nacional, de lo contrari ens arrossegaran cap al fons amb el pes de la seva servitut a l'Espanya una.

- És necessari que les organitzacions revolucionàries d'àmbit nacional es coordinin entre si. És impensable derrotar l'Estat desde Euskadi unicament, o desde Catalunya, o Galicia ...

- La lluita cal fer-la a dues velocitats. Una, al carrer, implicant-se als moviments socials (per exemple, contra el tancament de les Samsung, Novalux ...: a qué s'espera per a proposar una coordinadora d'empreses en lluita contra els tancaments i les deslocalitzacions ?. Si lluiten ailladament les matxacaran una per una). I una segona velocitat, amb un programa diguem-ne mínim, de caràcter tàctic, per bastir coalicions electorals amb la sana intenció de contribuir desde les esquerres nacionalistes a expulsar les dretes dels diferents governs, especialment al PP del govern de l'estat. Aclariment : és una qüestió merament tàctica. Ara i aquí o desplacem el PP del govern, o preparem-nos pel programa Rajoy, carregant-se sindicats, dret de vaga, convenis, legislació laboral ...fins a les darreres engrunes. (No és que el PSOE sigui un sant, ja sabem que també practicarà una politica neoliberal, però la diferència serà la que hi ha entre una mar marejada i un tsunami ...).
Re: Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
20 gen 2004
Cap candidatura nacionalista d'esquerres a Catalunya (abans de la nova ERC) ha tingut possibilitats electorals similars al BNG o HB.
El 'sostre' serien els vots sumats de BEAN+Nacionalistes d'Esquerra.
El MDT intentava una replica trasplantada de la situació d'Euskadi i fracassava estrepitosament.
La ERC actual és la sedimentació dels més pragmàtics del PSAN, IPC, Nacionalistes d'Esquerra , MDT i Crida/operació Colom.
La debilitat del seu esquerranisme ja el tenien quan estaven a aquestes organitzacions.
Traduïr els moviments socials a candidatures electorals és ben difícil, sinó impossible.
En tot cas les candidatures 'nacionalistes d'esquerres' sempre deixaran fora una part de l'esquerra alternativa. Aquest és un dels errors de la CUP (a part del nom :-)
Re: Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
21 gen 2004
Quins collons a IU!
Fins i tot els ecosocirars d'Iniciativa els pasen per l'esquerra en matèria d'autodeterminació! La bomba!
Re: Esquerra Unida declara la seua intenció de no tocar la Constitució Espanyola
21 gen 2004
No crec que ERC sigui més nacionalista que IU. Simplement tenen projectes nacionals diferents. IU creu en España (federal) i ERC en els Països Catalans. És per això que mai votaré IU. I per tant mai més votaré iniciativa.
Sindicat Terrassa