Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : amèrica llatina
Torturas en Argentina
17 gen 2004
El Gobierno argentino reveló ayer que, años después de que el país recuperara la democracia, existió un campo militar donde se enseñaba a torturar, una denuncia que organizaciones de derechos humanos calificaron como «la punta de un iceberg».
Va haver adiestrament militar sobre tortures a l'Argentina en plena época democrática. El mateix Ministeri de Defensa revela les fotografies.

Agencies - Buenos AiresEl president del país, Néstor Kirchner, va ordenar investigar el cas després de rebre unes set fotografies «on s'hi observaba a personal de l'exércit cometent fets esfereïdors en perjudici de personas sense roba, a un camp despoblat», diu un comunicat del Ministeri argentí de Defensa.

«Les fotografies d'alt impact -afegeix la nota- van ser preses al decurs d'una formació de comandos de personal de l'exércit al 1986 a una guarnició de Córdoba (provincia) i totes les persones enregistrades allà formaven part de la força militar terrestre, que en la seva majoría están identificades».

Les fotos són del 1986, en la gestió de Raúl Alfonsín (1983-1989), pero el cap de l'exércit, el general Roberto Bendini, va afirmar que aquesta práctica va continuar fins 1994, quan va ser erradicada definitivament, ja al govern d'en Carlos Menem (1989-1999).


«Pràctiques aberrants»

Les fotos corresponen a un entrenament amb pràctiques de tortura aplicades a voluntaris de les tres branques de las forces armades, semblants a les emprades al decurs de la darrera dictadura militar (1976-1983). Corresponen a un centre anomenat “La Cancha?, a la provincia central de Córdoba.

Els grups de drets humans van rebutjar l'ensenyament de pràctiques «aberrants, propias del terrorisme d'estat» i van exigir una exhaustiva investigació.

«Aquesta és la punta d'un iceberg, és una de les tantes coses que fa que mai deixem de sorprendre'ns», va dir Tati Almeida, presidenta de Madres de Plaza de Mayo Línea Fundadora, i va afegir que segons sembla aquestes prácticas també es realitzaven a les províncies de Misiones (nord) i Tucumán (nordoest). «En realitat suponem que aquestes pràctiques d'entrenament dels comands venen des dels anys seixanta».
Sindicat