Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
El TSJC anul·la l'expedient pel qual Cristalería Española va acomiadar 97 treballadors
17 gen 2004
Nega que la millora de la competitivitat pugui ser un motiu suficient per presentar una regulació d'ocupació
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència que anul·la l'expedient de regulació que la direcció de la fàbrica de l'Arboç de la multinacional francesa Saint-Gobain Cristalería va presentar a finals del 1999. L'empresa va obtenir l'autorització del Departament de Treball per acomiadar 97 empleats de la divisió de la construcció. Una part dels treballadors que havien perdut la feina a canvi de prejubilacions han decidit tornar a treballar. Els sindicats diuen que és una victòria moral, la CGT es felicita i el Departament de Treball diu que respecta i acata la decisió.

El Punt - 17/01/2004
GUILLEM SALÓ L'Arboç (Baix Penedès)

Els sindicats ho celebren, però amb discrepàncies
La CGT, la UGT i CCOO consideren que la sentència del TSJC és una victòria moral i que dignifica els treballadors. Ara bé, el president del comitè d'empresa de Cristalería Española (que amb mig miler de treballadors és l'empresa més gran del Baix Penedès), acusava ahir CCOO d'«haver negociat el preu de l'acomiadament dels treballadors davant l'expedient de regulació». En canvi, el responsable de química de CCOO, Josep Gasau, defensava la decisió del seu sindicat: «No vam anar al contenció administratiu perquè no hi solem anem i perquè acostuma a servir de ben poc.» «És molt bonic haver guanyat la sentència, però ja m'agradarà veure quants jubilats voldran tornar a la feina», va afegir-hi. De moment, més de 30 treballadors ja han decidit reincorporar-se a la feina. Finalment, Àngel Clua, de la UGT, es felicitava per la sentència, però lamentava que «una empresa que guanya 4.000 milions decideixi fer un expedient de regulació i que l'administració l'accepti».

Poques vegades el contenciós administratiu sentencia en contra d'un expedient de regulació d'ocupació aprovat pel Departament de Treball de la Generalitat, i després que un altre jutjat contenciós administratiu hagués desestimat el recurs presentat pel comitè d'empresa.

Això és el que ha passat amb una sentència del TSJC, que rebat els arguments de la direcció de la fàbrica de la multinacional Saint-Gobain Cristalería, instal·lada a l'Arboç i dedicada a la fabricació de vidre per a la construcció i per a automòbils. L'empresa va acomiadar 97 empleats, que en molts casos hi treballaven des de finals dels 70, al·legant que necessitava una reestructuració de la plantilla per fer millores tecnològiques en un forn de producció. L'empresa també assegurava que els treballadors no estaven prou formats per afrontar les innovacions. El comitè d'empresa -integrat per la CGT, la UGT i CCOO- s'hi va oposar i, arran de la posició de fermesa de la direcció de l'empresa, els treballadors van mobilitzar-se entre el gener i el maig del 2000, en què van tallar diverses vegades la carretera N-340 i van fer aturades a la fàbrica.

Després que la direcció general de Relacions Laborals aprovés l'expedient, la UGT i CCOO van aturar la protesta, i l'empresa va prejubilar els 97 treballadors. Amb tot, la CGT va decidir anar més enllà, i va presentar un recurs per la via administrativa al jutjat de Tarragona, que va resoldre a favor de l'empresa. Finalment, però, la sentència del TSJC dóna raó als arguments del sindicat, i conclou que «la innovació tecnològica no pot portar a reduïr la plantilla indefinidament per la via de l'expedient de regulació», i que la llei ja preveu indemnitzacions per acomiadaments improcedents. La sentència, que és ferma i no admet recurs, obliga Saint-Gobain a readmetre els 95 treballadors (dos han mort) amb les mateixes condicions que tenien.

El director general d'Ocupació del govern català, Francesc Castellana, va declarar ahir a aquest diari que respecten i acaten la sentència. Per la seva banda, la direcció de la multinacional no ha volgut fer cap declaració.


EXtret: www.cgt.es/cgtcatalunya

Comentaris

Re: El TSJC anul·la l'expedient pel qual Cristalería Española va acomiadar 97 treballadors
19 gen 2004
¿se tendra que devolver el desempleo,el complemento de la poliza de seguros que te complementa el 90% del salario neto(media de 235.000 ptas netas 14 pagas) vitalicio con una aumento anual de un 2% vitalicio ,la indemizacion de unos 24.000 euros que se dio a todos los trabajadotres,se despidira a las 27 nuevas contrataciones??? ???
Sindicato Sindicat