Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió
Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
Fermín Muguruza és un dels músics residents a l'Estat espanyol més respectats a nivell internacional, tant pel seu compromís polític com pel risc musical que suposa cada nova passa que dóna, cada disc que fa, i la qualitat dels resultats que se’n deriven. De Kortatu a Negu Gorriak i de Negu Gorriak a la banda que l’acompanya ara en solitari, cada disc seu és un autèntic desafiament als seus seguidors ja que l'experimentació i la novetat són la tònica de la seva música, sempre al voltant del risc que suposa la novetat. Fermín no es conforma reproduint èxits o embolcalls musicals que li resultarien fàcilment copiables. No, l’autor de la banda sonora de molts d’una part de les vides dels joves dels diversos pobles de l’Estat espanyol que no es creuen ni es creuen que «Operación» Triunfo sigui només un programa musical continua apostant pel risc també en el seu darrer disc i l’àlbum de remescles que l’acompanya, «In komunikazioa». I tot i això Fermín no ha sortit mai pels canals estatals o privats de les televisions espanyoles, mai no li han dedicat ni un minut a programes com «Música Sí» o coses per l’estil. Per què? Doncs perquè la seva aposta vital i política és trencadora, en basc, anticapitalista i internacionalista... i això no quadra en els programes musicals que només aspiren a perpetuar l’actual ordre polític, social i econòmic i que sovint s’autoqualifiquen d’apolítics (quin tip de riure).

Fermín té la gràcia i la «desgràcia» (això darrer ho voldrien alguns, però no ho aconseguiran) de ser basc, independentista i d'esquerres. No és membre d'ETA ni tan sols simpatitzant i per veure-ho clar només cal visionar la magnífica «La pelota vasca» de Julio Medem, víctima també de la intolerància dels ultres totalitaris de dretes que en van voler impedir la projecció als cinemes de tot l’Estat i que al final només van aconseguir que es convertís en un dels petits èxits de la temporada passada.

Fermín actuarà dijous que ve, dia 22, al Morell, i l’Associació de Víctimes del Terrorisme (que és una associació que té més interessos que el que el seu nom mostra) ha començat una campanya de descrèdit del músic basc que no és nova. Aquesta campanya, junt amb amenaces dels ultres feixistes d’España 2000 en diverses ciutats de tot l’Estat, han aconseguit impedir actuacions seves a València, Osca, Madrid, Borriana... D’això se’n diu censura, pura i dura, perquè Fermín no fa apologia del terrorisme, no mata ningú ni n’és tan sols «instigador moral», que dirien alguns, dels assassinats d’ETA. Però és basc, és independentista, és d’esquerres, és internacionalista i és, sobretot, lliure i parla clar. Mireu «La pelota vasca» si no... i escolteu-lo, perquè si avui callem davant la censura que s’estén per tot l’Estat amb aquest Govern del PP demà serà massa tard. Ja ho sabeu, «primer van vindre a buscar els jueus i com que jo no era jueu no vaig fer res...»

Jordi Martí Font, secretari de Comunicació de CGT de Catalunya

www.cgt.es/cgtcatalunya

Comentaris

Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
""Fermín Muguruza és un dels músics residents a l'Estat espanyol.""

Hem de ser els primers en respectar les nacionalitats históriques de cadascú sino malament ... Fermín Muguruza NO es Espanyol.
Només es un apunt, no es cap crítica a l´article que m´ha semblat de conya.

Salut
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
""Fermín Muguruza és un dels músics residents a l'Estat espanyol.""

Hem de ser els primers en respectar les nacionalitats históriques de cadascú sino malament ... Fermín Muguruza NO es Espanyol.
Només es un apunt, no es cap crítica a l´article que m´ha semblat de conya.

Salut
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
Quina llisó per als cobards d'altres Sales à Borriana (El Duende) i 'a València (Republica)acollonats per quatre fatxes...¡Quina colla de cobards!
Anirem à escoltar a Fermin Muguruza ,no volem ser de l'Asociació "Victimes de l'acollonament Feixista"
¡¡¡ FERMIN ESPAÑOL !!!
17 gen 2004
¿fermin no es español?, ¿que es? ¿ruso?.....luego decis que los nazis son unos descerebraos....fermin es español le guste o no, nacio español y morira español, como todo hijo de dios nacido en españa.
Vamos como todos vosotros, españoles hasta la medula....¿duele ehh?
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
¡españolaaazo!Coge tu bandereta rojigualda y tragate la gallina !¿duele ,eh?
¡INDEPENDENCIA!
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
Amb gent tan fatxa com el d'abans...¿espanyol?...ni mort!
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
Gora Euzkadi Askatasuna !!!!!
actuara a Barcelona?
17 gen 2004
Te previst actuar a Barna? o ja ho ha fet.
dimecres actua a barcelona
17 gen 2004
a la sala apolo
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
<b>21 de gener - sala Apolo, Barcelona - 10 euros(!!)

http://www.muguruzafm.com

Aupa Fermín!!</b>
Campaña oscense en apoyo de Fermín Muguruza, por la libertad de expersión y contra la censura
17 gen 2004
Este articulo es de la pagina web rebelion .

http://www.rebelion.org/cultura/0401017fm.htm


Amig@s:

Ante la suspensión del concierto de Fermín Muguruza (previsto para el 24 de enero) en la sala Jai-Alai de Huesca por acusaciones anónimas y tendenciosas, os pido que, si estáis de acuerdo, envieis este mensaje a la Junta Directiva de la Peña Alegría Laurentina de Huesca (alegrial ARROBA worldonline.es ). Propongo que se rellenen los datos que se piden (Nombre, DNI, y lugar de residencia) para no entrar en el juego de la "intoxicación" anónima del que se ha servido la ultraderecha para lograr su objetivo.

Por favor, reenviad este mensaje a vuestros contactos. Salud.

CAMPAÑA OSCENSE EN APOYO A FERM�N MUGURUZA, POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y CONTRA LA CENSURA.

Yo ________________________, con DNI _________________ y residente en ____________________ me dirijo a la Junta Directiva de la Peña Alegría Laurentina de Huesca a raíz de la posible suspensión del concierto del cantante Fermín Muguruza previsto para el próximo 24 de enero para expresar lo siguiente:

1.- Manifiesto mi tristeza por la decisión de la Junta de la Laurentina de suspender el concierto a raíz de la recepción de mensajes electrónicos anónimos en los que se califica a Fermín Muguruza de "etarra".

2.- Considero que las acusaciones anónimas que se vierten contra el artista de fama internacional no han sido suficientemente contrastadas y son completamente tendenciosas.

3.- Apelo a la trayectoria histórica de la Peña Alegría Laurentina, a su pasado, a su independencia, a su criterio propio y al buen hacer de su actual Junta, que hacen que la Laurentina sea mucho más que una Peña, para no ceder ante una presión intolerable procedente de círculos ultraderechistas, racistas y xenófobos.

4.- Con el máximo respeto a la Junta, solicito reconsidere su decisión, en base a las informaciones que les añado a continuación.

Reciban un saludo.

INFORMACIÓN

La actuación censurada en Huesca formaba parte de la gira "Komunikazioa Tour" (Gira de la Comunicación) que hasta el mes de abril está llevando la música de Muguruza a lugares como Madrid, Barcelona, Valencia, Toulouse, Génova, Zurich, Munich, Berlin, Londres, Bruselas, Amsterdam, Paris, Florencia, Bolonia o Milán.

El artista se encuadra en la actualidad en un estilo musical de "fusión" y de "mestizaje musical" donde, según el comunicado de presentación de la gira, "se fusiona el jazz, soul, reggae, ska, funk, hip hop, rock y folk vasco con la energía del punk y mediante el idioma más antiguo de Europa, el euskara (lengua vasca)".

Al parecer, la recepción de mensajes electrónicos anónimos de protesta por parte de la Peña Alegría Laurentina en su dirección de correo electrónico alegrial ARROBA worldonline.es , en los que se califica de "etarra" al artista, ha sido el origen de la decisión de la Junta Directiva. El mensaje anónimo reprocha al cantante su pasada militancia en un partido político independentista vasco, y recuerda algunas canciones que cantaba Fermín Muguruza en grupos como Kortatu o Negu Gorriak cuando era uno de los principales exponentes del "rock radical vasco". Concretamente, el escrito trancribe la letra de la canción "Azkena", aparecida hace 13 años y recuerda la popular canción "Sarri, Sarri", de 1985. El artista ha manifestado en múltiples ocasiones su deseo de que ETA declare una tregua (por ejemplo, en la reciente película "La Pelota Vasca", del director Julio Medem). Personalidades del mundo de la música y de la cultura, como el cantautor madrileño Ismael Serrano o el popular Manu Chao, han manifestado su apoyo a Fermín Muguruza frente a la caza de brujas en la que se está viendo inmerso.

El escrito anónimo, disponible en http://www.stopcriminalizacion.com/muguruza.htm , parece surgir desde posiciones ultraderechistas. En http://www.espana2000.org/castellon , la plataforma fascista y xenófoba "España 2000" informa de que "la Junta de España 2000 ha decidido seguir con la exitosa campaña iniciada en Madrid contra el entorno musical pro-etarra". En efecto, algunos de los conciertos de Fermín Muguruza han sido suspendidos por presiones de este tipo. En el foro de la Plataforma España 2000 (http://boards2.melodysoft.com/app?ID=Espana_2000 ) se realizan múltiples intervenciones y convocatorias de boicot a las actuaciones. Otras formaciones musicales, como "Soziedad Alcohólica" o "Berri Txarrak" están siendo objeto de campañas similares.

Más información en:

Web oficial de Fermín Muguruza http://www.muguruzafm.com/

Muguruza censurado en Huesca (incluye el "mail" de la polémica) http://www.stopcriminalizacion.com/principal.php

Fermin Muguruza, nueva víctima de la intolerancia http://www.rebelion.org/cultura/030903lhn.htm

Continúa la polemica por la censura a Fermin Muguruza http://www.rebelion.org/cultura/030905is.htm

Abel Paz: Manu Chao, Muguruza y las víctimas del terrorismo http://www.ainfos.ca/03/sep/ainfos00141.html

IU se solidariza con Manu Chao y Fermín Muguruza y acusa al PP de emprender 'una nueva inquisición' http://www.elmundo.es/elmundo/2003/09/06/espana/1062864935.html

Suspendido el concierto de Manu Chao al no renunciar éste a que actúe Muguruza

http://servicios.diariosur.es/pg030831/prensa/noticias/Portada/200308/31

Prohibiciones musicales

http://perso.wanadoo.es/camilofidel/9-SEPTIEMBRE-03/04-09-03muguruza- grammy.htm

Foro de Huescarock.com http://www.huescarock.com/
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
17 gen 2004
Jo ja he signat. I els meus colegues també. Vejam si la Peña Alegría Laurentina s'ho pensa, fa fron a la censura feixista i torna a fer el concert.
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
18 gen 2004
ei! el primer comentari està força b, però tampoc cal basar tota la veritat en una pel.licula. hi no vull dir que no estigui malament el film.ja em vist com els hi a tocat els pebrots a tota la merda de dretes.
però no deixa de ser una pel.licula. ho dic perk hi ha dades que segurament, b, que no hi surten o que no es diuen. segurament per les repressalies.
apa salut!
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
18 gen 2004
La pel.lícula no preten mostrar-nos la realitat. Només és un espai perque tothom parli, tothom que vulgui es clar, i mitjançant aixó poguem contrastar el que sentim. Es a dir, estimula el debat d'idees i no ens revela cap veritat. Aixó és el que té de bó, aixó és perque l'estat i el nacionalisme espanyol l'han intentat censurar tot el que han pogut. Perque tenen por al debat lliure i obert sobre el futur d'Euskal Herria.
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
23 gen 2004
Fermín Muguruza no és espanyol, està clar del tot, per això el meu article diu que resideix a l'Estat espanyol, la qual cosa és veritat fins que Euskal Herria no aconsegueixi la independència. Per això utilitzo un terme administratiu "Estat espanyol" i mai un de nacional com seria "Espanya". De totes maneres, un altre cop ja ho deixaré més clar, jejeje
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
23 gen 2004
Una altra cosa, també és veritat que no tot cal centrar-ho en una pel·li, però l'article tampoc era una tesi, estava pensat per a la premsa de Tarragona i voltants, que aquests dies ha rebut un miniallau de fatxoxos esxrivint barbaritats
Re: Per la llibertat d'expressió, Fermín Muguruza al Morell
27 gen 2004
És veritat que hi ha poca llibertat d'expressió. Fins i tot hi ha qui diu que encara menys que en la darrera época de Franco.
I no cal ser independentista, ni d'esquerres, ni basc per ser víctima de l'actual censura.
Hi ha poca solidaritat i un gran potencial d'atac mediàtic contra aquells que no opinen allò que no és "políticament correcte".
Malament si no eduquem al PP i aquells que no són PP, però tampoc són racionals.
Però caldria fer un esforç per comunicar-nos amb les associacions i tenir una millor relació.
Sindicato Sindicat