Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
16 gen 2004
El 1999 va nèixer el projecte informatiu L’Avanç, la necessitat social de mitjans alternatius i en valencià va ser la seua raó de ser. Ara, quatre anys després, hem arribat a moltes conclusions i reflexions apreses per l’experiència. La principal resolució ha sigut que cal fer de L’Avanç un projecte més fort, més eficaç i sobretot sostenible.
Aquest octubre, molts lectors quan s’aproparen al quiosc en busca del periòdic L’Avanç no el trobaren. Que havia passat es preguntarien molts. Hauria tancat? No, no és possible, no han avisat ningú, i a més la web continua funcionant dirien altres. Inclús avisaven de l’edició de Comptes Partícips. Què vol dir tot això?

En aquest article L’Avanç explica el perquè d’aquesta absència i les seues conseqüències positives: es tracta ni més ni menys del pas a la segona etapa del creiximent d’un projecte informatiu humil, però imparable.

Les arrels de L’Avanç

A finals del 98 un grup de persones iniciaren a València el debat sobre les maneres de plantejar una alternativa sèria per a la comunicació independent. Després d'estudiar les possibilitats i analitzar la situació s'arribà a la decisió de llançar un periòdic. Els seus fonaments serien la independència respecte al poder, la diversitat d'opinions, el funcionament alternatiu i compromés i l'aposta pel valencià. Amb la voluntat d'arribar a un públic ampli i donar veu als que són silenciats a la premsa oficial.

Amb un capital inicial de zero euros i amb l'equip de treball cedit pels propis membres del periòdic s'inicià la llarga marxa. Durant aquests tres anys més de cent cinquanta voluntaris i voluntàries han col·laborat amb el projecte. En aquest procés cap membre del periòdic cobrà una sola pesseta i a més hagué de pagar-se el material de treball. Però aquest boig projecte pel qual pocs apostaven porta ja tres anys d'existència i més de seixanta números. Si al principi la gent es preguntava qui podia estar darrere, després de comprovar l'absoluta independència, la pregunta va ser fins a quan duraria. Però el temps posa a cadascú al seu lloc i ací estem per demostrar que sí és possible. El secret està en que L'Avanç naix de la societat, d'una necesitat real de tindre un mitjà independent per a centenars de milers de persones que no es veuen representades pels mitjans tradicionals.

La posició actual

L'Avanç està en un procés continu de renovació. Amb una tirada de 5.000 exemplars cada quinze dies, es distribueix a tots els quioscos de les comarques valencianes, Castelló i rodalies. Xicotet referent pels moviments socials i per la ciutadania conscienciada. S'ha aconseguit sobreviure econòmicament mitjançant les vendes, subscripcions, publicitat, festes i aportacions personals. Per aquestes raons la part econòmica sempre ha sigut la més feble. Per què la voluntat fa meravelles però no miracles.

Els i les voluntaris de L'Avanç han estat en la majoria de mobilitzacions, actes culturals i events d'interés. S'han cobert les mobilitzacions antiglobalització des de Praga, Niça i Gènova a Barcelona i València. L'horta, la ILP i els salvem han sigut temes principals. L'activitat dels sindicats alternatius i dels moviments socials ha sigut molt destacada. Okupes, progresistes, ecologistes, immigrants, feministes i tot el ventall de propostes socials han tingut un seguiment especial. La cultura popular i alternativa i valenciana també té el seu espai. Sense oblidar-nos de pensar globalment: Palestina, Veneçuela, Colòmbia, Equador, Argentina, Europa, Estats Units, Àfrica i tants altres llocs on la gent es mou pel canvi. I com no, els problemes i les necesitats quotidianes de la gent: vivenda, educació, salut, alimentació, etc.

Model esgotat i esgotador

Si preguntàrem a qualsevol contable o economista com és possible que un periòdic amb més de 3.000 euros de despeses mensuals haja pogut sobreviure tres anys sense subvencions, sense àrea comercial ni contable, ens diria que no és possible. Però L’Avanç ho ha fet. L’explicació és simple: el capital social i el factor humà han fet el miracle.

Clar que tot té un límit, i la realitat ens ha mostrat que aquesta via voluntarista ha permés el naiximent i el creiximent de L’Avanç, però que per a que permaneixca en el temps, cal fer-lo sostenible. És a dir ens cal deixar la dependència econòmica i humana que ha restat en els muscles d’un reduït grup per tal de construïr un nou projecte fort i autosuficient. L’exemple del periòdic madrileny Molotov, o l’asturià Güei, que tingueren que tancar pels deutes i la feblesa estructural n’és una bona prova. Però tot açò ens ensenya i els mitjans alternatius estem arribant a la conclusió de que calen projectes viables, realment útils i amb la capacitat d’incidir en la realitat social.

L’Avanç i el seu públic han arribat a un límit. Ens congratulem d’aquesta estapa embrionària i familiar, però ara passem a una etapa de maduressa i creiximent, necessària i ineludible.

Fem sostenible L’Avanç

Qualsevol que haja seguit L’Avanç, tant des de dins com des de la pròpia lectura, haurà pogut observar les errades estructurals. L’organització caòtica ens ha impedit aprofitar els nostres propis recursos. En la part econòmica la manca de direcció comercial i administrativa ens ha fet impossible aprofitar les fonts de finançament i anar sempre en la corda fluixa de ser deficitaris. L’experiència és la nostra escola, hem aprés caminant, en continua marxa hem tingut que analitzar i decidir. I ja tenim ben clar quin és el camí pel qual cal continuar.

La nova proposta es basa en la constitució d’una cooperativa o SL per tal de dotar al projecte d’una estructura interna organitzada i eficaç. Nous continguts i millor distribució són les noves pautes.

La primera tasca és aconseguir finançament per tal de dotar al periòdic de seguretat econòmica, mitjans per tal de treballar i iniciar la professionalització de les àrees bàsiques. S’hem posat la fita de 38.000 euros per tal de passar a aquesta nova fase. Les vies de finançament són els Comptes Partícips, les aportacions dels socis promotors, i les aportacions de tercers. Amb aquests compromisos es crea una base sòlida i sobretot una serietat i seguretat que fins ara no han pogut existir.

Amb aquesta base conòmica s’iniciarà la creació de l’àrea comercial i administrativa per tal de donar el servei que es mereixen els nostres lectors i subscriptors, així com els anunciants i proveïdors. Cal que cada número siga rendible i no genere pèrdues.

Es potenciaran també les parts fonamentals de la tasca informativa i periodística: correcció lingüística, maquetació i continguts. Ens cal qualitat i professionalitat per ser una alternativa real i no només “alternatius�.

Continuant la difusió es millorarà la distribució per tal d’arribar a totes les comarques de Castelló. Aquesta expansió es complementarà amb una forta campanya publicitària per tal de donar a conèixer a tota la societat que és possible l’accés a una informació lliure.

La web, els documentals audiovisuals i les col·laboracions amb els altres mitjans alternatius seran una prioritat per tal de crear una xarxa multimèdia independent.

En quant als continguts i la línia editorial continuarem mantenint les nostres guies: independència, pluralitat, arrelament a la terra, visió global, compromís amb la societat i els moviments. Però ens cal fer-la més ampla, més completa i més útil. Volem que el lector o lectora compre el periòdic perquè realment l’informa, l’agrada i l’és útil i no només per militància o perquè està escrit en valencià. Ens cal ser referents i complement necessari en el món de la informació.

Tot açò, no es basa com fa tres anys en l’espontaneitat i la intuició, sino en els estudis i les reflexions de molt de temps. Durant els últims sis mesos venim dissenyant un Pla d’Empresa i de Viabilitat per tal de fer realitat de manera efectiva aquest somni.


En poc de temps un nou periòdic i un nou projecte periodístic eixirà als nostres carrers amb més força i més il·lusió!

Comentaris

Re: L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
16 gen 2004
Aquesta societat ,mig dormida,mig anestesiada per uns mitjans de comunicació plens de mentides,fem,manipulació isubmissió al Poder...está demanant a crits un projecte com aquest.
Vos necessitem...¡Torneu !
Re: L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
17 gen 2004
esto ya lo decian la primavera pasada. venga!!!! poneros a currar y sacar el avanç, me parece que os estais quedando dormiditos con la web y la web no es un periódico.
Re: L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
17 gen 2004
Que facil es hablar...cuando uno no pone su poco dinero en un proyecto,sin ayuda de nadie,dejandose la piel,el tiempo libre i los ojos !
L'Avanç volverá y con más fuerza ¡ven a ayudar!
Re: L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
17 gen 2004
Jo ja tinc la meua participació en el nou projecte de L'Avanç...perque crec en un mitjá de comunicació de veres lliure e independent...¿tú qué fas ?
Re: L’Avanç inicia una nova etapa amb un projecte informatiu més fort i eficaç
17 gen 2004
N'estic d'acord,la gent espera que un projecte com eixe esté al carrer sense fer res per participar...Doncs,no.Ajudem...i després parlem!Sôc lectora de l'Avanç i tinc la meua participació económica en el periòdic.(La poqueta que puc)¡Endavant!
Sindicato Sindicat