Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Som riuades d'il·lusió, Josep Sabaté ABSOLUCIÓ!!
15 gen 2004
Els citricultors d'Alcanar es rebel·len contra l'expropiació de terres per les obres del PHN.
josepbanner.jpg
Els Jóvens en Defensa de l'Ebre van presentar ahir els actes que han programat per al 22 de gener, dia en què es repetirà el judici contra el jove contrari al transvasament Josep Sabaté, acusat d'haver agredit l'exdelegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre i actual diputat de CiU, Francesc Sancho. Un dels portaveus dels Jóvens en Defensa de l'Ebre, Albert Curto, va mostrar-se confiat que Sancho compareixerà finalment davant del jutge, ja que l'absència de l'exdelegat va ser el que va provocar l'ajornament de la vista anterior, el 25 de setembre passat. «Esperem que ara el judici es puga celebrar, però sobretot que tinguem l'absolució del nostre company», va afirmar Curto. «El judici contra Josep Sabaté és una altra agressió al territori, un intent de criminalitzar el moviment social i d'atemorir els joves de les Terres de l'Ebre», va insistir la també portaveu Sílvia Armengol.

Els actes programats en favor de l'absolució del jove contrari al transvasament començaran a les nou del matí, amb una aturada de les classes als instituts de secundària de Tortosa i Roquetes. Tot seguit, els joves es dirigiran en manifestació fins al davant dels jutjats, lloc en què s'haurà habilitat un escenari des d'on es llegiran diferents parlaments de suport a Sabaté, per part d'entitats i organitzacions com ara Maulets, la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, les plataformes Salvem les Valls i Salvem l'Empordà, la plataforma de la Ribera d'Ebre o la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. També hi ha prevista l'assistència d'alumnes dels instituts del Perelló, Camarles, la Sénia i de la Franja de Ponent, així com aturades parcials als instituts de Vinaròs i Flix. A més a més, hi haurà la música de diferents grups de grallers i tabalers, de Titot i l'Orquestra de l'Eix del Mal, i del grup Pomada, que ja va participar en la festa reivindicativa del setembre.

- Els citricultors d'Alcanar es rebel·len contra l'expropiació de terres per les obres del PHN

La ministra de Medi Ambient, Elvira Rodríguez, va anunciar ahir mateix que la primera pedra del transvasament de l'Ebre es posarà a finals de febrer a Múrcia o Almeria però que el govern estatal està disposat a començar les obres del transvasament de l'Ebre abans de les properes eleccions generals és una informació que els pagesos d'Alcanar saben de primera mà. Uns 130 citricultors canareus que tenen finques al terme municipal de Vinarós estan afectats per un expedient d'expropiació forçosa que abasta uns 433.177 m i que en alguns casos mutila finques senceres i les condemna a la desaparició. Davant aquesta amenaça l'Ajuntament ha convocat avui una assemblea on es proposarà als pagesos que no signen les actes d'expropiació.

«Estem parlant de finques on el 90% dels tarongers estan en ple rendiment després d'inversions milionàries». Ho explica Josep Maria Sancho, que a més de ser regidor a l'Ajuntament d'Alcanar és també un dels citricultors afectats per l'expropiació forçosa impulsada per la direcció general d'Obres Hidràuliques i Qualitat d'Aigües del Ministeri de Medi Ambient. L'anunci d'aixecament d'actes prèvies a l'expropiació es va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el 3 de gener passat i preveu una expropiació d'uns 433.177 metres quadrats repartits entre 130 propietaris, pràcticament tots d'Alcanar. L'obra forma part del projecte del transvasament de l'Ebre i consisteix en la construcció d'un tram de cinc quilòmetres de canonada entre la bassa d'Ulldecona i l'aqüeducte del riu Cérvol, al terme de Vinaròs. «Si fins ara no teniem clar el que era el pla hidrològic ara ja ho sabem», va manifestar l'alcalde d'Alcanar, Ricart Bort, tot assenyalant que el ministeri pretén dur a terme les expropiacions per la via de la urgència i «deixa els agricultors en una situació d'indefensió total perquè no saben quina part de la finca els expropien i no tenen prou temps de redactar les al·legacions». Entre els afectats n'hi ha que perden el noranta per cent de la seves explotacions «el que els obligarà a abandonar el conreu si no volen perdre diners», diu Sancho tot constatant que la majoria de finques són petites i mitjanes. Avui hi ha convocada una assemblea a l'edifici de Serveis Agraris d'Alcanar per informar els pagesos afectats de la situació i se'ls proposarà que el proper 28 de gener -data en què la direcció general d'Obres Hidràuliques els ha convocat a l'Ajuntament de Vinaròs- no signen les actes d'expropiació. «Com a mínim ens queda el dret a l'enrabiada i posar les màximes traves possibles», va afegir Sancho.

- La ministra de Medi Ambient anuncia que la primera pedra del transvasament de l'Ebre es col·locarà a finals de febrer

D'altra banda, la ministra de Medi Ambient, Elvira Rodríguez, va anunciar ahir que la primera pedra de les obres del transvasament de l'Ebre es col·locarà a finals de febrer a Múrcia o Almeria, on hi ha previstes les dues primeres obres d'aquest projecte pressupostades en 22 milions d'euros i licitades el mes de novembre passat. Rodríguez també es va referir a la posició del nou govern català, de rebuig frontal al transvasament de l'Ebre. La ministra es va mostrar convençuda que el pla hidrològic continuarà endavant perquè la Generalitat no té competències per bloquejar el transvasament. Pel que fa al finançament de la UE, Madrid espera una resposta al març.
Mira també:
http://www.cupvila.org
http://www.lonusjovenet.org
Sindicato Sindicat