|
Notícies :: educació i societat |
tutors i consultors de la UOC es queixen
|
|
per uocou |
13 gen 2004
|
carta al rector de tutors i consultors de la UOC demanant solucions respecte a la situació dels col.laboradors |
4 de Gener de 2004
Els sotasignats, tutors/es i consultors/es de la Universitat Oberta de Catalunya durant el primer semestre del curs 2003/2004, li volem transmetre la preocupació i el malestar per algunes de les caracterÃstiques actuals de la nostra relació de col·laboració amb aquesta Universitat, i les implicacions no només amb la nostra situació laboral sinó també, i sobretot, amb la qualitat de la nostra docència.
La nostra exposició va més enllà de la queixa: és, a més, una proposta per convidar-lo a implicar-se en la recerca de solucions que, sense cap dubte, beneficiaran la tasca educativa de la UOC. En aquest sentit, pensem que ens uneixen objectius comuns.
Com que estem compromesos/es amb els principis d'aquesta entitat, sens dubte, vostè comparteix amb nosaltres el reconeixement de la importà ncia de la nostra tasca docent. A través de nosaltres tot el complex de mitjans i objectius d'aquesta universitat es concreta davant dels estudiants en una relació educativa. Tanmateix, tenim molt clar que la nostra feina no depèn únicament de les nostres capacitats i habilitats individuals, i que, sense el suport d'una estructura de qualitat com la que ha ofert la UOC fins ara, la nostra tasca no tindria possibilitats d'èxit. És per això que ens sembla especialment important percebre que, aixà com nosaltres compartim principis i objectius amb la UOC i reconeixem les virtuts dels seus mitjans tecnològics, igualment es valora, es reconeix i es recolza la nostra tasca docent.
Tanmateix, contemplem amb preocupació, a partir d'algunes de les recents modificacions en el nostre vincle amb la UOC, que la valoració i el reconeixement de la nostra tasca està lluny de ser completament satisfactòria. I ens referim, en concret, a tres aspectes: el primer afecta consultors/es i tutors/es, el segon i el tercer a cada un d'aquests col·lectius, respectivament.
A. Connectivitat
En els últims mesos el nostre accés a Internet ha passat de ser proveït per la UOC en igualtat de condicions per als seus treballadors/es, a dependre exclusivament de les condicions particulars de cada un/a de nosaltres (especialment de les nostres possibilitats econòmiques). D’aquesta manera, una eina necessà ria per al nostre treball es grava individualment com si es tractés d'una espècie d'impost indirecte sobre la nostra activitat ¾que hem de pagar per poder accedir al nostre espai de treball. Tenim clar que aquest és un problema tècnic complex. Però ens sembla que la UOC ha transformat un problema tècnic (la impossibilitat d'ús de lÃnies 900) en una estratègia abusiva regida per criteris de benefici econòmic i amb perjudici per al seu propi servei i el de la comunitat educativa. AixÃ, canviar-nos la connexió gratuïta per connectar-nos a Internet per una remuneració de 62 euros al semestre, juntament amb ofertes de connexió que en realitat no ho són, es converteix en realitat en una burla; o, més aviat, en una cà rrega econòmica a la nostra tasca docent, no assumida per la UOC com feia fins ara. Ens hem compromès amb la UOC per fer una tasca educativa i ara ens treuen l'accés a les aules i al despatx a canvi d'una propina escassa.
D'altra banda, hem de constatar que no només ens preocupa aquesta situació, sinó també la manera com s'ha gestionat: sense transparència, sense comunicació, sense respostes a les preguntes que els hem plantejat individualment i col·lectivament. La qual cosa ha generat, en definitiva, un sentiment d'indefensió, la sensació d'estar davant d’una institució que ens hauria de proporcionar els mitjans necessaris per desenvolupar la nostra tasca docent en les millors condicions, però que, molt al contrari, retalla descaradament la nostra retribució i els nostres drets de negociació. I tanmateix, continuem amb el nostre desig de col·laborar amb una Universitat que estigui de la nostra banda, almenys en la mateixa mesura que nosaltres ens hi sentim vinculats.
B. Reconeixement docent
En el cas dels consultors/es, veiem amb preocupació com ha desaparegut el nostre nom dels plans docents de cada assignatura, encara que nosaltres som els que realment en portem el pes. Com vostè sap, és el consultor/a qui idea, redacta i corregeix aquest document, però també qui elabora les guies didà ctiques i les proves d'avaluació contÃnua cada semestre, qui fa els enunciats d'examen i els corregeix, qui manté el contacte amb els estudiants i qui, en definitiva, és el responsable del que ocorre a la seva aula. Des del nostre punt de vista, aquest fet ens presenta com a professionals de segona categoria davant dels i de les alumnes, que entre lÃnies reben el missatge subreptici que la persona rellevant és el/la professor/a coordinador/a de l'assignatura. En aquest sentit, creiem necessari un reconeixement públic de la tasca que duem a terme, que s’hauria de reflectir en la inclusió del nom del col·laborador/a corresponent tant en el pla docent de l'assignatura com en la relació de professorat dels estudis en la web, perquè entenem que això donaria el valor just a les funcions que duem a terme a la UOC.
C. Vigència del contracte
Les persones que fem la tasca de tutoria, trobem una manca de correspondència entre el temps real en què fem la nostra feina de tutor/a i la durada del contracte; desequilibri que, consegüentment, es reflecteix en la nostra retribució (cobrem molt tard en relació amb el gruix de la feina i el moment en què la fem)
Entenem que, si estem exercint tasques de tutoria des del moment en què s'inicia el perÃode de matrÃcula presencial, aquestes dates haurien de ser contemplades en el contracte i en la retribució. Amb això pensem que es reconeixerien de forma més adequada les tasques que fem, aixà com el nostre perÃode de feina a la UOC.
Per tot això, el convidem que es comprometi a buscar una solució que conciliï les condicions en les quals es donen les col·laboracions de consultors/es i tutors/es amb els principis i objectius de la Universitat Oberta de Catalunya a partir, d'una banda, l'accés gratuït a Internet i, de l’altra, la implementació de les dues peticions esmentades, que considerem necessà ries per donar un reconeixement més just al nostre treball.
No tenim cap dubte que la UOC també podrà ser, en aquest cas, “activa al seu paper de consciència crÃtica de la societat, es podrà anticipar als problemes i podrà oferir noves propostes i suggeriments als reptes que té avui la societat, especialment els que es deriven de l'ús de les tecnologies de la informacióâ€?.
Finalment, li anunciem la nostra voluntat de continuar treballant amb constà ncia perquè la UOC pugui trobar una solució als termes plantejats. No cal dir que ens reservem d’exercitar els nostres drets professionals i contractuals en la mesura que la resposta que la UOC sigui satisfactòria o no a les nostres demandes. Tanmateix, confiem que es trobi ben aviat una solució favorable, que procuri una millora per a tota la comunitat educativa de la UOC.
Confiem rebre una resposta rà pida i trobar una solució raonable. Li fem arribar una salutació cordial. |
Mira també:
http://es.groups.yahoo.com/group/otrauoc/ http://es.groups.yahoo.com/group/otrauoc/message/37 |