Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
12 gen 2004
L'Institut Català de la Dona actua contra els continguts discriminatoris que es difonen a través dels mitjans de comunicació, i, molt especialment, mitjançant la publicitat.
La iniciativa pot sorgir del propi Institut Català de la Dona, de persones a títol particular, o bé des d'entitats o institucions. L'Institut Català de la Dona s'adreça a les empreses responsables dels continguts i els en demana la seva modificació o retirada.

A partir de les queixes rebudes al llarg de l'any 2002, l'Institut Català de la Dona ha actuat en un total de 24 ocasions contra continguts sexistes en la publicitat. L'Institut Català de la Dona s'adreça a les empreses responsables dels continguts i els en demana la seva modificació o retirada.

Durant aquest l'any 2002 s'han rebut un 20% de queixes més que durant l'any 2001. Això implica que la societat està, cada vegada més sensibilitzada envers els continguts discriminatoris o ofensius per a les dones.



On es troba el sexisme?

Totes les queixes de l'any 2002 han estat envers un anunci publicitari, bé sigui televisiu, un 71% dels casos, radiofònic, un 8%, o publicat a la premsa, també un 8%. La resta de queixes han estat per tanques, cartells i Internet.

Pel que fa a l'àmbit de les queixes destaca l'alimentació, i la neteja i llar, tots dos amb un 25% del total. En molts casos, en aquesta publicitat, a la dona encara se li atorga el rol tradicional de mestressa de casa i es repeteix el tòpic de la dona com a persona que té cura de la família.

Els anuncis relacionats amb la tecnologia són el 13%, mentre que el sector de l'automòbil i el de la moda compten amb un 8% cadascun. El 21% restant es reparteix en diversos àmbits.

Això implica un resultat positiu ja que baixen les queixes, respecte l'any 2001, tant en el sector de la neteja i llar, que passa del 35,7% al 25%, i el de l'automòbil, que passa del 21,4 al 8%. La moda es manté, mentre que l'alimentació i la tecnologia pugen lleugerament. La nota negativa és la implicació en àmbits on fins ara no s'havien rebut queixes: oci, combustibles, construcció, etc.



Quins són els motius de queixa?

Un percentatge important d'anuncis, un 33%, reben queixes pel tracte denigrant i vexatori que donen a les persones de gènere femení. Per exemple, les dones són comparades amb bombones de butà o amb un ramat d'ovelles.

El 29% dels anuncis reben queixes perquè fomenten la discriminació sexista de les tasques de la llar i atribueixen a la dona, en exclusiva, la neteja i la cura de la família. Els homes, en cas que hi apareguin, solen tenir un rol passiu o bé aconsellen la dona, que no sap com ho ha de fer per netejar millor.

Un 17% de les actuacions s'han realitzat per queixar-se que els anuncis abusaven d'un estereotip negatiu que afecta les dones. Aquí apareixen dones histèriques per raons absurdes o dones víctimes.

La dona s'utilitza com a objecte sexual en un 17% dels casos. En un 4% la queixa és per a la utilització de llenguatge sexista.



Qui fa les queixes?

La iniciativa pot sorgir del propi Institut Català de la Dona, de persones a títol particular, o bé des d'entitats o institucions. El 52% de les persones que es queixen són dones, i el 7%, homes. Les entitats i institucions han fet arribar també un 7% de queixes. Un 5% de les persones que es queixen no identifiquen la seva identitat. En el 29% dels casos restants ha actuat l'Institut Català de la Dona a iniciativa pròpia.



Com arriben les queixes?

L'e-mail és el mitjà més utilitzat per les persones que volen efectuar una queixa. Un 45% del total de les queixes arriben a través d'e-mail. La resta de mitjans són el telèfon, un 12%, la carta, un 9% i el fax, un 2%. El 32% restant prové a iniciativa de l'Institut Català de la Dona.

Modificació de continguts

S'ha obtingut resposta per part del 62,5% de les empreses destinatàries de les queixes. El 37,5% restant no han contestat.

D'entre les queixes que han rebut resposta, s'ha aconseguit la retirada de la campanya en un 16,7% dels casos, i en un 20,8% restant la resposta ha estat de no reconeixement del motiu de queixa, però manifesten que ho tindran en compte per a les properes campanyes. En el 25% restant l'empresa no ha reconegut el sexisme que transmeten els seus missatges.

Així doncs en un 37,5% de les queixes s'obté un resultat positiu pel que fa a la sensibilització de les empreses envers el sexisme que es transmet a través de la publicitat.
Mira també:
http://www.gencat.net/icdona/op9_a31.htm

Comentaris

Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
12 gen 2004
  Accions 2002
  Al llarg de l'any 2002 s'ha actuat en les següents ocasions:

Tracte denigrant i vexatori per a les persones de gènere femení Empresa: Nitsaclub Producte: Sessions "Puticlub" de música electrònica Descripció: Dibuix d'una dona amb les cames obertes. Suport: Cartell Seguiment: Sense resposta Empresa: Cepsa Producte: Bombona de butà Descripció: Compara la dona amb la bombona de butà: "Doncs és que a mi m'agraden les coses amb pes, que siguin pesades. Sense anar més lluny em vaig casar amb la meva dona per això, sap? I ben feliç que sóc". Suport: Ràdio Seguiment: Retirada de la campanya Empresa: Arias Producte: Formatge desnatat Descripció: Compara el cul d'una mare i una filla per mostrar la necessitat de menjar desnatat. Suport: Televisió. Seguiment: Pendent de resposta. Empresa: Pascual Producte: Iogurts desnatats Descripció: La porta de l'entrada d'un edifici s'obre, horitzontalment, cada vegada que entra una dona. Quan entra la dona que pren iogurts desnatats la porta s'obre menys, perquè està prima i necessita menys espai. Suport: Televisió. Seguiment: No reconeixement del sexisme de l'anunci. Empresa: Wonderbra Producte: Sostenidors. Descripció: Fotografia d'una noia en sostenidors, amb el lema: "Los bombones sin relleno". Suport: Tanques. Seguiment: Pendent de resposta. Empresa: PR Larios Producte: Gin Larios Descripció: Dos homes, de veu jove, parlen d'una dona que està d'esquenes, del seu cos, etc. Un d'ells li pregunta a l'altre que com creu que serà de cara. L'altre li contesta: "¿De cara? ¡Caríssima!" Suport: Ràdio Seguiment: Pendent de resposta Empresa: Editorial Condé Nast Producte: Glamour Descripció: Anunci de promoció d'una nova revista dirigida al públic femení, dintre del qual s'identifica les dones amb serps i/o ovelles. Suport: Televisió Seguiment: Resposta de no reconeixement

Foment de la discriminació sexista de les tasques de la llar Empresa: Brill Manitoba España Producte: WC Net Descripció: Una dona està netejant el lavabo i consulta a l'home, assegut en el sofà, com ho ha de fer per netejar les canonades. L'home s'ofereix a buscar la solució a Internet. Suport: Televisió Seguiment: No reconeixement del sexisme de l'anunci. Afirmen però que ho tindran en compte per a properes ocasions. Empresa: Procter&Gamble Producte: Don Limpio Descripció: La dona està al servei dels altres membres de la família i s'ocupa de netejar el bany per a ells. Suport: Televisió Seguiment: No reconeixement del sexisme de l'anunci. Empresa: Pascual Producte: Iogurt pasteuritzat després de la fermentació Descripció: Es diu que Llet Pasqual treballa per a què la dona tingui més temps per a ella, i li atorga el rol de cuidadora exclusiva dels infants. Suport: Televisió. Seguiment: Resposta de no reconeixement del sexisme de l'anunci. Empresa: Balay Producte: Electrodomèstics Descripció: Els homes, que representen els electrodomèstics, de Balay fan més fàcil la vida a les dones, a qui atorga la responsabilitat exclusiva de les tasques de la llar. Suport: Televisió Seguiment: Ho tindran en compte en futures ocasions. Empresa: Henkel Producte: Tenn Descripció: Tres dones, a qui s'atribueixen les tasques de la llar, es queixen que la casa no brilla com la dels anuncis de televisió fins que arriba el majordom i els dóna la solució. Suport: Televisió. Seguiment: Retirada de la campanya. Empresa: Procter&Gamble Producte: Don Limpio Descripció: Als anuncis només hi apareixen dones. La dona, que és l'única que netaja, li pregunta al Don Limpio com ha de netejar el terra. Suport: Televisió. Seguiment: No reconeixement del sexisme de l'anunci. Empresa: Henkel Producte: Neutrex Futura Descripció: A una dona se li apareix una persona del futur, també del gènere femení, per donar-li consells sobre la blancor de la roba. Suport: Televisió Seguiment: Resposta de no reconeixment del sexisme de l'anunci, però ho tindran en compte per a futures campanyes.

Utilització del cos de la dona com a objecte Empresa: Itowall Systems Producte: Tanques per a la construcció Descripció: Una noia es queda enganxada per la minifaldilla a una tanca. Suport: Revistes Seguiment: Retirada de la campanya Empresa: ViaPlus Producte: Portal d'Internet dedicat a la venda de productes diversos. Descripció: Mostra el cul d'una noia amb un tanga, i amb la marca del bikini en prendre el sol, per anunciar retallades en el preu del producte. Suport: Premsa Seguiment: Sense resposta Empresa: Pepsico Producte: Kas taronja Descripció: Un grup de nois ofereixen un llauna de Kas a una noia, per després mirar-li els pits. Suport: Televisió. Seguiment: Pendent de resposta. Empresa: MG Rover Producte: Rover Descripció: Anunci en el qual surten dos nois que passen amb el cotxe a gran velocitat al costat d'una dona per fer que se li aixequi la faldilla Suport: Televisió Seguiment: Pendent de resposta

Abús d'un estereotip negatiu que afecta les dones Empresa: Wanadoo Producte: Connexió a Internet Descripció: Apareixen tres dones a la perruqueria comentant les experiències dels seus marits a Internet. Suport: Televisió Seguiment: Resposta de no reconeixement, però afirmen que ho tindran en compte per a properes ocasions. Empresa: La perla Fashion Producte: Sostenidors Descripció: Imatge d'una dona víctima i fràgil, amb un ull morat i llàgrimes. Suport: Premsa Seguiment: Retirada de la campanya. Empresa: Fiat Producte: Model Punto Descripció: Una dona es posa a cridar, histèrica, cada vegada que veu el seu cotxe al garatge. L'home la calma i la consola, i li diu: "Esto tiene que acabar. Hace ya tres meses que lo tenemos". Suport: Televisió. Seguiment: Pendent de resposta. Empresa: Coca-Cola Producte: Copa Coca-Cola Descripció: Anunci en el qual surten uns pares parlant de l'educació que li han donat als seus fills. A la nena li agrada el futbol i al nen, les nines, tot i que també li agrada el futbol. Suport: Televisió Seguiment: Resposta de no reconeixment del sexisme de l'anunci, però ho tindran en compte per a futures campanyes.

Foment de la violència de gènere Empresa: Amena Producte: Serveis de telefonia mòbil. Descripció: Una noia és assaltada per uns delinqüents perquè fa servir el mòbil a determinades hores, i Robin Hood-Amena la salva. Suport: Televisió Seguiment: Resposta de no reconeixement del sexisme de l'anunci.

Llenguatge sexista Empresa: Ministeri de Medi Ambient Producte: Campanya "Desarrollo Sostenible" Descripció: Campanya de sensibilització de l’opinió pública per utilitzar el transport públic i reciclar fem en la qual només s’utilitza el genèric masculí "el hombre". Suport: Premsa i televisió Seguiment: Resposta de no reconeixement

Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
13 gen 2004
L'anunci d'Axe de marca'ls el camí també el considero sexista.
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
13 gen 2004
Creo que es hilar demasiado fino, está claro que no reconocen el sexismo en muchas de vuestras denuncias...Según vuestro tamiz apenas podría haber creación,

Ni se podría publicar "Lolita" de Nabocov
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
13 gen 2004
Primer de tot felicitats per la tasca realitzada i ànims per seguir lluitant.
No sé si és que sóc un paranoic, però jo veig sexisme en el 50% dels anuncis de la tv, com a mínim. M'ha vingut al cap una merda publicitària de la casa Damm, on hi havia un home en una tumbona davant d'una piscina, i quan una dona en bikini es tirava a la piscina, la cervesa s'obria sola i sortia disparat un xorro d'escuma. En fi, i tants d'altres.
Para Joana, Nabokov es arte. La publicidad es mierda, es comida de olla, los "supercreativ@s" que cobran una pasta gansa que ni tu ni yo veremos en nuestras vidas son un@s fascistas y un@s gilipollas, no existe en ellos la creación, sólo la cocaína y la basura mental. Duro con ell@s!
llenguatge sexista a Indymedia
13 gen 2004
Doncs mira, ja que aquesta i l'anterior noticia van sobre informació i publicitat i les dones, a mi m'agradaria que la gent que escriu a Indymedia tingues més en compte aixo.
Moltes vegades informacions o comentaris que valen la pena (o no) estan plens de llenguatge sexista i homòfob. Per mi no cal anar de purista per la vida, però vigilar una mica un llenguatge que pot ser ofenssiu, fruit del patriarcat, no crec que sigui demanar massa
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
14 gen 2004
Hi ha molts casos en que efectivament la publicitat és sexista, sobretot els anuncis de productes de neteja. Però en molts altres és absolutament incomprensible.


Empresa: Cepsa
Producte: Bombona de butà
Descripció: Compara la dona amb la bombona de butà: "Doncs és que a mi m'agraden les coses amb pes, que siguin pesades. Sense anar més lluny em vaig casar amb la meva dona per això, sap? I ben feliç que sóc".
Suport: Ràdio
Seguiment: Retirada de la campanya
Un anunci ben simpàtic. No entenc quina interpretació se'n pot fer per dir que és sexista. No diu res dolent de les dones, ni tan sols que siguen obesses. De fet, desdramatitza la questió del sobrepès que tant se sobrevalora a altres anuncis: ell és feliç amb la seua dona.

Empresa: Balay
Producte: Electrodomèstics
Descripció: Els homes, que representen els electrodomèstics, de Balay fan més fàcil la vida a les dones, a qui atorga la responsabilitat exclusiva de les tasques de la llar.
Suport: Televisió
Seguiment: Ho tindran en compte en futures ocasions.
Un anunci en que els homes que hi surten, fan de sirvents o majordoms de les dones. És surrealista que estigui en la llista negra.

Empresa: La perla Fashion
Producte: Sostenidors
Descripció: Imatge d'una dona víctima i fràgil, amb un ull morat i llàgrimes.
Suport: Premsa
Seguiment: Retirada de la campanya.
Suposo que s'hauran de retirar també tots els anuncis que denuncien el maltractament a les dones, per a "no donar una imatge de víctimes"

Empresa: Editorial Condé Nast
Producte: Glamour
Descripció: Anunci de promoció d'una nova revista dirigida al públic femení, dintre del qual s'identifica les dones amb serps i/o ovelles.
Suport: Televisió
Seguiment: Resposta de no reconeixement
Identificar certes característiques psicologiques humanes amb aninmals és més vell que la tos. Dir que això degrada a la dona perque la compara amb animals significa no entendre absolutament res: molts animals representen qualitats positives, per exemple l'astúcia de la serp.
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
13 jul 2005
Això k diuen de k "Según vuestro tamiz apenas podría haber creación", que s'ho facin mirar, perquè pot ser es k estàn acostumats a un món masclista i no s'adonen, k poden fer milions d'anuncis sense necesitat de posar a la dona en aspectes negatius, o ofensius. Els anuncis que més odiu, són en els que les dones van mig despullades, no veig cap necesitat de fer un anunci així, el k volen es polèmica, i que la gente es fixi, pro tindrien k anar molt més en compte, i si no, k surtin els homes mig despullats també.
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
13 jul 2005
Volia dir sobre l'anunci de la bombona de butà, k no crec que sigui sexiste pk digui k accepti a la seva dona, és més, k li agrada k estigui grasoneta, això es correcte, si no k la compari amb un objecte, com si la seva dona, fos un objecte més de la casa (crec que es quiexen d'això), l'anunci d Balay no el veig sexiste.
L'anunci de sostenidors k surt la dona cm a víctima, no crec k sigui masclista pk ens posen com víctimes, sino perquè, d sostenidors? k t a veure amb els maltractaments? i això d la revista Glamour que compara la dona amb ovelles... s'hauria de veure en qui sentit es diu, pk pot ser tan dolent com bo, depèn com es compari.
Re: Sexisme en la publicitat: Com actua l'Institut Català de la Dona?
01 set 2005
Hola!
estic fen el treball de recerca sobre "L'evolució de la dona dins la publicitat" i m'agradaria que qualsevol informació que tingueu sobre aquest tema o si sabeu on puc trobar informació m'ha la feu arribar.
Merci!
Sindicat Terrassa