Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació : dones
Observatori de les dones als mitjans de comunicació
12 gen 2004
LES PARAULES I LES IMATGES TRANSMETEN VALORS:
EVITEM LA DISCRIMINACIÓ DE LES DONES EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

L'OBSERVATORI és un espai creat per iniciativa de cinc Consells Municipals de les Dones de cinc ajuntaments del Baix Llobregat (Cornellà, Esplugues, Sant Boi, Sant Joan Despí i Sant Feliu) on es practicarà i es farà visible la contestació als mitjans de comunicació des d'una perspectiva de gènere.

A partir del gener de 2002 quatre ajuntaments se sumen a la proposta de l'Observatori: Badalona, Barberà, Cervelló i Sant Just Desvern.

És una instància de participació ciutadana que, més enllà de les funcions d'una organització de defensa de consumidors i consumidores, vol promoure la discussió pública sobre les pràctiques discriminatòries i sexistes dels mitjans de comunicació.
Objectius de l'observatori

>Dinamitzar l'anàlisi crítica dels mitjans de comunicació des d'una perspectiva de gènere.

>Fomentar la participació ciutadana mitjançant el debat sobre els mitjans de comunicació entre els grups, les associacions i altres espais de reunió de dones.

>Acollir mitjançant atenció telefònica (93 377 72 70) les discrepàncies o queixes provinents d'iniciatives personals o de grups i associacions de dones.

>Construir un fons documental sobre la divergència mediàtica i elaborar documents estadístics sobre el tipus d'observacions o queixes i els perfils de les persones que s'adrecen a l'observatori.

>Fer arribar les queixes tant als mitjans de comunicació que difonen els missatges com, si es creu convenient, als autors dels mateixos.

>Promoure indicacions sobre tractaments no sexistes i comunicar-les als i les professionals dels mitjans de comunicació.

>Recolzar les iniciatives i les propostes sorgides en els grups de dones amb la finalitat de combatre la discriminació o les agressions mediàtiques.


Funcionament de l'observatori

Des de la seu de l'Observatori (que està al Centre d'Informació i Recursos per a la Dona de Cornellà), i mitjançant un telèfon exclusiu que funciona de 9'30 a 14h, es reben les queixes i reclamacions que dones i homes presenten.

Una vegada ha arribat la queixa és analitzada per un consell especialitzat en temes de publicitat i dona, constituït per Drac Màgic. Aquest consell rep a més el suport d'una Comissió Assessora formada per membres destacats de la nostra societat, com Ignasi Riera, Enric Majó, Margarita �lvarez, Núria Llorach o Marina Subirats, entre d'altres.

Posteriorment les queixes són traslladades, a través d'una carta, a l'empresa anunciant per tal d'establir una via de diàleg que permeti sumar esforços per corregir l'actual situació plena de contínues actituds sexistes.

L'Observatori anirà donant informació sobre el conjunt de les queixes que es vagin presentant per iniciar, paral·lelament a la feina descrita, un espai de debat sobre els papers dels mitjans en la construcció d'un imaginari de les dones que no respon en absolut als desitjos ni a la realitat plural de la nostra societat.

Una altra tasca de l'Observatori serà mantenir informada la persona que ha realitzat la queixa sobre l'estat de la seva demanda.

Si no s'arribés a un acord amb l'empresa o entitat denunciada i s'hagués de presentar la denúncia, es parlaria amb els serveis jurídics del CAC.



Una nova mirada cap a la publicitat

La publicitat crea, molt sovint, un món ideal paral·lel al nostre. Hem de tenir, doncs, la capacitat de poder jutjar cadascun dels anuncis per allò que són i representen, i també saber distingir la frontera que separa la nostra realitat de la ficció publicitària, dos móns que es confonen però que són molt diferents. La publicitat utilitza missatges subliminals, per tant hem de fer una lectura entre línies a l'hora de saber què és allò que cada anunci ens transmet realment.



Diferents rols de la dona en la publicitat

Majoritàriament ens trobem amb una dona mare i mestressa de casa, submissa, que conviu amb fills i marit i que presenta una total dependència cap a aquest àmbit familiar. Es tracta d'una dona que és feliç mentre el marit i els fills ho siguin, una dona que no rep felicitat sinó que és portadora d'aquesta.

Aquest paper és, sens dubte, el més extès en tota la publicitat, encara que també trobem altres rols, com el de la dona tractada d'objecte sexual. Són molts els anuncis on apareix una dona jugant un paper que descriu, perfectament, una actitud sexista envers ella. Aquesta no es queixa, no es lamenta, sinó que sembla acceptar perfectament la seva condició de dona objecte.

És per tota aquesta sèrie de conductes discriminatòries que cal una denúncia, perquè si es vol aconseguir que la publicitat evolucioni i canviï s'ha de lluitar. L'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació ha estat creat en aquest sentit, amb l'objectiu d'intentar canviar, en la mesura que sigui possible, la situació actual.


Proposta de l'observatori

Practicar una lectura crítica respecte a

La publicitat gràfica o televisiva

>Els programes i els informatius

>Les històries de ficció


Com practicar aquesta lectura

>Què diuen i què amaguen els missatges mediàtics?

>Com diuen el que es diu?

>Amb quina insistència l'expressen?

>Què és el que no es diu mai?

>Quines coses s'expressen directament en contra de les aspiracions, desitjos i aportacions significatives de les dones?
Mira també:
http://www.observatoridelesdones.org/catala/default.htm
Sindicato Sindicat